Bitcoin: U formasyonu için halen erken

Bitcoin: Kaldıraçlama hareketleri halen zayıf

Bitcoin mayıs yazımızda 31.000 $ seviyelerinde model parametresindeki zayıflığa, dolayısıyla piyasa beklentisinin yetersizliğine değindik. Son durumda 10.000 $ altı yazılıyorsa bunu veriler üzerinden anlamlandırmak gereklidir. Bir güven modeli olarak beklenti üretme hali ne kadar yeterlidir? Bunu ölçmek kolay değil ama piyasa kralı piyasada yaşamaya devam ediyor. Haberlerle ilgilendiğini düşünmüyoruz.

Bitcoin haberlerinin miktarı yanında kalitesine bakarak da beklenti veya güven modeli kurmak mümkündür ancak bunun için çok fazla enerji ve maliyet gerekli olabilir. Bunun yerine, piyasa içinde oluşmuş verilerden yola çıkarak bir beklenti modelini herkesin kabul edebileceği ve üzerinde uzlaşabileceği şekilde tasarlayabiliriz. Böylece, gereksiz tartışmalar ve konunun derinliğini görmeyen yüzeysel ifadeler uzakta kalır. Güven modeli haberler üzerinden kurulacak olursa bunun derinliğine inmek de ayrı problem yaratır: çünkü her kesim veya taraflar derinliği sahip olduğu birikim ve formasyona göre işlemeye çalışacaktır. Tarafsızlıktan uzaklaşabilecek bu riskli durumu da dışlamak için matematik model en doğru tercih olacaktır. Zaten siyasetinde matematik üzerinden okunması hali benzer berraklığı getirecektir. Arada dünya alemi için mesajımızı vermiş olalım.

Bitcoin gibi kripto varlıklar için de beklenti modelimiz değişmemektedir: matematiksel olarak benzer parametrik tasarımı yapıyor durumdayız. Diğer varlık sınıfları da aslında küresel bağlantı sistemi içinde farklı değerlendirilemez. Bir başka deyişle, bir piyasa ağır satış yemiş ise bilelim ki başka piyasada ağır alımlar başlamış veya başlayacaktır. Bunun sahneleri önceden tasarlanmış ve oyun planı kurulmuştur.

Teknik analiz tarafında gördüğümüz pek çok tek harfli formasyonun matematiksel ifadesi şık bir şekilde verilebilmektedir. Bunu sunum tarzı da aslında harf karmaşasının önüne geçmeyi sağlar. Hatta ileride hangi harf formasyonundan diğerine geçiş olacağı hakkında sağlam derinlikte fikir verir. Belki de bir yerlerde harfler arası geçiş sağlayan ara formasyonlar üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Bireylerin beklentisi olan U dönüşü gelecek mi?

– başka hangi harf formasyonuna razı olunabilir ki? Hatta yeterince W formasyonu oluşmuş mudur?

– beklenti olan U dönüşü ise, bunun için formasyonun giriş ucunun veya fiyat grafiğinin ilk parçalarının zayıf momentum ortamında yetersiz kaldığını belirtmeye devam ediyoruz

– bu da demektir ki: momentum güçlenemediğine göre U dönüşünün oluşabilmesi için giriş ucunun yüksek değerlerde kalması gerekir: göreceli olarak

– göreceli yüksek veya pozitif değer oluşumu eşik değere göredir

– eşik değere göre yüksek değer için düşüş devam etmelidir: bu durumda U formasyonu için ilk olgunlaşma gelecektir.