2015/3 Aylık Şirket Bilançoları Genel Değerlendirmesi / Ak Yatırım

Sonuçlar tahminlerden biraz daha iyi

BIST şirketleri 1Ç sonuçlarını açıkladı. Piyasa tahmini bulunan şirketlerin %50’si net kâr bazında piyasa beklentisini aşmayı başarırken, %37’si beklentilerin altında net kâr açıkladı. Şirketlerin %13’lük kısmının kârı ise beklentiye paralel gerçekleşti (tahminlerden +/-%5 sapma). BIST şirketlerinin 1Ç’deki toplam net kârı (7,7 milyar TL) beklentinin %7 üzerinde geldi. Finans dışı şirketlerin %48’i operasyonel bazda beklentileri aşarken, %32’si beklentilerin altında operasyonel performans gösterdi. Şirketlerin %20’sinin ise operasyonel performansı beklentiye paralel gerçekleşti (+/- %3 VAFÖK sapması).

Piyasa tahmini olan tüm şirketlerin toplam net kârındaki gerçekleşme bizim tahminlerimizin %2 üzerinde oldu. Mali kesim şirketleri Ak Yatırım beklentisinin %4 üzerinde kâr açıklarken, mali kesim dışı şirketlerin toplam kârı bizim beklentimize paralel gerçekleşti.

Şirket bazında, İndeks Bilgisayar (Datagate kaynaklı), Akenerji, Bağfaş, Tümosan, Doğan Holding, Tat Gıda, Akfen Holding, Doğuş Oto, THY, Ford Otosan, Sabancı Holding ve Hürriyet Gazetecilik’in 1Ç sonuçları güçlü geldi. Kardemir, Otokar, Koza Altın, Park Elektrik, Turcas, Brisa, Alarko Holding, Teknosa, Trakya Cam, Arçelik, Tekfen Holding, Soda Sanayi ve Ülker ise 1Ç’de zayıf sonuç açıkladılar.

Sektörel bazda, ilaç ve otomotiv güçlü kalırken, metal ve madencilik sektörleri beklentileri karşılayamadı. Elektronik perakendecilik, otomotiv, savunma, gıda perakendeciliği ve ilaç sektörlerinin yıllık bazdaki ciro büyümesi geçtiğimiz dört yılın ilk çeyreklerdeki ortalama yıllık bileşik büyümesini aştı.

Bankalarda, piyasa tahmini olan şirketlerin ilk üç aydaki toplam net kârı 4,16 milyar TL olarak gerçekleşti ve analist tahminlerini %4 (bizim tahminlerimizi %6) aştı. Söz konusu bankaların net kârı önceki çeyreğin %5,8 gerisinde kalmış olsa da yıllık bazda %9,7 artış gösterdi.

Banka kârlarının beklentilerin hafif üzerinde kalmasında İş Bankası ve TSKB’nin toplamda 220 milyon TL’ye ulaşan vergi karşılığı cezasını iptal edip gelir kaydetmesinin ve Yapı Kredi Bankası’nın varlık yeniden değerlemesi sonucunda 104 milyon TL’lik gelir elde etmesinin önemli katkısı bulunuyor. Bu etkiler ve temettü gelirlerinin katkısı düşüldüğünde banka karlarının önceki çeyreğin %18 altında olduğu göze çarpıyor. Bankacılık kârlarının önceki çeyreğe göre azalmasında gerek TÜFE endeksli menkul kıymet getirilerindeki azalma, gerekse kredi mevduat makasının daralması sonucu net faiz gelirlerinin düşmesi temel faktör olarak öne çıkıyor.

Şirket bazında, Halkbank, Garanti Bankası ve Albaraka Türk tahminlerin hafif üzerinde sonuçlar elde ederken, beklentilerin altında kâr açıklayan tek banka Şekerbank oldu. Diğer bankalarda ise ilk çeyrek kârları büyük ölçüde beklentiye paralel geldi. Halkbank’ın kârındaki çeyreksel artış bankanın bir önceki çeyrek maruz kaldığı provizyon baskısının hafiflemesinden kaynaklandı. Garanti Bankası kuvvetli bir bono alım satım kârı elde ederek beklentimizi aştı.

Albaraka Türk’te ise provizyonlar tahminimizin altında kaldığı için sonuç beklentiden yukarıda gerçekleşti. Şekerbank’ın beklentimizin altında gelen ilk çeyrek kârında net faiz marjının önemli ölçüde daralması etkili oldu.

Piyasa beklentisi olan mali kesim dışı 53 şirketin 1Ç’deki toplam net kârı 3,6 milyar TL ile beklentileri %10 aştı. Bu şirketlerin aynı dönemdeki satış rakamı 63,2 milyar TL ile piyasa beklentisi olan 63,4 milyar TL’ye paralel geldi. Yine bu şirketlerdeki toplam VAFÖK 8,0 milyar TL ile beklentileri %2,7 aştı.

Finans dışı şirketlerden performansı güçlü olanlar:

– Otomotiv sektörü hisseleri Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve Tofaş Oto 1Ç’de yurtiçi talepteki belirgin yükseliş (binek oto satışlarında %42%, hafif ticari araç satışlarında %78 artış) ve TL’nin Euro’ya karşı değer kazanmasından fayda sağladılar.

– Sabancı Holding, Akfen Holding ve Ak Enerji’nin faaliyet performansı, hidroelektrik santrallerin artan katkısından olumlu etkilendi. Sabancı Holding’in elektrik perakende ve dağıtım işlerinde de iyileşme gözlendi.

– Türk Hava Yolları 1Ç15’te zayıf seyreden yolcu büyüme trendini beklentilere göre bir miktar daha iyi gerçekleşen ortalama bilet fiyatları ile telafi etmeyi başararak satış gelirleri, FAVÖK (faiz, vergi, amortisman öncesi kâr) ve net kâr kalemlerinde piyasa ortalama tahminlerinin üzerinde rakamlar açıkladı.

– Indeks Bilgisayar, Datagate – Avea anlaşmasının katkısıyla olumlu performans gösterdi.

– Petkim’de beklentilerin üzerinde faaliyet performansının yanı sıra, ertelenmiş vergi geliri 1Ç15 sonuçlarını olumlu etkiledi.

– Selçuk Ecza’nın cirosu, Türkiye ilaç pazarının 1Ç15’te yıllık bazda %11,1 büyümesinden olumlu etkilenirken, şirket pazar payını 4Ç14’te %38’den 1Ç15’te %39’a yükseltti.

– Migros ve Bim, perakende sektöründe güçlü ciro büyümesi gösterirken, faaliyet kârları da tatmin edici düzeyde gerçekleşti.

Finans dışı şirketlerden performansı zayıf olanlar:

– Kardemir, önemli ürün gruplarında gerçekleşen çift haneli fiyat düşüşleri sebebiyle hem ciro hem de kârlılık bazında olumsuz performans sergiledi.

– Otokar, özellikle zırhlı araç segmentinde satışlardaki daralmadan ötürü operasyonel olarak beklentilerin altında sonuçlar açıkladı.

– Koza Altın, Mastra tesisinin kapatılması ve diğer tesislerinde düşen tenör sebebiyle, beklentilerin altında satış gerçekleştirdi. Operasyonel olarak beklentilerin altında kalan rakamlar net kâra da olumsuz yansıdı.

– Brisa, ticari satışlar ve rekabet sonucu daralan fiyat marjlarından ötürü düşen maliyetlere rağmen operasyonel olarak beklentilerin gerisinde kaldı ve piyasa tahmininin altında kâr açıkladı.

– Alarko Holding’de elektrik dağıtım işinin beklentilerin altında katkısı 1Ç15 sonuçlarını olumsuz etkiledi.

– Teknosa, beklentilerin altında kalan satışların operasyonel kârlılığı kötü etkilemesi sonucunda beklentilerin altında kar açıkladı.

– Trakya Cam, artan kapasitesine rağmen Türkiye’deki üretim hatlarından birinin soğuk bakım için durdurulması ve zayıf Euro nedeniyle 1Ç15’te düşük bir ciro büyümesi elde ettti.

– Zayıf Euro/Dolar paritesi Arçelik’in ciro büyümesini sınırlandırırken, marjlarını da olumsuz etkiledi.

– Tekfen Holding’in zayıf taahhüt segment marjı, şirketin 1Ç15 faaliyet performansını olumsuz etkiledi.

– Soda Sanayi’nin 1Ç15’te ciro ve FAVÖK’ü hem 1Ç14 hem de 4Ç14’e göre gerileme gösterdi; bunda en önemli etkenler; krom kimyasalları ve elektrik satış gelirlerinin fiyatlarda gerileme ve hacim kaybından olumsuz etkilenmesinin yanında doğalgaz maliyetlerinin artış göstermesi oldu.

– Ülker’in cirosu devam eden zayıf ihracat sebebiyle yıllık bazda olumsuz etkilenirken, şirketin dolar bazlı borcundan ötürü net kârı da kur farkı zararlarından olumsuz etkilendi.

– 1Ç15’te kış aylarının sert ve yağışlı geçmesi Bolu Çimento’nun yıllık bazda satışlarını ve kârlılığını olumsuz etkiledi.

– Pegasus Havayolları, 1Ç15’te yüksek gerçekleşen maliyetlere bağlı olarak beklentilerden daha kötü bir FAVÖK rakamı açıkladı. Buna bağlı olarak, yakıt maliyetini hedge etmek için kullanılan türev kontratlardan yazılan zararların da etkisiyle, şirketin 1Ç15 nihai zarar rakamı beklentileri aştı.

– Turkcell, Belarus ve Ukrayna kaynaklı döviz pozisyonundan dolayı kambiyon zararı kaydetti.

Raporun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir