Borsa Yatırım Fonu geliyor

İMKB Başkanı “Katılım Endeksi’ni ‘borsa yatırım fonu’ takip edecek” dedi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nda, ‘katılım endeksi’nin ardından bu alanda yatırım yapmak isteyenlere dönük bir de fon oluşturulacak. Katılım Endeksi’nin ardından Borsa Yatırım Fonu kurulacağını açıklayan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Bu fon olmazsa katılım endeksi göstergeden ibaret kalır.” dedi.

İMKB Ulusal Pazar’da işlem gören ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun hisse senetlerinden oluşan Katılım Endeksi yayına geçti. Endeksin imza törenine İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Bizim Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Boydak, Katılım Bankaları Birliği Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir ile Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan katıldı.

Törende konuşan Hüseyin Erkan, Katılım Endeksi’nde yer alacak firmaların Bizim Menkul Değerler tarafından belirleneceğini aktardı. Endekste hisse senetlerinin fiili dolaşım paylarının yüzde 17,5 civarında olduğunu bildiren Erkan, kurum olarak her daim yatırım imkânlarını artırmayı hedeflediklerini ifade etti. İMKB Başkanı Erkan, Katılım Endeksi’nin Türkiye’nin endeksi olacağını vurgularken, “Bir de söz aldım. Endeks’in ardından Borsa Yatırım Fonu kurulacak. Malum bu fon olmadığı takdirde Katılım Endeksi gösterge olmaktan ibaret kalır.” ifadesini kullandı.

HOLDİNGLERE ÖZEL ENDEKS DE YAPILACAK
Özel endekslere önem verdiklerini vermeye de devam edeceklerini dile getiren Hüseyin Erkan, piyasalara talep halinde hesaplama hizmeti de sunduklarını kaydetti. İMKB Başkanı, Katılım Endeksi’nin isteğe bağlı hesaplanacağını belirtti. Holdinglere özgü endeks yapmayı amaçladıklarını kaydeden Erkan, “Bu bir grup endeksi olabilir. Malum yeni bir açılım söz konusu. Dolayısıyla biz de değişik gruplarla görüşmelerde bulunuyoruz.” açıklamasını yaptı.

Bizim Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Boydak da konuşmasında Katılım Endeksi’nin bir ilk olmakla pek çok çalışmaya temel oluşturacağını savundu. Katılım bankalarıyla geniş bir yelpazede iş birliklerinin olduğunun altını çizen Boydak, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve İMKB’ye desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi de konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Finans kurumlarımızın bugüne kadar sermaye piyasasına hitap edecek bir endeksi söz konusu değildi. Bugün ve bugünden sonra Katılım Endeksi ile hisse senedi aracılık hizmetleri bir standarda kavuşacaktır. Boşluklar doldurulacak, noksanlar tamamlanacaktır. Bu konuda uluslararası çalışmalar araştırmalar da göz önüne alınmıştır. Katılım bankaları da sektörde tecrübe ve bilgi birikimi ile sermaye piyasaları için ellerinden gelen katkıyı sunacaktır.”

Konuşmaların ardından İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Bizim Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Boydak, Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan Katılım Endeksi’nin yayına geçmesini öngören protokolleri imzaladı.

KATILIM ENDEKSİ
Katılım Endeksi, İMKB Ulusal Pazar’da işlem gören ve katılım bankacılığının kurallarına uygun hisselerden oluşuyor. Endekste faaliyet alanı faize dayalı finans, ticaret, hizmet sunmayan, alkollü içecek, tütün mamulleri, domuz eti ve benzer gıda, kumar, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti olmayan şirketler bulunuyor. Firmaların öngörülen finansal oranları da karşılamaları gerekiyor. Bu kurallara uygun hisse senetlerinden halka açık piyasa değeri en yüksek ilk 30 şirketten oluşuyor.

Gösterge niteliğinde olan Katılım Endeksi karşılaştırmaya da imkan tanıyor. Böylece katılım bankalarının ilkelerine uygun yatırım yapanların durumları ölçülebiliyor, birbirlerine oranlanabiliyor. Endeks, kendi yatırımcısına hitap eden ürünleri esas alacak olup yabancı yatırımcının da ilgisini çekmeyi amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir