2018 Ocak Ayı Türkiye İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı

Muammer Demir – 25.01.2018

Türkiye İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Ve RKGE / Ocak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) İstatistik Genel Müdürlüğü, Reel Sektör Verileri Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre, 2018 yılı Ocak ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak yüzde 78,2 düzeyinde gerçekleşmiştir. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalış ile yüzde 78,7 seviyesinde gerçekleştiği görülüyor. Raporun detaylarını incelediğimizde, tüm mal gruplarında kapasite kullanım oranında, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre azalış yaşandığı görülmekte.

TCMB tarafından yayımlanan iktisadi yönelim anketi sonuçlarına göre 2018 yılı Ocak ayında Reel kesim güven endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 5,0 puan artış ile 108,3 seviyesine yükseldiği görülüyor. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi 2018 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artış ile 110,9 düzeyinde gerçekleştiği gözüküyor.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ilgili dönemde mevcut kapasitelerine göre gerçekleşen kapasite kullanımlarını ölçmekte kullanılan önemli bir göstergedir. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı 2018 yılı Ocak ayı verisinde, bir önceki aya göre gerileme yaşandığı görülürken bir önceki yılın aynı ayına göre kapasite kullanım oranının daha yüksek seviyede gerçekleştiği gözüküyor. Diğer taraftan, mal gruplarına göre kapasite kullanım oranında, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en fazla gerileme dayanıklı tüketim malları grubunda yaşandığı görülüyor. Reel kesim güven endeksinin 100 seviyesi üzerinde olması reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin arttığı görünümü gösteriyor. Açıklanan 2018 yılı Ocak ayı RKGE verisi 2017 yılı Ekim ayından sonraki en yüksek veri olarak karşımıza çıkmakta. Açıklanan verilerin son dönemde TL varlık fiyatlamaları üzerinde sınırlı etki yaptığı görülüyor.

Muammer Demir
Araştırma Uzmanı
AHL Forex