TKFEN ve Dolar Endeksi

DXY: Dolar Endeksi

Kısa vadeli ortalamaların, uzun vadeliler altında kalması tepki ihtimalini belirli aralıklarla güçlü tutmaktadır.  Belirli aralıkların dayanağı olarak sayısal modeli görmekteyiz. Genel beklenti aksine güçleneceğini savunmaya devam ediyoruz. Model değerleri destekçimizdir.

Yükselişin, genel beklentileri tersine çevirecek şekilde, oluşmuyor olması olmayacağı anlamına gelmez. Sebebi de açıktır: son 1 yıl algoritmik değerleri, son 5 yıl algoritmik değerlerine göre daha zayıf gelişmektedir. Değişimin zaman çerçeveleri bazında bu denli farklı olması sonuçları da etkilemektedir.

Hesaplamalara göre Ocak 2021 için algoritmik değerlerin ağırlığında pozitif gelişme görülebilir. Bir başka deyişle aralık ayında buna yönelik gün içi hareket parçacıklarını deneyimleyebiliriz.

TKFEN

Türkiye’nin sanayi dönüşümü ile ilişkilendirmeye devam edebiliriz: sanayi dönüşümü hızlanacaksa TKFEN için de benzerini düşünebiliriz. Tersi de doğrudur elbette: sanayi göstergelerindeki yavaşlama TKFEN için de geçerli, gerekli görülebilir. Son 1 yılın denge noktasına göre sapmaları değerlendirirsek: bahar dönemindeki aşırı sapmanın düzeltmesiyle geçen yaz sonrası dönemi görmekteyiz. Ancak göstergelerin yetersizliği sonucudur ki tepkiler zayıf kalmaya devam etmektedir. Hisse pozitif getiri anlamında belirtiyoruz. Son 5 yılın gelişimini incelediğimizde arada getiri kayıpları içerecek kural tabanlı “geçmişi düzeltici” hamleler bekleyebiliriz.

Dikkat çekenler:

– Son 1 yıl üzerinden giriş-çıkış modelini işletirsek, bahar 2020 etkisinin hesaplardan çıkmasının algoritmaları yeni tempoda harekete geçireceğini belirtebiliriz. Yukarıdaki sözlü ifadeye destek olarak ekleyebiliriz: virüs haberleri algısının ticareti “yönetilebilir” noktaya çekmiş olacaktır.

– Son 1 yıl günlük hareketlerinde denge ortalamasına göre aşırı sapmaları (negatif) düzeltme sürecinin başladığını görmekteyiz. Şöyle de okuyabiliriz: ekim ortasında başlayan düşüşün sebebini denge ortalamasına göre pozisyonu üzerinden değerlendirebiliriz. Modelimizde değerlendirdiğimiz algoritmik değerlerin kendi denge noktasından pozitif sapmalar göstereceği (ki miktarı da ayrı model konusudur bu arada) dönemin giderek artacağı (giriş – çıkış noktaları) işlem günleri beklenmektedir.

– Son 6 ay: Dönemin zaman boyutunda önemli kısmını yataya yakın seyirde geçirmekte, bunun model bazlı anlamını giderek daha fazla önemsiyoruz. Denge noktasından pozitif sapmaların artacağı fiyat hareketleri beklenebilir. Altı ay denge noktası bir bakıma kısa vade gibi görülebilir.

– Son 5 yıl Yataya yakın seyrin giderek artacağı 2021 ayları, sonrası için önemli gelişmeler üretebilir. Bu vadeye model bazlı bakışı ileride sunacağız.