3,60 psikolojik desteğinin altına inildi…

Nuri Sevgen – 24.04.2017

Dolar/TL, dün akşam Fransa seçimleri açıklandıktan sonra Asya piyasalarının açılışı ile birlikte TL lehine bir hareket sergilemeye başladı. Bu hareketlilik daha sonra Dolar’dan gelişmekte olan ülke paralarına kaçışa neden olmaya başlayınca da TL’deki değer kazancı artmaya başladı.

Bu yazıyı yazdığım saatlerde Dolar/TL psikolojik desteği olan 3,60’ın altında 3,58 seviyelerinde fiyatlanıyordu. Bu fiyatlamanın öncelikle diğer paralarla etkileşimine göz atalım:
Aşağıdaki grafikte, kırmızı renkli çizgi TL’nin, lacivert renkli çizgi Dolar Endeksinin bu sabahtan itibaren 30 dakikalık periyotlarda yüzdesel seyrini göstermektedir. Diğer renkli çizgiler ise;

sarı, Meksika Pezosu
mavi; Hint Rupisi
beyaz, Brezilya Reali
açık yeşil, Macar Forinti
koyu yeşil, G.Afrika Randı

Görüleceği gibi TL diğer ülke paralarının dolar endeksine etkisi ile benzer bir etkileşim içerisinde değer kazanma eğiliminde. Ancak TL diğer bazı paralardan daha pozitif bir ayrışma içerisinde olduğu görünümü içerisinde. Buradan çıkacak sonuç; ana resimde büyük etki TL’nin değerlenmesinden çok Dolar’ın gelişmekte olan ülke paralarına karşı değer kazandığı yönünde. Tabii bu ifadem; tüm etkinin buradan kaynaklandığı anlamını çıkarmasın. Zira yukarıda da belirttiğim üzere bu bahse konu etki TL’yi hafif de olsa diğer paralardan bir miktar öne çıkarmışa benziyor. Bunun da sebebini Dolar/TL analizinde daha net göreceğiz. Bu nedenle aşağıdaki ikinci grafiğe odaklanmanızı rica ediyorum.

Dolar/TL grafiksel analizi: Aşağıdaki logaritmik eksendeki grafikte günlük dataları içeren fiyat değişimleri görülüyor. Bu grafikte iki kısım çok önemli. Bunlardan ilki daire içine aldığım kısa vadeli hareketli ortalamaların (5-10-21 üssel) birbirlerini 3,65 seviyesinde aşağı yönde kesmiş olmaları. YAni artık kritik direnç bölgemiz, ve trendi terse çevirecek seviye işte bu kesişme noktası olacaktır.

İkinci dikkat edilecek kısım ise; siyah renki trend çizgisi. 3,55’in görüldüğü şubat ayından itibaren diplerin birleştirilmesi ile oluşan bu yükselen trend yapısının altına hem de kopuş boşlupu ile inildi. Böylece yatay eksende mavi renkle görülen 3,58 seviyesindeki desteğine sert şekilde ulaşıldı. Şimdi bu desteğin tutup tutmayacağına bakılacak. 3,58-3,60 bandı graifkte de görüleceği üzere şubat ayından beri önemli yatay destek bandını korumuştur. 3,58’in altına inilmesi ile 3,55 seviyelerindeki şubat dibine doğru hamle olasılığına dikkat etmek gerekir.

Kısa yazayım dedim ama yine uzattım. O nedenle özet severlere bekledikleri özeti geçeyim; 3,58 seviyesi çok kritik. Bu seviyenin altında 3,55’e hamle olasılığı kuvvetlenecektir ama 3,58-3,60 bandında bir hareket olasılığı mevcut görünümde daha kuvvetli bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır. 3,65 geçilmedikçe de yeniden bir yükseliş trendine girilmesi yönünde teknik teyid gelmeyeceğinden 3,63 geçilmedikçe Dolar/TL’de long pozisyon için teyakkuza geçmeye lüzum yoktur…

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü