RSI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?

RSI: Relatif Güç Endeksi RSI incelenen periyot içerisindeki kapanış değerlerinin, bir önceki güne göre değişiminden yola çıkarak hesaplanan bir göstergedir.

Formülü:
RS= Ortalama yükselen hareket / Ortalama alçalan hareket
RSI=100 – (100 / 1+ RS)

RSI indikatörü, daha çok kısa ve orta vadeli analizlerde kullanılmaktadır. Her ne kadar vadeler kullanıcıların tercihine göre değişse de vadelerin uzaması fiyat hareketlerine tepkisizleşme sonucunu da beraberinde getirecektir.

RSI genellikle 30 ve 70 referans değerleri ile kullanılmaktadır. RSI indikatörü yaygın olarak iki biçimde kullanılır.Bunlardan ilki ve en yaygını 30 seviyesi ve altının aşırı satım, 70 seviyesi ve üzerinin aşırı alım bölgesi olarak değerlendirilmesidir. Bu yaklaşıma göre, 30 seviyesinden aşağı düşen RSI eğrisinin yeniden bu seviyenin üstüne çıkması al sinyali, 70 seviyesinin üstüne çıkan RSI eğrisinin yeniden bu seviyeden aşağı inmesi ise sat sinyali olarak yorumlanır. Diğer yaklaşım ise fiyat ile RSI indikatörünün arasındaki uyumsuzluktan yararlanmaktır. Genellikle RSI indikatörü, fiyat grafiği ile birlikte hareket etmektedir. Ancak zaman zaman fiyat grafiğinde görülen trendin aksi yönünde hareket edebilir. Örneğin, yükselen trend içerisinde RSI indikatörünün düşüş eğilimine girmesi satış, alçalan trend içerisinde RSI indikatörünün yükseliş eğilimine girmesi al sinyali olarak yorumlanabilir.

Kaynak: Ata FOREKS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir