2016/3. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Yatırım Finansman

3Ç16 Kar Tahminleri / Genel Yatırım Tavsiyesi

Kar dönemi TTKOM ile başlıyor…

2016 yılı 3. çeyrek bilanço dönemi 19 Ekim’de TTKOM’un finansal sonuçlarını açıklaması ile başlıyor. Bankalar konsolide olmayan finansal tablolarını 9 Kasım’a kadar, sanayi şirketleri ise 31 Ekim’e kadar açıklayacak. Konsolide sonuçlar için ise son tarih bankalar için 21 Kasım, sanayi şirketleri için ise 9 Kasım.

Bankalar: Visa ve temettü gelirleri hariç, çeyreksel bazda %7 kar artışı bekliyoruz

Takibimizdeki bankalar için 3. çeyrekte toplam net karın çeyreksel %12 düşmesini, yıllık ise %86 artmasını bekliyoruz. 2. çeyrekteki Visa kaynaklı gelirleri ve temettü gelirlerini arındırdığımızda, bankaların net karının çeyreksel bazda yaklaşık %7 artış göstermesini bekliyoruz. Vakıfbank’ın çeyreksel bazda %29 artış ile net karını artıran tek banka olmasını bekliyoruz. Temettü gelirleri ve Visa geliri hariç tutulduğunda, Vakifbank ve Yapı Kredi Bankası’nın net karlarını sırasıyla %47 ve %23 artırmasını bekliyoruz. Bankaların net faiz marjının 3. Çeyreksel yaklaşık 20 baz puan artmasını öngörüyoruz. Tüfeye endeksli bono getirilerindeki artışın Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin marjlarını çeyreksel bazda daha fazla etkileyecektir. TL mevduat maliyetlerindeki iyileşmenin etkisi ile, 3. çeyreksel kredimevduat faiz makasında iyileşmenin bazı bankalar için sınırlı olsa da devam etmesini bekliyoruz.

Finans Dışı Şirketler: Zayıf sonuçlar bekleniyor…

Takip ettiğimiz sanayi şirketlerinin 3Ç16 gelirlerinde %2’lik bir daralma bekliyoruz. 3Ç15’de yüksek kur farkı gideri nedeniyle düşük baz yaratan TTKOM’u hariç tuttuğumuzda net karların ortalama %15 düşmesini bekliyoruz. Gelirlerdeki yıllık %1’lik artışa karşılık, FAVÖK’te yıllık bazda %15’lik bir daralma bekliyoruz.

BOLUC, EREGL, KRDMD, TKFEN, TMSN, TOASO ve TRGYO’nun hem FAVÖK hem de net kar artışı açısından dikkat çekici bir performans sergilemeleri bekleniyor.

Mayıs-Temmuz dönemindeki güçlü fiyat trendi göz önünde bulundurulduğunda 3Ç16’nın demir- çelik sektörü oyuncuları için bir önceki çeyreğe gore güçlü operasyonel sonuçlar açıkladığı bir çeyrek olmasını bekliyoruz. Kur farkı giderlerinin Kardemir’in artan operasyonel karlılığının net kardaki etkisini sınırlandıracağı öngörülmektedir.

3Ç16’da Türkiye’de hafif araç talebi zorlu piyasa şartlarının ve beklenen teşvik paketlerinin etkisi ile %14 oranında düşüş kaydetti. İhracat tarafında ise satış adetleri yeni model ve kapasite yatırımları sayesinde %10 arttı. TL’deki yüksek dalgalanma yurtiçi satışların karlılığını da olumsuz etkilemiş olabilir. Bu nedenle otomotiv şirketleri için 3Ç16 sonuçlarında muhafazakar bir yaklaşımımız bulunuyor. Buna karşılık yeni modelleri sayesinde yurtiçi pazar payını arttırmayı başarabilen ve ihracatı da oldukça yüksek oranlarda büyüyen Tofaş’ın diğer şirketlerden farklı olarak iyi sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv’in satış verileri ise zayıf sonuçlara işaret etmektedir.

Başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye traktör pazarında 3Ç16’da daralma oldu. Önemli ihracat pazarlarında devam eden zayıf talebin sonucunda yerli traktör imalatçılarının ihracat performansı olumsuz etkilendi. Traktör talebindeki daralmaya rağmen, Tümosan’ın yüksek BG segmentinde pazar payı kazanmaya devam etmesi ile birlikte FAVÖK artışının devamını bekliyoruz. Diğer taraftan, pazar lideri konumundaki Türk Traktör yurtiçi ve yurtdışı talepteki daralmadan ciddi anlama zarar gördü ki bu da FAVÖK rakamında bir düşüşe neden olacaktır.

10 günlük iki uzun resmi tatil 3Ç16’da çimento üreticilerinin yurtiçi satışları üzerinde negatif etki yarattı. Ancak bölgesel talep ve fiyat ortamındaki farklılıklara ilaveten ihracat imkanları sayesinde Akçansa ve Çimsa’nın diğerlerine göre daha iyi sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Adana ve Mardin’in karlılığının ise güney bölgelerde kapasite fazlası probleminin etkisiyle ve yine bölgedeki düşük talep ortamıyla baskı altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan, Bolu’nun tam kapasite çalışan yeni yatırımının etkisiyle takibimizdeki çimento hisseleri arasından yıllık bazda en yüksek FAVÖK artışı gösteren üretici olmasını bekliyoruz.

Tekfen Holding’in 3Ç16’da gübre fiyat -maliyet makasındaki daha cazip seviye ve düşük marjlı projelerin tamamlanmasıyla bekleyen iş yükünde optimizasyon sağlanması ile güçlü operasyonel sonuçlar açıklaması beklenmektedir. Diğer taraftan Enka İnşaat’ın 3Ç16’da operasyonel karlılığın Rusya gayrimenkul sektöründe devam eden zayıflık ve taahhüt segmentinde gerileyen portföy sebebiyle baskı altında kalmaya devam etmesi beklenmektedir.

3Ç16 gıda perakendecileri için zor bir çeyrek oldu. Gıda fiyatlarındaki dalgalanma şirketlerin benzer mağaza satış büyüme rakamlarını olumsuz etkileyebilir. Buna karşılık, satın alma fiyatları ile raf fiyatları arasındaki zaman farkından dolayı sektör karlılığında bir miktar olumlu katkıda bulunmuş olabilir. Gıda dışı perakendeciler de TL’deki yüksek oynaklık ve zayıf tüketici güveni nedeniyle zor bir çeyrek geçirdiler.

3Ç16 havayolları şirketleri için şartların daha da zorlaştığı bir çeyrek oldu. Türkiye’de turizm sektörünün zayıflığı ve koltuk kapasitelerinin artmaya devam etmesi uçak doluluk oranlarını olumsuz etkiledi. Ayrıca ortalama bilet fiyatlarının da baskı altında kalmaya devam ettiğini düşünüyoruz. Bu nedenlerle bu sektördeki tüm oyuncuların oldukça zayıf finansal sonuçlar açıklayacağını tahmin ediyoruz.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları arasında 3Ç16’da projelerinden yoğun teslimler gerçekleştiren Torunlar GYO FAVÖK performansında yüksek artış kaydederken kur farkı giderleri sebebiyle net kar gelişimi üzerindeki etkiyi sınırlandırmıştır. İş GYO’nun ise 3Ç16’da kısıtlı teslim geliri kaydederek operasyonel sonuçlarında düşüş göstermesi beklenmektedir.

Tüpraş için 3Ç16’da orta destilatlardaki zayıf fiyatlama ve yıllık bazda daralma gösteren Akdeniz rafineri marjının etkisiyle FAVÖK’te yıllık bazda gerileme öngörüyoruz. Diğer taraftan 2Ç16’ya gore 0.6 dolarlık iyileşme gösteren Akdeniz rafineri marjının etkisiyle operasyonel performansta çeyreksel bazda iyileşme öngörülmüştür.

Raporun tamamı için tıklayın.