2013 Enflasyon Hedefi Yukarı Revize Oldu

Aydın Eroğlu – 31.07.2013

TCMB başkanı Erdem Başcı, dün açıkladığı enflasyon raporunda 2013 enflasyon hedefi tahminlerini % 5.3’ten % 6.2’ye çektiklerini açıkladı. Böylece % 0.9 yukarı yönlü revize yaşanmış oldu. Ancak yukarı yönlü esnek olan faiz koridoru varken, politika faizine dokunmayı düşünmüyoruz demiş olması biraz ilginç geldi. Enflasyon ve büyüme hedeflerine bakılınca, politika faizlerinde mevcut seviyede ısrar etmek ya bir çelişki, ya da sonrasında faizlerde ve enflasyonda ciddi düşüş beklentisi olması lazım. Bakalım ne olacak göreceğiz.

Hemen belirtmek istiyorum ki; teknik olarak tahvil faizlerinde ikili tepe formasyonu riski olduğunu görüyorum. Eğer iki kez % 9,50’leri görmüş olan tahvil faizi % 8,58 seviyesinin altına inerse, bu takdirde % 8,16 ile % 7,80’lere doğru bir iniş yaşandığını görebiliriz. Böyle bir düşüş borsa tarafından olumlu algılanır. Ama teknikler hep iki yönlü olduğu için, % 9,50’li seviyelerin yeniden yukarı geçilmesinin ise, ciddi bir realize nedeni olabileceğini hatırlatmak isterim. Ben ilk teknik ihtimali kuvvetli gibi görüyorum.

MB başkanı piyasalarda olumlu algılanan ne söyledi dersek; kredilerdeki % 15 sınırlaması konusunda esnek konuşmuş olması olumlu algılanmış olabilir diye düşünüyorum. Sonuçta dünkü yazımda da sonlarda belirttiğim gibi, BIST 70.000’li seviyelere yaklaştıkça alıma hep uygun seviyeler diye düşündüğümü biliyorsunuz. Ama dünya genelinde o kadar değişken açıklamalar ve gerçekleşmeler yaşıyoruz ki, cesaret eksikliği nedeniyle gördüğüm uygun teknikleri sadece Destek-Direnç Tablosu’nda belirtebiliyorum. Gezi süreci esnasında ve sonrasında yaşananlar Türkiye’nin ve bizlerin ayarını bozdu. Eskiden olsa, 72.000 – 70.000 arası seviyelere yaklaştıkça çok sayıda yeni teknik öngörü yapardım. Umarım bu ürkekliği yakında atarım. Ama tabii önemli olan benim ürkekliğimi atmam değil, asıl piyasaların dengeye oturması önemli. Gördüğünüz gibi ben en azından yeni öngörülerde cesaret eksikliği yaşıyorum. Ama çok düşük endeks ösylemleri havalarda uçuşabiliyor!

Bugünün Diğer Gündemleri!

* Haziran dış ticaret verisi açıklanacak.

* 15:30’da ABD ikinci çeyrek büyüme verileri açıklanacak. 1’nci çeyrekte % 1,8 olan büyümenin % 1’in altına inmesi bekleniyor. Eğer bu olursa FED’den bu akşam saat 21:00’de daha yumuşak bir çıkış planı ve faiz açıklamaları gelebilir. Ama ben dahil, zaten bu dönemde en düşük büyüme rakamlarının mevsimsel olarak normal olduğunu bir çok yorumcu söylüyordu. Bu nedenle % 1 altında büyüme gelse de, parasal genişlemeden çıkış için fazla umutlanmak doğru olmaz. Çünkü son yarı ve son çeyreğin sonuna doğru büyümenin daha hızlanması bekleniyor.

Bugün için ”BIST 74.500’ü Geçebilir Mi?” beklenti yazımın içeriğindeki düşüncemi aynı şekilde koruyorum. İlgili beklenti yazımın teknik detaylarını takip etmenizde yarar var düşüncesindeyim. Dün bankalar ağırlıklı yaşanan yükseliş sürecek olursa, hisse bazlı banka dışı hareketlenmeleri de görebiliriz.

Not: Yazı 09:14’te borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir