TİSK Aylık Ekonomi Bülteni / Ekim 2014

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Aylık Ekonomi Bülteni’nde, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında işsizlik oranı en yüksek sekizinci ülke olduğu belirtildi.

Enflasyon oranının dünyada genel olarak düşük olduğu belirtilen raporda Türkiye’de enflasyon oranını %8,96 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek seviyede olduğu vurgulandı.

TİSK raporunda şu başlıklara yer verildi:

“Enflasyon oranı dünyada genel olarak düşük seyrediyor. Türkiye’de enflasyon oranı %8,96 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek seviyede. Türkiye açısından dış denge 2015 yılında temel belirleyici makro gösterge olacak.

Sanayi Üretimi yıllık bazda %2,2 aylık bazda %1,7 arttı. Eylül’de imalat sanayii üretimi yıllık bazda %1,1 arttı. Yılın üçüncü çeyreğinde sanayi üretimi %3,6 arttı.

Sanayi Ciro Endeksi Eylül’de %2 arttı. Sanayide ciro yıllık bazda %5,8 arttı. Yılın üçüncü çeyreğinde Sanayi Ciro Endeksi %1,8 yükseldi.

Ağustos 2014’te işgücüne katılma oranı %51,2 oldu. İşsizlik artıyor. Ağustos’ta işsiz sayısı yıllık bazda 462 bin kişi artarak 2 milyon 944 bin kişiye, işsizlik oranı %10,1’e yükseldi. Türkiye OECD ülkeleri arasında işsizlik oranı en yüksek sekizinci ülke.

Eylül 2015’te ihracat %4,6 arttı, ithalat %0,2 azaldı. Dış ticaret açığı %8,4 geriledi, ihracatın ithalatı karşılama oranı %66,4’e yükseldi.

Dış ticaret açığı %18,8 azaldı.

AB’ye yapılan ihracat yıllık bazda %7,1 arttı. İslam Ülkelerine yönelik ihracat azaldı. Cari işlemler açığı düşüyor. Dış ticaret gelişmeleri, petrol fiyatları ve yurtiçi talep daralması nedeniyle ithalattaki gerileme, cari açığın azalmasını destekledi.

Veriler, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte %3 civarında büyüyeceğini gösteriyor.

Enflasyon, FED kararları da dahil olmak üzere dış dinamikler ve 2015 genel seçimleri nedeniyle 2015 Bütçesi önem taşıyor. Enflasyon oranı yükseliyor. Düşürmek için para politikası yanında diğer politika araçlarına da ihtiyaç bulunuyor. Bütçe açığı ve faiz dışı bütçe açığına ilişkin hedeflerin tutturulması önem taşıyor. FED’in faiz oranlarını artırma olasılığı Türkiye’yi riskli ülkeler arasına sokuyor. Genel seçimler nedeniyle yapılacak kamu harcamaları dikkatleri bütçeye çevirdi.

Bütçedeki makroekonomik hedefler daha gerçekçi. Büyüme oranı aynı kaldı. Kriz sonrası mali disiplinden ödün verilmedi. Seçimler bütçeyi hedefinden uzaklaştırdı. Faiz oranlarının düşük seyretmesi nedeniyle faiz giderlerinin bütçe içindeki payları artmadı. Bütçenin gider dağılımı geçen yıllara benzer yapısını korudu. 2015 Yılı Bütçesinin en önemli hedefi bütçe açığını hedeflenen düzeyde tutmaktır.

Hükümetin kamu harcamalarını sınırlı tutması da kritik önemde.

Kasım’da TCMB faiz oranlarını değiştirmeyerek sermaye girişlerinin seyrini korudu. Türkiye’de politika faiz oranı negatif. TCMB’nin mevcut oranın altına inmesi Türkiye’den sermaye çıkışına neden olur. Bütçenin ve ödemeler bilançosunun bu durumu kaldıramayacağı düşünülüyor. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir