2. Çeyrek Büyüme Rakamlarının Analizi

Utku Altunöz – 11.09.2017

Değerli Para&Borsa takipçileri. Bu gün ekonominin en önemli göstergelerinden biri olan büyüme rakamları (2017/ 2. Çeyreği) açıklandı. Ekonomi biliminde birçok ekonomik gösterge büyüme ile oranlanarak analiz edilmektedir. Bu anlamda paydanın büyüklüğü ile ekonomik göstergelerin istenilen düzeyde olması doğru orantılı olarak gerçekleşmektedir. Bununla birlikte EKONOMİLER İÇİN ÖNEMLİ OLAN İSTİKRARLI YADA DEVAMLI (SÜREKLİ) olan bir büyümedir. Türkiye ekonomisi 2008 krizi öncesinde de Çin’den sonra en büyük büyümeyi kaydeden ülkelerden olmasına rağmen bu istikrarı sürdüremedi. Bununla birlikte son dönemde artış ivmesi kazandığı aşikar.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu gün açıklanan  nisan-haziran dönemine ilişkin ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinine göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü. Aslına bakılırsa bu beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşen bir oran olması açısından önem taşımaktadır. AA Finans’ın “Büyüme Beklenti Anketi”ne katılan 13 ekonomistin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 5,4 olarak belirlenmişti. üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16,3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu. 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %3,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %4,3 azalırken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %9,5 arttı. Mal ve hizmet ihracatı %10,5 mal ve hizmet ithalatı ise %2,3 arttı. İşgücü ödemeleri, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10,8, net işletme artığı/karma gelir %22,5 arttı. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %36,2 oldu.

KREDİ GARANTİ FONUNUN KATKISI

Değerli takipçilerim.

“Kredi Garanti Fonu (KGF) şu ana kadar KOBİ’lere 147 bin Milyar TL kefalet ve 165 milyar TL kredi sağladı. Bunun sonucunda artan kredi büyüme hızının doğrudan büyüme rakamlarına olumlu yansıdığını görebilmekteyiz.   Hane halkı harcamaları geçtiğimiz yıla göre daha az artış gösterirken, devlet harcamalarında yüzde 4.3 düşüş görüldü. Büyümenin daha da artması önündeki engel olarak düşünülebilir. Kişisel görüşüm bu büyüme perormansının 3. ve 4. Çeyrekte de korunacağı şeklindedir.

Bol kazançlar dilerim.

Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz