Yeni Ekonomik Programdaki Hedef İçin Enflasyonla Daha Ciddi Mücadele Gerekiyor

Utku Altunöz – 03.10.2018

Değerli takipçilerim. Biraz önce açıklanan enflasyon rakamlarına göre eylül ayında yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 oldu. Aylık enflasyon yüzde 6.30 olarak gerçekleşti. Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı. Yeni Ekonomi Programı’nda yıllık enflasyon yıl sonunda yüzde 20.8 olarak öngörülüyordu. Reuters’ın aylık artış tahmini yüzde 3.6 idi. Bu zamana kadar birçok yazımda da belirttiğim gibi enflasyon canavarının uyanmasında en büyük suçlu olarak merkez bankasını görmekteyim. Amacı fiyat istikrarını sağlamak olan bu kurumun son döneme kadar olayları izleyip yerinde aksiyon alamamasında bu rakamları görmemizin payı büyük. Bununla birlikte kurdaki artış, belirsizlikler ve siyasilerimizin de son zamanlarda dillendirdikleri gibi bu durumu fırsat bilen stokçu ve zamcı bir yapının da fiyatları yukarı çektiği tartışılmaz.

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada yüzde 9,15, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7,42, eğlence ve kültürde yüzde 6,62 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6,40 artış gerçekleşti. Aylık en az artış gösteren grup yüzde 0,07 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste düşüş gösteren grup olmadı. Ana harcama gruplardan alkollü içecekler ve tütün yüzde 0,07 ile en az artış gösteren grup oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 37,28 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti

Rakamlar açıklanmadan önce beklentim yüzde 4 ün altında olacağı yönündeydi. Değerli takipçilerim. Bu rakamlar enflasyondaki artışın önümüzdeki aylarda da artacağını gösteriyor. Ben bu noktada ekonomi yönetiminin günümüzdeki enflasyon yapısını iyi analiz etmesi ve buna uygun önlemler alması düşünmekteyim. Şöyle ki, şu an ekonomimizin yaşadığı enflasyonun temel nedeni aşırı artan kurlardır. Bu da maliyeti arttırarak enflasyonu ciddi anlamda yükseltmiştir. Devamlı sıkı para politikası ile başarıya ulaşılacağı düşüncesi milli geliri de azaltarak büyümemizi istenmeyen durumlara getirecektir. Artan enflasyon sonucunda birkaç ay önce alabildiğimiz bir mal ve hizmeti yaklaşık %22 daha fazla para miktarı kullanarak aldığımız bir durumda devamlı uygulanacak sıkı para politikası ekonomimiz üzerindeki baskıyı arttıracaktır.  Sonuç olarak kesin bir tahmin yapmak kolay olmasa da yıl sonu için düşüş iyimserliğinde değilim çünkü MB’nin politika faizinin üzerine çıktı, bu da beklentileri tekrar kötüleştirecektir, yeni bir kısır döngüye girebiliriz.

Bol kazançlar dilerim.

Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz