ABD Ekonomisi 2010 4. Çeyrekte % 3.1 büyüdü

ABD ekonomisi 2010 yılının dördüncü çeyreğinde, tüketici harcamalarının öncülüğünde % 3.1 büyüdü.

ABD ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yılın başlarında yakalamakta zorlanacağı tüketici harcamalarındaki artışın öncülüğünde, yıllık bazda yüzde 3.1 büyüdü.

Geçen ay yüzde 2.8 olarak açıklanan dördüncü çeyrek büyüme rakamı yüzde 3.1 artışa revize edildi. Finans şirketlerinin kazançları, ekim-aralık döneminde şirket karlarında yüzde 2.3’lük artışa neden oldu. Bu da son altmış yılda görülen en büyük yıllık artışı işaret ediyor.

Ortadoğu ve Kuzey Avrupa’daki kargaşanın petrol fiyatlarında hızlı yükselişlere yol açması tüketicilerin harcama güçlerini düşürebilir Japonya’daki trajediden kaynaklanan arz sıkıntıları bu çeyrekte toparlanmanın hızını yavaşlatabilir. Öte yandan, zayıf stoklar ve gelişen ekonomilerden kaynaklanan talebin artması muhtemelen Caterpillar Inc. gibi şirketleri olumlu etkileyecek.

Toronto’da BMO Capital Markets Inc.’in kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, “Yükselen benzin fiyatlarının etkilerini görüyoruz ve küresel arz zincirindeki güçlükler nedeniyle depremin negatif etkisini göreceğiz” dedi ve “Son veriler genişlemenin algılanandan daha zayıf olduğunu işaret ediyor” şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News’un 81 ekonomiste dayandırdığı araştırmasına göre, büyümenin dördüncü çeyrekte yüzde 3 çıkması bekleniyordu. Araştırmaya katılan ekonomistlerin büyüme tahminleri yüzde 2.7 ile yüzde 3.4 aralığındaydı. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, önceki çeyrekte yüzde 2.6 büyümüştü.

Kaynak: Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir