2017/1. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Yatırım Finansman

1Ç17 Kar Tahminleri

Yılın ilk çeyreğinde güçlü sonuçlar…

Bankalar konsolide olmayan finansal tablolarını 10 Mayıs’a kadar, sanayi şirketleri ise 2 Mayıs’a kadar açıklayacak. Konsolide sonuçlar için ise son tarih bankalar için 22 Mayıs, sanayi şirketleri için ise 10 Mayıs.

Bankalar: Net karın yıllık ortalama %41 artmasını bekliyoruz

Takip listemizdeki bankalar için 1Ç17’de yıllık ve çeyreksel %41 kar artışı bekliyoruz. Vakifbank, Halkbank ve Garanti’nin yıllık kar artışlarının sırasıyla %94, %54 ve %39 olmasını bekliyoruz. Çeyreksel bazda ise, Halkbank (+189%) ve Yapı Kredi’nin (+54%) kar artışlarının diğer bankalara göre daha yüksek gerçekleşmesini öngörüyoruz. Albaraka Türk’te ise devam eden takipteki krediler artışı nedeni ile, nispeten daha zayıf bir çeyrek görebiliriz.

Bankalar için ortalama 20 baz puan net faiz marjı artışı bekliyoruz. Halkbank ve Vakıfbank’ın Tüfeye endeksli bono getirilerinin nispeten daha yüksek olması nedeni ile (muhasebe farklılığı nedeni ile) 1Ç17’de marjı önemli ölçüde destekleyebilir. Diğer yandan, swap kullanımı ve swap maliyetlerindeki artış nedeni ile, net ticari & kur zararı bir önceki çeyreğe göre daha yüksek olabilir. Komisyon büyümesinde ise, Halkbank ve Vakıfbank’ın daha güçlü olmasını bekliyoruz. 1Ç17’de yeni takipteki kredi oluşumunun daha sınırlı olduğunu gözlemliyoruz ve karşılık giderlerinde bir önceki çeyreğe göre Halkbank, Garanti ve Akbank’ın katkılarıyla gerileyebilir. Ayrıca, mevsimselliğin de katkısıyla, bankalarda takipteki krediler için tahsilat gelirlerinde artış görebiliriz.

Finans Dışı Şirketler: Güçlü operasyonel sonuçlar…Yüksek finansal giderler…

Takip ettiğimiz sanayi şirketlerinin 1Ç17 net karlarında yıllık %17 daralma bekliyoruz. TTKOM, AKSEN ve MGROS hariç tutulduğunda net karın yıllık %27 artmasını öngörüyoruz. VAFÖK’ün yıllık %33, satış gelirlerinin ise %28 artmasını bekliyoruz.

ARCLK, ASELS, EKGYO, OTKAR, TAVHL ve TUPRS’nin hem FAVÖK hem de net kar artışı açısından dikkat çekici bir performans sergilemeleri bekleniyor.

Yatırım Finansman tarafından hazırlanan 2017 / 3 Aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.