Yeni nesil sosyal medya platformu: Yazbee

Ülkemizde sosyal medyanın çok yoğun kullanımı ve kullanıcı sayılarının yüksekliği, 2016 yılında Mobifin A.Ş. ni kurmamıza vesile oldu.

Mobifin A.Ş. yi sadece ve sadece sosyal medya platformu oluşturmak için kurduk. Bu tip projelere salt yazılım olarak bakmak çok doğru değil, bu işin hukuk tarafı var, sunucu alt yapısı var, finansal yönetim tarafı var, iş geliştirme tarafı var sonuç olarak kuvvetli bir kurumsal yaklaşım ve nakdi, beşeri sermaye ihtiyacı var. Bu vesile ile kurumsal yapısı baştan her bacakta sağlam olmalı aksi takdirde kısa süreli heves olarak bir girişim anısı olmaktan öteye geçmeniz mümkün değil. 3 yılı geride bıraktık, 4. Yılın içindeyiz. Bu süre zarfında 1 TL gelir elde etmeden sadece yatırım harcaması yaptık. Şu ana kadar geçtiğimiz zaman dilimi kurlarını baz aldığımızda 3.5-4 milyon doların üzerinde bir yatırımımız oldu. An itibarı ile Mobifin A.Ş. olarak “yazbee” adlı yeni nesil sosyal medya platformunu yayına aldık. Yazbee, appstore, Google play ve web tarafında eş anlı canlı yayında olup ilk etapta ülkemiz de ardından yakın coğrafya ve en nihayetinde global bir marka olma hedefiyle ortaya çıktı.

Yazbee sosyal medya platformunun oluşumuna baştan bu yana 50 nin üzerinde Türk mühendisi emek verdi. Yazılım sektöründe personel değişim hızı dikkate alındığında bu rakam normal, 50 mühendis sürekli sizinle devam etmiyor veya edemiyor, yol arkadaşlarımızın değişim süreci sektörün doğası gereği görece olarak hızlı oluyor. Bu süreçte bir okul vazifesi de gördük, projemizde yetişip çok farklı yerlere sıçrayanlar oldu, maalesef kimisi de yurtdışını tercih etti, bir nevi okul gibi olduk. Google, facebook vb. firmalar da da ortalama personel çalışma sürelerinin 1.5 yılı pek aşmadığını görebilirsiniz. Son durumda ortalama tüm yapı için 10-15 kişi hizmet veriyor, büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, hukuk, yazılım, veri analistleri başta olmak üzere toplamda 500 nitelikli insana iş sağlama potansiyeline sahibiz. Teveccüh arttıkça büyüyecek bir yapı.

Yeni nesil sosyal medya platformu “yazbee” nin kullanıcılara sunduğu seçenekler ile alternatif sosyal medya platformlarında var olmayan farklı özellikleriyle öne çıkacağını düşünüyoruz. Örneğin sosyal medyanın başlangıç noktası olan kişi takibine ek olarak, konu takip edebilme özelliği, beğenmeye ek olarak beğenmeme seçeneği, yoruma kapalı paylaşım yapabilme imkanı ile kullanıcılarına sosyal medya da konfor devrini başlatacağına inanıyoruz. Şu etapta 24 adet konu başlığımız var, takip ettiğiniz kişiler ve takip ettiğiniz konulara dair paylaşımlar ana akışınızda, isterseniz sadece konuları da takip edebilirsiniz. Diğer sosyal medya platformlarında var olan özellikleri saymıyorum, oralarda var olan özellikler yazbee de standart olarak kullanıcıların hizmetinde. En nihayetinde gelişim süreci hiç bitmeyen devam eden bir maraton.

Yeni nesil sosyal medya platformu olarak nitelendirdiğimiz yazbee nin sunucu altyapısı Turkcell Gebze veri merkezinde yer almakta. İhtiyaca göre tüm Türkiye ye hizmet verecek güçlü bir altyapıya sahibiz. Dileyen kullanıcılarımız Turkcell hızlı giriş kullanarak ta yazbee ye giriş yapabilmekte. Özellikle altyapı tarafında Turkcell in tarafımıza verdiği destek için kendilerine teşekkür ederiz. En nihayetinde toplumun her kesiminin her kurumunun sahip çıkması gereken bir işle uğraşıyoruz. Bu desteği de yavaş yavaş görmeye başladık. Sabır isteyen işler bu tip projeler. Kabul görmesi zaman alabiliyor lakin bir anda da uçup gidiyor.

Yazbee nin hızlı bir şekilde ülkemizde kabul göreceğine inanıyoruz. Ülkemizde twitter ve instagram kullanıcılarına hitap eden yapısıyla 30 milyon civarı kullanıcı hedefimiz var ve bu kullanıcı sayısına 2020 sonuna kadar ulaşacağımızı ön görmekteyiz. Eş anlı olarak 2019 sonundan itibaren yakın coğrafyada var olan 280 milyon kullanıcı da hedefimizde, 2020 yılı sonuna kadar ülkemiz ve yakın coğrafya ile beraber toplam da 50 milyon kullanıcıyı geçmemiz hayal değil, devletimizin de uluslararası atılımlarımızda en büyük desteği vereceğine inancımız tamdır. Açıkçası biz bir yola çıktık, 4. Yılın içindeyiz bizim başlattığımız bu proje aslında tüm toplumun projesi olarak ileriye taşınabilir, bu farkındalık için de önemli çabalarımız var.

Alternatif sosyal medya platformlarının piyasa değerlerine baktığımız zaman, yazbee çok kuvvetle ihtimal ülkemizin ilk unicorn startup ı hatta ve hatta süreç doğru yönetildiği takdirde decacorn startup ı olmaya en yakın adaylarından birisidir.

Biz hiçbir kullanıcıdan diğer sosyal medya platformlarını bırakın bizi kullanın gibi bir talepte bulunmuyoruz, onlara devam edin ama bizi de kullanın diyoruz. Çünkü biz onların alternatifi değil farklı bir deneyim sunan mecrayız. Aradaki farkı hissettikleri zaman zaten yeni nesil sosyal medya platformu yazbee ana platformları haline gelecektir, inancındayız.

Ülkemizde geleneksel ticaretin  önüne geçmesi gereken katma değeri yüksek olan bir alana yatırım yaptığımız için hem kendi adımıza hem de ülkemiz adına gurur duyuyoruz. 3-4 yıl sonra arzu ettiğimiz hedeflere ulaştığımızda örnek bir halka arz ile borsaya kote olup, yazbee nin büyümesinden tüm toplumun pay almasını, yazbee yi kullananların her açıdan kazanmasını ve ülkemize fayda sağlamasını hedefliyoruz.

Kurucu Başkan
Arif Ünver