YKBNK: Model görüş

Model görüş:  YKBNK

Yapı Kredi Bankası  (YKBNK) SON 1 yıl hareketlerinde izlenebilir hale gelen (istikrarlı) sinyalleriyle dikkat çekiyor. Bir yıllık radara giren bu sinyallerin büyük yatırımcı hizmetindeki algoritmaları hareketlendireceğini artık daha fazla düşünebiliriz. Geçen yıllardaki haftalık hareketlerin de olumlu etkisi yine “ilk kez” etkili olmaya başladı. Kavis hareketleri veya klasik teknik analiz formasyonlarının da farklı bakışla doğrulamasını zamanla bekleyebiliriz.

Piyasa hikayesindeki kaldıraç etkisi (geçmiş vakalar)

Son 15 yıla bakınca, belli bir yatırımcı grubunu sürekli mutlu eden istikrarı göremiyoruz. Tersine, belli dönemlerdeki istikrarlı daha ufak ölçekli grupları mutlu ettiğini düşünebiliyoruz: TL bazlı aylık grafikler temel bulgu olarak bunu sunmaktadır. Durum bu olunca, yani testere formatında hareketlerin sıklığıyla gelen enerji dağılmaları, sönmeleri ve devamında birikimleri görmekteyiz.

Belirli döneme göre ayarlanmış modelleme bazlı eşiklere göre sapmaların şiddetini belirleyen bu enerji dağılımları olmaktadır. Dağılımın “şiddeti”, “şekli” gelecekteki hareketi belirlemeye devam ediyor.

Neden yükseldi? (2012 bahar haftaları başlangıç, ~ % 380 pozitif getiri)

Elbette bu hareketin (yükselişin) oluşmasına geçmişe bakarak yorum yapabiliyoruz. Öncesinde sert yükselişe sert düşüş gelmişti. Düşüşün tek parçada değil ama kırılımlı olması enerjinin kısmen birikmesini sağlamıştır. Teknik analiz formasyonlarının çoğunlukla hata veriyor olması da bu tür detayları kaçırmasından kaynaklanmaktadır.

Son durum fotoğrafı – haftalık

Kıyaslamalı güç denklemi ( YKBNK )

Haftalık

Değişim

Son 3 dönem Son 6 dönem Son 12 dönem
Reel momentum +9 % +1 % +4 %
Reel primsizlik +8 % +1 %  +10 %

Momentuma baz olan algoritmik sinyal seviyesi

Mutlak değer (haftalık( Son 3 dönem Son 6 dönem Son 12 dönem
Gösterge bazı  (reel) 0.35 0.22 0.24

Kıyaslamalı güç gelişimi takibi için basit indirgenmiş değerleme modeli

Enflasyon baz etkisinin önemi gibi değerlendirebiliriz: baz tablosu buna göre farklı şekilde yorumlanabilir. Kaldıraç etkisinin baz gücüne işaret etmek içindir. Birim değere (1) yaklaştıkça geleceğe etkisi daha pozitif olur. Varlıkların çoğu için bu baz değeri 1 altında iken (haftalık) bazılarında 2-10 arasındadır. Pek azında 100 üzerindedir.

GP = Gçmş x Algo (model gereği geçmişi geleceğe bağlayan tutarlı denklemlerden biri)

Gelecekteki Performans, geçmiş dönemin bir kısmı ile algoritmik sinyal çarpımına eşittir.

1)       Eşitliğin sağ tarafındaki değişim, solu belirler

a.       Geçmişin incelenen kısmı +/- değişim gösterdikçe denklem sonucunu etkiler

b.       Modelden gelen Algo sinyal ortalama değişimi denklemi etkiler

c.        a ve b çarpımı pozitif olduğu sürece denklem  sonucu hızlı artar

d.       çarpım negatif ise gelecekte düşüş eğilimi sorgulanmaya başlar         

2)       Kurallar silsilesi detaylandırılabilir: sayısal modelin farklı algoritmalarla tarifi mümkündür. Analitik hata: sadece (Geçmş) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir