2012 petrol fiyatları ne olacak?

Gelişmekte olan piyasalardaki petrol talebindeki artış ve ABD’nin resesyona girmeyeceği beklentisiyle petrol fiyatları 4. yılda da yükselerek 2012’de rekor seviyelere ulaşabilir.

Bloomberg anketine katılan 27 analistin medyan tahminine göre Batı Teksas tipi petrol 2012 yılında ortalama 100 dolar seviyesinden işlem görecek. ABD’nin gösterge petrolü bu yıl ortalama 95 dolar seviyesinde seyrediyor.

Teşvik önlemleri ABD ekonomisini canlandırırken Brazilya’dan Hindistan’a kadar birçok ülke de gelecek yıl için petrol tüketim görünümünü artırdı.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre küresel talep yüzde 1.4 oranında artış gösterecek. New York’ta ham petrol fiyatları bu yıl düne kadar yüzde 8 oranında artış kaydetti.

Batı Teksas petrolünün 2012 yılında 103 dolar/varil olacağını öngören Societe Generale petrol piyasası birimi müdürü Mike Wittner, “Yüksek fiyatlar çok güçlü temel göstergelerden kaynaklanıyor. Dünyanın önde gelen ekonomiklerinde stoklar oldukça dar, neredeyse 5 yılın en düşük seviyelerinde” diye konuştu.

Şubat teslim petrolün varil fiyatı Nymex’te 90 sent veya yüzde 0.9 arttı ve 99.57 dolar oldu. Şubat teslim Brent tipi petrol ise yüzde 0.5 arttı ve ICE Futures Europe’ta 108.20 dolardan işlem gördü.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir