Dolar 2020’de ne olur?

Dolar için aylık gelişmeler ana eğilimi korumayı sağlıyor.

Üretilen her veri geleceği belirlemeyi sürdürüyor. Geçmişte olduğu gibi oluşan geometrik formasyonların değeri geleceğin sürprizini değil gerçeğini saklamaktadır. Bu saklanan sırrı ortaya dökense kullanılan sayısal model olmaktadır. Tutarlı olmak performansı korumayı da gerektirmektedir. Aylık seri akışlarına baktığımızda, yıllık oluşumlar tekrarlanıyor: 2020 beklenen üzerinde performansla geçebilir.

Daha önce belirttiğimiz yazılardaki formasyonlar geleceği kurmuş durumdadır: 2018 ilk 9 ayda yaşanan yükselişi tarihçiler ileride nasıl yazabilir ? Arkasındaki sayısal olmayan haberleri neyi belirler ? Haberlere dayalı hikaye yazılabilir mi ? Yazılsa da, bu geleceğe fayda verebilir mi ? Elbette hayır tarihin dili tep tip olmadığı için aynı dili konuşmak ve geleceği yorumlamak kolay olmayacaktır. Halbuki matematiğin dili tektir ve tarif edicidir. Yani belli grup davranışının ne olduğunu ve benzerlerini yakalamayı öğretir.  Matematiğe dayalı olmayan her şey safsata olarak görülebilir. Tutarlılığı aramak gerekir.

Son 6 ayın yataya dönüyor olması 2020 stratejisini değiştirecektir

Son 20 yılın içinde ne kadar yer tutar 6 ay ? İhmal edilebilir mi ? Hayır, çünkü  eşik noktası veya domino etkisini başlatacak nokta olarak görülebilir. Geçmişte de 6 ayların geleceğe etkisini görmüştük, ancak herhangi 6 ay değil ama yataya dönem serisini yakından incelemek gereklidir.

Bir başka deyişle, yani tersten düşünürsek “hangi yatay piyasa geleceği belirler ?” sorusunu her gün sormak gerekmektedir.  Son 6 gün neden yataya döndü, daha da önemlisi son 48 gün de yatay oldu artık ? Kısacası 6 günlük dizilerin önemli şablon oluşturması değerlidir. Daha geniş bakarsak: 480 günlük ortalama veya 2 yıllık gelişmeler de yataya dönüşmektedir. Eylül ayında hareketlilik yaratan operasyon sonucunda  geometrik formasyonlar olgunlaşmaya başladı. Aralık ayında günlük gelişmeler giderek kritik veri üretmeye devam edecektir. Bu da demektir ki 2020 yılı dolar için anket beklentilerinin ötesine geçecek gerçeklerle doludur.

Çözüme giden, keşfedici kararlar için daha iyi yaklaşımla  kullanışlı ve etkin metot eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Sürdürülebilir büyüme ve nakit üretme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi için vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html