TCMB Faiz Arttırmaz Ve Fitch Türkiye İçin Olumsuz Not Açıklarsa….

Utku Altunöz – 24.01.2017

Değerli Para&Borsa takipçileri. Birkaç yazımda da belirttiğim ve gözlerin üzerinde olacağı 2 önemli olaydan biri bugün açıklanacak. TCMB, bugün herhangi bir faiz artırımına gidip gitmeyeceğini açıklayacak. TCMB’ nin alacağı karar konusunda kafalar oldukça karışık. Kimi kesim Fitch’ten gelme ihtimali yüksek olan olumsuz rapor nedeni ile TCMB’nin 0.50 puana kadar not artırımı açıklayacağını tahmin ederken diğer taraf ise siyasi baskılar vb. nedenle faiz artırımına gitmeyeceğini belirtmekte.

Fitch’ten gelecek raporun çok olumlu olacağınız düşünüyorum. Nedeni ise birkaç gün nce yaptıkları Türkiye’de “politik risklerin ekonomik performansı ve bankaların aktif kalitesini zayıflatabileceği” uyarısı. Ayrıca san Mehmet Şimşek’in Davosta yaptığı

“Zor bir dönemden geçtik maalesef bu zorluklar uluslararası değerlendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine yansıdı. Türkiye’yi yatırımlar için tekrar güçlü bir cazibe merkezine dönüştürmeliyiz bunu başarırsak rating kuruluşları Türkiye’nin notunu tekrar artırır. Bizim dönemimizde kredi notları hızlı şekilde artmıştır, zorlukları aşınca yeni dönemi yansıtan patikaya yine girmiş olacağız.” Şeklindeki konuşması da bu kanımı güçlendiriyor.

TCMB Nin yapacağı olsı bir faiz artırımında Dolar/TL nin 3.65-370 bandına inmesi güçlü bir ihtimal. Eğer TCMB, piyasa beklentisini karşılamaz ise 3.84 -3 90 bandını görebilme ihtimalimizin yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Londra merkezli Capital Economics ekonomisti William Jackson TCMB ‘nin atacağı adımın piyasa güvenini tazelemek açısından kritik olduğu görüşünde. Jackson’a göre TL yılbaşından beri yüzde 8’i aşan değer kaybıyla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı sergiliyor.

TCMB’nin faiz kararı 24 Ocak’taki PPK toplantısının ardından açıklanacak. TCMB’nin faiz kararı sonrası gözler 27 Ocak’ta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in değerlendirmesine çevrilecek.

Pozisyon alanların bu iki olaya odaklanması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz