Haftalık Piyasa Takvimi – (3-7 Ocak 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

3 Ocak Pazartesi

10:00 Aralık TÜFE verileri
▪ Kurum tahminiz Aralık ayında enflasyonun aylık %9 oranında artış kaydetmesi yönünde. Foreks tarafından gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre piyasa medyan tahmininin ise %8,1 olduğu görülüyor. Kurum tahminimize paralel bir gerçekleşme olması durumunda yıllık TÜFE artışı %21,3’ten %30,5’e yükselecek. Tahmin aralığının ise %5,5 – %14,6 ile oldukça geniş bir bantta olduğu izleniyor.

▪ Yıllık enflasyonun gelecek aylarda da artışını sürdürmesini bekliyoruz. Özellikle 2022 yılının ilk yarısında yıllık enflasyondaki yükseliş seyrinin, baz yılının da etkisiyle, hızlanarak devam etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan asgari ücret artışları ve olası yönetilen /yönlendiren fiyatlardaki artışlar da tahminlerimiz üzerinde ek baskı yaratacaktır.

10:00 Aralık İSO/Markit PMI verileri
▪ İSO/Markit PMI Kasım ayında 51,2’den 52 seviyesine yükseldi. Geçen hafta açıklanan reel kesim güven endeksi de benzer bir iyileşmeyi işaret etmişti. Kasım ayı gerçekleşmesi ile 3 aylık ortalamalar 52,6 seviyesinden 51,9 seviyesine geriledi. Böylece yılın son çeyreğindeki ılımlı yavaşlamanın devam ettiği izlendi.

▪ Aralık ayına gelindiğinde arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) 108,4 seviyesinden 106,1’e gerileme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de 112 seviyesinden 110,1’e gerilediği izlendi. Oldukça güçlü 3Ç21 ortalama RKGE sonrasında yılın son çeyreğine bir miktar gerileme yaşandığını, ancak endeks seviyesinin halen yüksek bir yeri işaret etmeye devam ettiğini görüyoruz. hatırlanacağı üzere 1Ç21 de ortalama endeks 109,3, 2Ç21’de 108,1, 3Ç21’de ise 112,5 olarak gerçekleşmişti. Son çeyrek ortalamasına bakıldığında arındırılmış REKE’nin 111 seviyesine bir miktar gerileme kaydettiğini izliyoruz. Mevcut endeks seviyesi ise pandemi önceki dönemin üstünde olmaya devam ediyor. Aralık ayına ilişkin İSO/Markit PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek.

4 Ocak Salı

10:00 TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
▪ Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Aralık Reel Efektif Kur Endeksi (REKE)
▪ TCMB Ekim ayı Reel Efektif Kur Endeksini (REKE) 54,3 olarak açıkladı. Söz konusu değer tarihi düşük seviyeyi işaret ediyor. Böylece son iki ay içerisinde reel değer kaybı %13,8’e, yıl içerisinde Şubat ayında gördüğü en yüksek seviyeye göre ise %22 oranında bir değer kaybı takip ediliyor.

▪ Aralık ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet ve enflasyon gerçekleşmelerini göz önüne aldığımızda REKE’nin daha da gerileyerek 45 seviyelerine inebileceğini hesaplıyoruz. Söz konusu seviyeler tarihi dip yerleri işaret ediyor.

6 Ocak Perşembe

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (24 – 31 Aralık)
▪ 17 – 24 Aralık haftasında hisse senedi piyasasında 570 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 94 milyon dolarlık net yabancı çıkışı yaşandı. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 1,2 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,1 milyar dolarlık bir yabancı girişi olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplamda 1,1 milyar dolarlık yabancı çıkışı görülürken, tahvil piyasasında ise 1 milyar dolarlık bir yabancı girişi göze çarpıyor.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (24 – 31 Aralık)
▪ 17 – 24 Aralık haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 1,45 milyar dolarlık bir yükseliş yaşandı.

7 Ocak Cum

17:30 Aralık Nakit Bütçe verileri
▪ Kasım ayında nakit bütçe 30,2 milyar TL kadar oldukça yüklü bir fazla kaydetti. Faiz dışı denge ise 43,5 milyar TL kadar fazla verdi. Geçen sene kaydedilen 12,5 milyar TL nakit fazla ve 21,2 milyar TL faiz dışı fazla ile karşılaştırıldığı oldukça iyi bir performans göze çarpıyor. 12 aylık performansa baktığımızda ise; nakit bütçe açığının Kasım ayı itibariyle 114,6 milyar TL’den 96,8 milyar TL’ye (GSYİH’nin %1,5’ü) gerilediği görüldü. Alt kalemlere baktığımızda gelirler tarafında %53 oranında yıllık artış takip edilirken, giderler tarafında %42,7 oranında yükseliş görülüyor. Kasım ayı verileri 15 Aralık’ta açıklanacak merkezi yönetim bütçe verileri için öncü gösterge niteliğinde. Merkezi Yönetim Bütçe verilerinde gelirler ve gideler tarafında daha ayrıntılı bir analiz yapma imkânımız olacak. Mevcut veriler ışığında ise 2021 yılsonu merkezi bütçe açığı / GSYİH’nin resmi tahmin olan %3,5 seviyesinin de altında gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim