Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (16.11.2022)

KONTR; İhale süreci sonucu / olumlu

Kontrolmatik Teknoloji
Bloomberg Kodu KONTR TI
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY196.00
Hedef Fiyat/Hisse TRY150.00
Getiri Potansiyeli -23%
HAO 39%
Piyasa değeri TRY39,200 mln

Şirket 15 Kasım 2022 tarihi itibariyle girmiş olduğu; Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2022/962489 İKN’lu “Emet Espey 800000 ton/yıl Kapasiteli Konsantratör Tesisi Yapım İşi” ihalesinde, vergiler hariç 389.899.000,00 TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. sırada yer almıştır. İhale sonucunun kesinleşmesi için, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, ihaleyi düzenleyen kurumdan ihale komisyon kararı beklenecek olup süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. İlgili haberi KONTR payları açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.

SMRTG; Şirketimizin bağlı ortaklığının yeni iş alımı / olumlu

Şirket’in %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Ekipmanları Pazarlama A.Ş., büyük bir müşterisinden Güneş enerjisi santrali anahtar teslim kurulumuna istinaden KDV hariç toplam 3.800.000,00 ABD Doları tutarında sipariş almıştır. (Güncel baz ABD Doları/TL kuru ile toplam bedel 70.628.320,00 – TL’dir.) İlgili haberi SMRTG payları açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.

SMRTG; Güneş enerjisi santrali ÇED başvuru süreci / nötr

03.11.2022 tarihli Özel Durum Açıklaması’nda da belirtildiği üzere, Şirket’in 01.07.2021 – 30.06.2022 tarihleri arasında 7.818.045,00 kWh elektrik tüketimi gerçekleştirmiş olan fabrikasının elektrik enerjisi ihtiyacını mahsuplaştırmak amacıyla, Smart Holding A.Ş.’ye ait arazide, 4662,9 kWp gücünde Güneş Enerji Santrali kurabilmek adına Kahramanmaraş Valiliği’ne sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştı. Kahramanmaraş Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 15.11.2022 tarihi itibarıyla Şirket’e iletilen bilgilendirme yazısında “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME BELGESİ” verildiği bilgisi yer almaktadır. 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin Ek-II listesinde yer alan “Güneş Enerji Santrali” projesi ile ilgili olarak inceleme-değerlendirme yapılmış ve Proje Tanıtım Dosyasında çevresel etkilere karşı alınması öngörülen önlemler yeterli görülmüştür. Ayrıca ÇED Raporu hazırlanmasına gerek bulunmadığı tespit edilmiş olup, söz konusu projeye ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir. İlgili haber daha önce açıklanan haberin devamı niteliğinde olup, SMRTG payları açısından nötr olarak değerlendiriyoruz.

MIATK; Tiga Bilgi Teknolojileri Yeni İş İlişkisi & Tripy Elektrikli Bisiklet Filo Artırımı / olumlu

▪ Şirket tarafından geliştirilen Entegre Sağlık Tesis Yönetim Sistemi yazılımlarının, TİGA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. tarafından yurtdışı pazarı için geliştirilen Merkezi Yönetim yazılımları ile entegrasyonu, danışmanlığı, kurulumları, eğitimleri ve lisans satış hakkı için 18.860.000 TL tutarında iş birliği sözleşmesi imzalanmıştır.

▪ 2023 yılı ilk çeyreği için MİA Teknoloji %100 bağlı ortağı Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. tarafından yürütülen elektrikli bisiklet projesi kapsamında yüksek pazar potansiyeli ve gelen taleplerin karşılanması amacıyla filo artırımı için ek sipariş kararı alınmıştır. Bu kapsamda ABD menşeli elektrikli bisiklet üretici firmasına 9.240.000 TL tutarında elektrikli bisiklet siparişi geçilmiştir.

▪ İlgili haberleri MIATK payları açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.

BIOEN; Yeni İş İlişkisi / nötr

Biotrend Cevre Ve Enerji Yatirimlari
Bloomberg Kodu BIOEN TI
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY17.73
Hedef Fiyat/Hisse TRY21.40
Getiri Potansiyeli 21%
HAO 28%
Piyasa değeri TRY8,865 mln

Şirket tarafından 14.09.2022 tarihinde yapılan KAP açıklamasında, Şirket ile Honeywell International Inc. grubu şirketlerinden UOP LLC arasında Türkiye’de kurulması planlanan yıllık 30.000 ton atık kapasiteli bir plastik geri dönüşüm tesisinde Honeywell UpCycle Proses Teknolojisi’nin faaliyete geçirilmesi amacıyla iş birliği gerçekleştirilmesine yönelik iyi niyet mektubu imzalandığı bildirilmiştir. Şirket ile Honeywell International Inc.grubu şirketlerinden UOP LLC arasında kurulması planlanan plastik geri dönüşüm tesisine ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, ön mühendislik (FEED-front end engineering design), fizibilite çalışmaları sürdürülmektedir. İlgili haber daha önce açıklanan haberin devamı niteliğinde olup, BIOEN payları açısından nötr olarak değerlendiriyoruz.

ARCLK; Arçelik, Mısır’da 2 bin kişiye istihdam yaratacak / olumlu

Arcelik
Bloomberg Kodu ARCLK TI
Tavsiye AL
Fiyat/Hisse TRY84.50
Hedef Fiyat/Hisse TRY95.60
Getiri Potansiyeli 13%
HAO 15%
Piyasa değeri TRY57,099 mln

Türkiye’nin en önemli markalarını bünyesinde barındıran Arçelik, Mısır’da ilk yatırımının temelini atmaya hazırlanıyor. Arçelik, bilindiği üzere Afrika pazarına ilk kez 2011 yılında Güney Afrikalı Defy’yi alarak girmişti. 11 yılın ardından Afrika’da büyümesine bir halka daha ekleyecek. İlk kez Kuzey Afrika’da üretim planı yapan Arçelik, Mısır’da 100 milyon dolar yani bugünün kuruyla yaklaşık 1.9 milyar TL’lik yatırımla yeni bir tesis kuracak. Aralık ayının ilk yarısında temeli atılacak fabrikada öncelikle buzdolabı üretilecek. Ardından TV ve iklimlendirme sistemleri tesisi kurulacak. Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ile görüşmesinde üretimin detayları konusunda açıklama yaptı. Projede yıllık 1,5 milyon adetlik üretim kapasitesinin olacağını anlatan Samir, 2 bin kişinin de doğrudan istihdam oluşacağını söyledi. Samir’e göre Arçelik’in Mısır’daki üretiminin yüzde 60’ı ihracata ayrılacak. Üretim ise 2023’ün ikinci yarısında başlayacak. İlgili haberi hem büyümeyi destekleyecek hem de coğrafi çeşitliliğe katkı sağlayacak olması açısından ARCLK payları için olumlu olarak değerlendiriyoruz.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten