İhracat Rakamları / Eylül 2012

Türkiye İhracatçılar Meclisi 2012 Eylül Ayı İhracat Rakamlarını açıkladı.

Türkiye’nin ihracatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 11 milyar 408 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı verilere göre yılın ilk 9 ayında ihracat, 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştı.

Son on iki aylık dönemde de ihracatımız yüzde 11,6 artışla 146 milyar 927 milyon dolara ulaştı. Eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 503 milyon dolar ile Otomotiv sektörümüz yaptı.Kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 488 milyon dolar ile ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise 1 milyar 373 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.Tarım sektörlerimiz Eylül ayında 1 milyar 638 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 405 milyon dolar ile yüzde 82,4; madencilik ürünlerinin payı ise 365 milyon dolar ile yüzde 3,2 oldu.

Eylül ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 58 ile mücevher sektörümüz, Yüzde 48 ile savunma ve havacılık ve yüzde 38 ile deri sektörümüz yakaladı. İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Eylül ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 22 artış ile Gaziantep oldu. Denizli’nin ihracatı ise yüzde 11, İstanbul’un yüzde 8, Kocaeli’nin yüzde 8, Hatay’ın yüzde 5, İzmir’in yüzde 5, Ankara’nın yüzde 4 arttı.İlk 10 ilimiz arasında en fazla ihracatı düşen ilimiz ise ihracatı yüzde 10 gerileyen Manisa oldu. Sakarya’nın ihracatı yüzde 7, Bursa’nın yüzde 2 azaldı.Diyarbakır’ın ihracatı ise Eylül ayında yüzde 56 artış gösterdi. İlk 9 aylık artış oranı ise yüzde 24 oldu.

AB’ye ihracatta toparlanma

Yılın ilk 8 ayında AB’ye ihracatımız yüzde 11 gerilemişti. Eylül ayında ise AB’ye ihracatımız yüzde 3 artış gösterdi. En büyük pazarımız olan Almanya’ya ihracatımız Eylül ayında yüzde 0,2 arttı. İngiltere’ye yüzde 13 ihracat artışı yakaladık. İspanya’ya ihracatımız yüzde 4, Hollanda’ya yüzde 6 arttı.

Bu rakamların, önemli bir toparlanmanın habercisi olduğunu belirten TİM Başkanı Büyükekşi, “Yavaş yavaş da olsa AB’ye ihracatımız bir toparlanma içerisine giriyor. Bunlar ihracatımız için son derece olumlu haberler. Alternatif pazarlardaki başarımız herkesin malumu. Buradaki başarımız Eylül ayında da sürüyor. Eylül ayında Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 24, Amerika kıtasına ihracatımız yüzde 19, Afrika’ya ihracatımız yüzde 16 ve Ortadoğu’ya yüzde 13 artış gösterdi.” diye konuştu.

Büyükekşi Eylül ayında ihracatımızda öne çıkan ülkeleri şöyle sıraladı:

Büyük pazarlarda iyiyiz. Bu ülkelerin başında, yüzde 48 artışla İran, yüzde 32 artışla Irak, yüzde 31 artışla Rusya, yüzde 19 artışla ABD, yüzde 9 artışla Çin geliyor. İhracatımız Suudi Arabistan’a yüzde 12, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 16 düştü.

İhracat ekonomiyi sırtlamaya devam ediyor

Büyükekşi, bir takım risklere rağmen, ihracat tarafında işlerin gayet olumlu gittiğini ve yılsonu için belirlenen 150 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerlerken ihracatın Türkiye ekonomisine büyük katkı vermeye devam ettiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin, ihracat sayesinde büyüdüğünü, geliştiğini ve kalkındığını kaydeden Büyükekşi şunları söyledi:

“İhracata dayalı büyüme modeli, Türkiye’nin önündeki en gerçekçi yol haritasıdır. Son dönemde ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar, hep bu gerçeği teyit ediyor. İhracata verilen bu desteği, ülkemizin geleceği açısından çok önemli gördüğümüzü ifade etmek istiyorum.

İhracat sayesinde Türkiye daha da büyüyecek. Bunu sağlayabilmek için ihracatı, yatırımı ve üretimi ülkemizin dört bir yanına yayacağız.

İhracatın ve yatırımın önündeki engelleri süratle temizleyeceğiz. İhracata tam ve koşulsuz destek vereceğiz. Yeni teşvik sistemi sayesinde tüm Türkiye’de yatırım seferberliği başlayacak.

6. bölgemiz de yeni teşvik sisteminden büyük fayda sağlayacak. Yeni yatırım çekecek.

Özellikle emek-yoğun sektörlerin bu bölgemize yapacağı yatırımları hayati derecede önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Diyarbakır ilimizin de, bu yeni yatırımlar sayesinde, Afrika ve Ortadoğu pazarımıza açılan ihracat kapımız olacağına inanıyoruz. Bu noktada şunu ifade etmek istiyorum. Merkez Bankası’nın faiz indirimi de önümüzdeki dönem için bizi oldukça sevindirdi. Bu indirimin devamının geleceğine inanıyoruz. Çünkü yatırıma verebileceğimiz en büyük destek, yeni teşvik paketinin yanında, sağlam bir finansal istikrar ve daha rekabetçi faiz oranlarıdır.Biz buna inanıyoruz. Biz Türkiye’ye güveniyoruz.Hep birlikte el ele vererek Türkiye’yi refah dolu geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz. ”

EYLÜL 2012 İHRACAT RAKAMLARI TABLOSU İÇİN TIKLAYINIZ 

TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir