Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (6.07.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah Asya borsaları ve ABD vadelilerinde net bir yön gözlenmiyor. ABD’de son gelen veriler Fed’in varlık alımının azaltımı konusunda acele etmeyeceği beklentilerini beraberinde getirirken, yüksek aşılanma oranı Delta varyantı ile ilgili endişelerin fiyatlanmasını engelliyor. Ons Altın’ın bu sabah 1.800 seviyesinin üzerine çıkması da kısa vadeli olarak Dolar kaynaklı bir riskin azaldığını gösteriyor. Dolayısıyla, bugün açılacak ABD borsaları ile piyasalarda risk iştahı tekrar canlanabilir. Bu arada yine gerçekleşmeyen OPEC+ toplantısıyla yükselişini sürdüren petrol fiyatlarının enflasyon beklentilerini bozmasından endişe ediliyor. Yurtiçi tarafta ise hızlı aşılanma ve 5bin seviyesinin altına düşün vaka sayıları bir taraftan izlenirken, geçen hafta özellikle BDDK’nın makro ihtiyati tedbirler kapsamında getirdiği bazı sınırlamaların TL varlıklar üzerindeki olumlu fiyatlanmasını sürdürdüğünü izledik. Yükselen petrol fiyatları ve Delta varyantı riskine karşın TL emsallerine göre üst sıralarda bir performans sergileme eğiliminde. Koç Grubu başta olmak üzere hisse geri alımlarının da kısmen de olsa dinamizm getirdiği BIST100 endeksi de son üç işlem gününde %2,7 oranında prim yaptı. Enflasyonla mücadele konusunda kararlı adımların atılabileceğine yönelik bir irade gösterilmesinin yarattığı olumlu algının sürmesini ve endeksteki yükselişin bugün de devam etmesini bekliyoruz. Endeks bugün 1.400 seviyesinin üzerine çıkmak isteyebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün küresel ölçekte haziran ayına ilişkin nihai hizmet PMI verileri izlendi. Avrupa’da kısıtlamaların gevşetilmesi, aşılama sürecindeki ilerleme ve artan talebin hizmet PMI verilerine olumlu yansıdığı görülmekte. Euro Bölgesi’nde hizmet PMI 58’den 58,3’e revize edildi. Alt bileşenlere bakıldığında birikmiş işler 3 aydır artmakta, istihdam artışı 2018’den beri en yüksek seviyede iken girdi maliyetlerindeki ve satış fiyatlarındaki artış bu ay da belirgin. Bileşik PMI 59,2’den 59,5’e revize edildi ve 2. çeyrekte AB ekonomisinin büyüme rakamlarının olumlu gelebileceğine işaret etti. En büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya’da ise hizmet PMI 58,1’den 57,5’e ve bileşik PMI 60,4’ten 60,1’e aşağı yönlü revize edildi, fakat güçlü genişleme bölgesinde kalarak ihracatımız için olumlu sinyal verdi. İngiltere’de ise hizmet PMI ise 61,7’den 62,4’e revize edildi. Gevşeyen tedbirler ve artan müşteri talebi hizmet PMI’ın güçlü genişleme bölgesinde kalmasını sağladı. İstihdam güçlü seviyelerini korurken, AB’ye benzer şekilde enflasyonist baskılar bu rapora da yansıdı. Bileşik PMI ise 61,7’den 62,2’e yukarı yönü revize edildi.

Euro Bölgesi’nde ayrıca Sentix yatırımcı güveni açıklandı. Ekonominin yeniden açılması ve azalan vaka sayıları ile artışını sürdürerek temmuzda 28,1’den 29,8’e yükseldi. Cari duruma ilişkin alt endeks 21,3’ten 29,8’e yükselirken, şaşırtıcı bir şekilde beklentilere ilişkin alt endeks 35,3’ten 29,8’e geriledi.

Yurt içinde açılmanın etkisini hissettiğimiz haziran ayında TÜFE, %1,4 seviyesindeki beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,94 arttı. Yıllık TÜFE, %17,53 seviyesine yükselerek Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyede. Alt kalemlerin genelinin tarihsel ortalamaların üzerinde seyrettiği görülmekte. Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında ve enflasyonda uzun vadeli eğilimlere ilişkin bilgi veren, fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksini de incelediğimizde geçen aya göre belirgin bir artış görülmekte.

ÜFE de aylık %4,01 artışla mart ayından bu yana bu seviyelerdeki güçlü artışını sürdürmekte. Neticede gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor ve ardı ardına ÜFE, yıllık bazda 10 aydır TÜFE’nin üzerinde seyretmeyi sürdürüyor. Yıllık ÜFE, %42,89 ile Ekim 2018’den beri en yüksek seviyede.

ÜFE’deki artışın sanayi gruplarına göre ana belirleyicileri enerji ve ara mallar olurken, detaylarda gıda ürünleri, ana metaller, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, kok ve rafine petrol ürünleri, tekstil ürünleri, fabrikasyon metal ürünler ve kimyasal ürünler yükselişte etkili oldu.

%1,94 gerçekleşen TÜFE’nin kaynakları:

  • Ulaştırma 0,43 puan (akaryakıt fiyatlarında mayıs ayında yapılan artışın etkisi sürerken, araba kiralama ve şehirlerarası otobüs ücreti, motorsiklet, bisiklet ve otomobil fiyatlarındaki artış da belirleyici oldu, ayrıca temmuzda LPG’ye yapılan zammın etkisini göreceğiz), ev eşyası 0,38 puan (kur etkisini net hissettiğimiz kalemlerden biri olan ev eşyasında ayrıca uluslararası emtia fiyatlarının da yansımalarını görüyoruz, fiyat artışlarına beyaz eşya ve yatak gibi kalemler öncülük ediyor)
  • Gıda ve alkolsüz içecekler 0,23 puan (taze meyve ve sebze kaynaklı olarak işlenmemiş gıdadaki düşüşe karşın ekmek ve tahıllardaki artışın etkisiyle işlenmiş gıdadaki artış belirleyici oluyor, yurt içinde yaz aylarında gıda fiyatları tarihsel olarak sakin seyretmekte ancak uluslararası gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler burada risk faktörü), lokanta ve oteller 0,23 puan (açılmayla otel ücreti başta olmak üzere gıda bazlı kalemlerde ayarlamalar belirleyici); konut 0,18 puan (temmuzda elektrik ve doğal gaz zamlarının etkisini bu kalemde hissedeceğiz); giyim ve ayakkabı 0,14 puan (tam kapanma ile birlikte mayısta tarihsel ortalamasının altında artış sergileyen giyim ve ayakkabı kalemi haziranda açılma ile birlikte tarihsel ortalamalarının belirgin üzerinde seyretti, salgından belirgin etkilenen sektörler gibi bu kalemde de fiyat ayarlamalarının sürebileceğini değerlendiriyoruz); eğlence ve kültür ile çeşitli mal ve hizmetler enflasyonu 0,13 puan etkiledi. Geri kalan kalemlerden haberleşme, eğitim ve sağlık mayısa benzer şekilde sınırlı pozitif etki yaptı.

Hatırda kalması gerekenler:

  • Temmuz ayındaki elektrik ve doğal gaz zamlarının enflasyona 0,6 puan civarında etkisinin olabileceğini ve bunun da etkisiyle yıllık enflasyondaki yükselişin sürebileceğini değerlendirmekteyiz. Kademeli normalleşme ile birlikte hizmet fiyatlarında da aylık artış görmekteyiz. Turizmdeki canlanmanın haziran sonrasına kaydığını düşününce bu kanal kaynaklı fiyat baskıları devam edebilir.
  • Neticede küresel enflasyonist riskler, özellikle petroldeki yükselişin sürmesi ve ÜFE’deki yüksek seviyeleri de göz önüne alarak enflasyonun yaz aylarında mevcut seviyelere yakın seyretmesini, belirgin düşüşü ise dördüncü çeyrekte gerçekleştirmesini beklemeyi sürdürüyoruz. Normalleşmenin getirdiği olumlu etkinin de katkısıyla iç talebin gücünü koruması enflasyonda bir risk unsuru olarak kalsa da BDDK’nın makro ihtiyati tedbirleri bu riskleri önümüzdeki aylarda kısmi sınırlayabilir.
  • Neticede güncel gelişmeler Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininde yukarı yönlü risklerin sürdüğünü gösteriyor. Bu doğrultuda 29 Temmuz’daki Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminindeki olası revizeyi ve gerekçeleri takip edeceğiz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 2 Temmuz haftasında toplam rezervin sınırlı arttığını, net rezervin ise azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,1 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 100,2 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,6 milyar USD arttı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,5 milyar USD azalarak 20,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,74 milyar USD azaldı. Önümüzdeki hafta yurt içinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı rezervleri olumlu etkileyecek, fakat 9 Temmuz’daki altın cinsi itfalar rezervleri olumsuz etkileyecektir. Ek olarak Hazine’nin geçen hafta 1,5 milyar EUR borçlanması rezervlere olumlu katkı yapacaktır. Ayrıca önümüzdeki dönemde ZK düzenlemesi ile brüt rezervlerde yaklaşık 2,7 milyar USD artış beklenmekte.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45’te haziran ayına ilişkin nihai hizmet sektörü PMI verisi takip edilecek. Öncü hizmet PMI endeksi, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 70,4’ten 64,8 seviyesine kısmi gerilemiş ancak aşılama sürecindeki ilerleme, hizmet sektörü işletmelerinin açılmaları ve devasa teşvik paketlerinin etkisiyle güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca ABD’de TSİ 17’de haziran ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi verisi açıklanacak. Mayıs ayına ilişkin endeks 64 seviyesine yükselerek verinin uzandığı 1997’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Aşılanma sürecindeki ilerleme ile normalleşme adımları ve nakit teşviklerin de yardımı ile insanların sosyal faaliyetleri artmakta ve bu durum ISM imalat dışı PMI verisine yükseliş olarak olumlu yansımıştı, fakat raporda diğer verilerin de işaret ettiği gibi arz sıkıntıları, işçi eksikliği ve fiyat artışları dikkat çekmekteydi. Endeksin haziranda 63,5 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, TSİ 9’da Almanya’da mayıs ayına ilişkin fabrika siparişlerinin artan küresel taleple güçlü imalat sektörü görünümü ve ekonominin yeniden açılmasının etkisiyle aylık bazda %1,1 oranında artması beklenirken, yıllık bazda ise baz etkisinin devam etmesiyle %59,2 oranında güçlü artış sergilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, Almanya’da TSİ 12’de temmuz ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Haziranda Almanya’da ZEW cari durum endeksi -40,1’den -9,1 seviyesine iyileşme sergileyerek Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı, beklentiler endeksi ise 84,4’ten 79,8 seviyesine hafif gerilemiş, ancak yüksek seviyelerdeki güçlü seyrini sürdürmüştü. Temmuzda da ekonominin açılması ve kısıtlamaların kaldırılmaya devam edilmesiyle beklentiler ve cari duruma ilişkin endekslerin yakınsamaya devam etmesi beklenmekte.

Ayrıca TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin perakende satışların, kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmaya devam edilmesinin etkisiyle aylık bazda %4,3 oranında ve yıllık bazda artış hızının ise baz etkisinin zayıflamasıyla %23,9’dan %8,2 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 10’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Pablo Hernandez de Cos’un konuşması takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi açıklanacak. Reel efektif döviz kuru endeksi, mayıs ayında 62,29’dan 60,55 seviyesine gerilemiş ve böylece TL, reel bazda son 6 ayın en düşük seviyesine gelmişti. Dün açıklanan enflasyon verisi ile döviz kuru gelişmeleri birlikte değerlendirildiğinde reel efektif döviz kurunun 60’lı seviyelerin altında gelmesi olası gözükmekte. Ayrıca TSİ 10’da TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Erbosan (ERBOS, Sınıırlı Negatif): Borsa İstanbul, Erbosan Erciyas Boru payında 06/07/2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut Açığa Satış Yasağına ilave olarak “Kredili İşlem Yasağı” önleyici tedbiri uygulanacağını duyurdu.

Koza Altın (KOZAL Nötr): Şirket KAP’a şu açıklamayı bildirmiştir: “Çeşitli sosyal medya mecralarında Ankara 24.Ağır Ceza mahkemesinin 2020/20 E. Sayılı davası hakkında (Firarda bulunan Hamdi Akın İpek, Nevin İpek, Osman Zenginer, Pelin Zenginer ve Ayhan Yurttaş hakkında olan) davanın ertelendiğine yönelik haber ve söylentiler çıkmış olup Şirketimiz tarafından SPK’nın II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin “Haber ve Söylentilerin Doğrulanması” başlıklı 9. Maddesine istinaden açıklama yapılması gerekliliği doğmuştur. İlgili mecralarda çıkan haberler doğruyu yansıtmakta olup ilgili dava 22.06.2021 tarihinde görülmüş ve 08.06.2022 tarihine ertelenmiştir.”

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Ankara Fabrikası modernizasyon çalışmaları kapsamında, önümüzdeki 3 yıllık dönemde yapılması öngörülen toplam 734,6mn TL tutarındaki yatırım, Bölgesel Öncelikli Yatırım sınıfında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Belgesine bağlanmıştır. Yatırım için sağlanan destek unsurları şunlardır; Gümrük Vergisi Muafiyet, Faiz Desteği, KDV İstisnası, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Rusya’nın 13 kentinden daha Türkiye’ye uçuşların, 12 Temmuz itibarıyla başlatılacağı açıklandı. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansından (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, “Türkiye’ye tarifeli ve charter uçuşların yapılabileceği Rusya’daki kentlerin sayısı artırıldı. Rus ve Türk hava yolları, 12 Temmuz’dan itibaren Rusya’nın 45 uluslararası havalimanından uçuş yapabilecek.” ifadelerine yer verildi. Bu uçuşların, Rusya’nın Barnaul, Belgorod, Volgograd, Voronej’ın yanı sıra Kaluga, Krasnodar, Lipetsk, Nalçik, Orenburg, Saratov, Soçi, Tümen, Yujno-Sahalinsk kentlerinden yapılabileceği kaydedilen açıklamada, İzmir’e uçuşların da aynı tarihte başlayacağı belirtildi. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu ISUZU (ASUZU): Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu otobüs alım ihalesine ilişkin Kamu İhale Kurumu (KİK) nezdinde yapılmış olan itirazen şikayet başvurusunun reddine dair KİK kararına karşı açılmış olan yürütmeyi durdurma talepli iptal davası duyurulmuştu. Davanın reddine dair karar verildiği şirkete bildirilmiş olup, Şirket ilgili karara karşı, yasanın kendisine tanıdığı haklar çerçevesinde, uygun kanun yoluna başvuracaktır.

Niğbaş Niğde Beton Sanayi (NIBAS): Özışık İnşaat ve Sanayi A.Ş., sahip olduğu Niğbaş Niğde Beton San. ve Tic. A.Ş. (NIBAS) paylarından, 5.000.000 TL nominal değerli ve toplam sermayesinin % 9,26’sını temsil eden kısmının ikincil piyasada ve bu piyasada oluşacak fiyattan satılmasına karar vermiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun VII-128.1 Sayılı Pay Tebliği’nin “Payları borsada işlem gören ortaklıkların pay sahiplerine yönelik bilgi formu düzenleme yükümlülüğü” başlıklı 27’nci maddesi gereği sermayenin %10’unu aşan borsada işlem gören nitelikte olmayan Niğbaş paylarının borsada işlem gören niteliğe dönüştürülebilmesi için hazırlanan pay satış bilgi formu 05.07.2021 (bugün) tarihi itibarıyla Kurul onayına sunulmuştur. Pay satış bilgi formunun Kurul tarafından onaylanması halinde, NIBAS ‘ın 5.000.000 TL nominal değerli payları Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde borsada işlem gören niteliğe dönüştürülecek ve ardından söz konusu paylar Borsa İstanbul’da satılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 292 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, faizlerde kısa vadeli tarafta 15 baz puan civarında yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi