TSPOR, BJKAS ve GSRAY Yorumları: 20 Senelik Yeni Afganistan

ABD’den Taliban’a şartlı giriş bileti verildi. Washington Post, ABD’nin geri çekilmesine müsade edeceği durumda Taliban’a Kabil’e girişinin daha kolay olabileceğine dair dialog kurulduğu öne sürüldü. New York Times ise ABD’nin Taliban’dan, büyükelçiliğine saldırmamaları teminatı istediğini yazdı. Anlaşılan Taliban, proje odaklı bölgede düzensiz göçü destekleyeceği ölçüde ABD ile yakınlık kuruldu diye yorumlar geliyor.

Karşı bir görüşe göre, ABD bölgeye barış elçisi olarak hiçbir savaş suçu işlemeden geldi ve demokrasi, insanlık ve global ısınma konusunda ilerleme sağlamak için geldi. Fakat Pakistan ve bazı ülkeler ise “barış elçisi” ABD’ye ve Afganistan’a yönelik kışkırtıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunuyor.

ABD Afganistan’a girdikten önce yurt dışına göç yüzde 6 iken 2000 senesinde yüzde 14, 2005 senesinde yüzde 12 ve 2010 senesinde yüzde 273 ‘e ulaşmış. Bugünü bilmiyoruz ancak katlarca artış var ve mevcut konjonktür ortada.

İngiltere parlamentosu Afganistan’daki durum nedeniyle acil toplandı. İngiltere ve ABD borsaları nötr ve sonraki günlerde pozitif açılabilir. TSLA stock 717.17 (%-0.7) kapanmıştı.

Grafik TradingView’den

GSRAY hisse, 3.76 TL fiyatıyla yüzde -0.79 düşüş göstererek hareketine devam ediyor. Bir aylık en düşük değeri olan 3.59’dir.

İndikatörlerin kümülatif değeri, eksi ve artı 0.1 arasında kaldığından Nötr sinyaller alınmaktadır. Ortalama Yön Endeksi trendin Nötr’e dair bir izlenim veriyor ve  21.64 N çizgisinden ilerliyor.

Nötr çizgisindeki Müthiş Osilatör, 0.00058824 N netlik belirtmemektedir.  ATR 0.1142588 Sat fırsatına dair bilgi sağlıyor. CCI20, trend oluşumu ve geri çekilme hakkında bilgi verir. 30.68 N ancak Nötr sinyal alınmaktadır.

MACD göstergesi, 26 ve 12 dönemlik üstel hareketli ortalamanın (EMA) birbirinden çıkarılmasıyla hesaplanır. MACD çizgisinin, sinyal çizgisinin aşağısından geçtiğinden teknik sinyalleri Sat yönünde tetiklendi. 0.02280511 S noktasındadır.

Grafik TradingView’den

BJKAS, 6.16 Türk lirası fiyatıyla yüzde -0.81 değer kaybetti. Bir aylık en düşük değeri olan 5.8’dir.

Gösterge değerleri eksi 1 ile eksi 0.5 arasında olup Sat sinyalleri alınmaktadır. ADX, Nötr sinyal ile trendin kararsız kaldığını 16.12 N çizgisinde gösteriyor.

Nötr çizgisindeki Müthiş Osilatör, 0.00058824 N netlik belirtmemektedir.  ATR yani Ortalama Gerçek Aralık, Sat sinyalindedir ve yüksek volatiliteye 0.25621488 işaret ediyor. CCI20, momentum bazlı Emtia Kanal Endeksi -63.93 N Nötr sinyaldedir.

Grafik, MACD seviyesi -0.03268107 S Sat sinyali vermektedir. MACD hızla yükseldiğinde veya düştüğünde panik yapmaya gerek yok. Bu varlığın aşırı satın alındığının veya aşırı satıldığının yakında normal seviyelere döneceğinin bir işaretidir. Burada yatırımcı psikolojisi devreye giriyor.

Grafik TradingView’den

TSPOR hisse grafik, 3.4 Türk lirası fiyatıyla yüzde -1.45 değer kaybetti. Bir aylık en düşük değeri olan 2.65’dir.

Açıkça biraz netlik eksik. Osilatörler eksi ve artı 0.1 arasında olup Nötr sinyaller alınmaktadır. Ortalama Yön Endeksi trende dair Nötr sinyal vermekte olup 35.79 N çizgisinden ilerliyor.

0.17375993 ile ATR Sat ile varlıktan çıkışa işaret etmektedir. CCI20, momentum bazlı Emtia Kanal Endeksi 31.08 N Nötr sinyaldedir.

MACD, işlemlerin fiyattaki yükseliş veya düşüş hareketinin güçlenip güçlenmediğini anlamalarına yardımcı olur. 0.17815945 S olarak son zamanlarda Sat sinyali ile ayı piyasasına dair sinyaller daha fazla alınır oldu.

Sonuç itibariyle, bölgesel düzensiz göç, sel felaketi ve küresel yangınlar devam ederken piyasalar daha az belirsiz bir çizgide ilerliyor. ABD artık Afganistan’daki varlığını artık körfez ülkelerinde kurduğu düzenek gibi stratejik taraftar diplomatlarla ve örgütlerle devam edecek tezi belirtiliyor.

Ayrıca, faizlerin durağan kalması ve enflasyonist baskı devamında araç alımında getirilen vergi indirimi sıfır otomobil pazarını canlandırabilir. Spor sektörü ise tokenlara yönelmiş durumda. Fakat yukarı yöne dair henüz güçlü bir itki oluşmuş değil. Pandemi kısıtlamalarının daha az konuşulması ve yüzyüze eğitim açıklamaları sonraki günlerde spor müsabakalarının da yasaklardan kısıtlı kalacağına dair beklenti oluşturdu.

Okan Özdemir