Ticaret Savaşları Kızışıyor!

Onur Erkan Yıldız – 18.06.2018

Geçen hafta iki önemli merkez bankası toplantısı takip edildi. İlk olarak Amerikan Merkez Bankası Fed beklenildiği üzere, 25 baz puanlık faiz artırımına giderek federal fonlama oranını yüzde 1.75 – 2.00 seviyesine yükseltti. Kararda dikkatler 2018 yılında gerçekleşecek faiz artırım beklenti sayısı üzerindeydi. FOMC üyelerinin faiz artırım beklentisi 2018 yılı içinde 4’ e yükseldi. Ayrıca karar metninde 2018 çekirdek enflasyon projeksiyonunun %2’ ye yükseltilmesi de dikkat çekiciydi. Karar sonrasında ise FED Başkanı Jerome Powell açıklamalarda bulundu. Ekonominin iyi bir seyir izlediğinin altını çizen Powell, işsizlik ve enflasyonun oldukça düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekti. Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine “kademeli olarak” ilerlediğini söyleyen Powell, son enflasyon verisinin “cesaret verici” olduğunu belirtti. Verilen karar ve açıklamalar ile birlikte Amerikan dolarında kazanımlar hızlandı. Bir sonraki gün ise Avrupa Merkez Bankası kararları takip edildi. Banka, beklentilere paralel olarak faiz oranlarında ve para politikasında herhangi bir değişime gitmedi. Banka varlık alım programının planlamasında ise sözlü bir değişim gerçekleştirdi. Buna göre, Eylül ayının sonunda kadar 30 milyar Euro varlık alım programının devam edeceği, Eylül ayı sonunda azaltılmaya başlayacağı ve net alımların Aralık ayı sonunda sona ereceği belirtildi. Bunlara ek olarak banka tüm bu kararların ekonomik veri akışına bağlı olarak değişebileceğini de vurguladı. Faiz oranları için ise Avrupa Merkez Bankası, 2019 yılı Temmuz ayına kadar sabit kalacağını dile getirdi. Faiz oranlarında kısa dönemde bir değişim beklenmemesi ve Eylül ayında sonlanması beklenen varlık alım programının verilerin gidişatına bağlı olmak üzere Aralık ayına ertelenmesi Euro negatif fiyatlamaları destekltedi.

ABD tarafında yoğun şekilde ticaret savaşları tartışılmaya başlandı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen 50 Milyar Dolar değerindeki ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıklaması ile birlikte ticaret savaşları tekrar gündemin üst sıralarına çıktı. Açıklanan listede ilk etapta 34 Milyar Dolar değerindeki 800 ürüne 6 Temmuz itibariyle tarife getirileceği belirtildi. Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada ise, Çin ile dostlukların devam ettiğini, ancak zamanında yapılan anlaşmaların kabul edilemez olduğunu ve Çin tarafından misilleme gelmesi halinde bu yaptırımların devam edeceğini belirtti. Konuya dair gelebilecek yeni bilgi ve açıklamalar fiyatlamalarda önemli etkiler yaratabilir.

EURUSD

FOMC ve ECB toplantı kararları ile güçlü düşüşler yaşayan Euro bazlı enstrümanlarda kayıpların yeni hafta ile birlikte devam ettiğini görüyoruz. Geçen Cuma günü Euro bölgesi enflasyon rakamlarının beklentileri karşılaması ile birlikte bir toparlanma olsa da CFTC raporunda, Euro net alım pozisyonlarının 2017’ den bu yana en düşük seviyeyi test etmesi bu kazançların geri verilmesine sebep oldu. Bu hafta genel olarak ABD ile Çin arasında yaşanancak ticari gerilimler fiyatlamalarda etkili olabilir. Ayrıca bu gerilimler ABD ile Avrupa arasını da sıçrayabilir ki bu ihtimalde EURUSD üzerinde daha sert fiyat hareketleri görebiliriz. EURUSD paritesinde 1.2570 seviyesinden başlayıp 1.1509’ a kadar devam eden düşüş trendine fibonacci düzeltme seviyelerini uyguladığımız takdirde 38.2 düzeltmesinin 1.1850’ ye denk geldiği görülüyor. Geçen hafta geri dönüş de bu seviyeden gerçekleşti ve son yaşanılan yükselişlerin bir düzeltme olduğu işaretini aldık. Şimdi yeni hedef ilk etapta 1.1509’ a doğru bir geri çekilme. Eğer bu destek kırılabilirse düşüşler ilk etapta 1.1447’ ye kadar devam edebilir ve daha sonrasında 1.1300 hedef fiyatımız olacaktır. Olası toparlanmalarda ise 1.1630 ve 1.1700 dirençleri takibimizde olacaktır.

GBPUSD

İngiltere’ de Brexit sürecine dair gündem devam ediyor. Haftasonu açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamentonun, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğini sona erdirebilecek olan yasayı hayata geçirme konusundaki yaklaşımını savunarak, Brexit’in engellenemeyeceğinden emin olmanın önemli olduğunu söyledi. ABD tarafında ise Çin ile ticaret savaşlarının tekrar medyanın ilk sıralarında olduğunu görüyoruz. Son olarak teknoloji bazlı ürünlere uygulanan %25’ lik ek vergi uygulaması sonrası Pekin yönetiminden sert açıklamalar ve bir misilleme uyarısı geldi. Donald Trump ise Çin’ in misillemelerine devam etmesi halinde bu uygulamaların daha da artırılabileceğini açıklamıştı. Bu etkiler ile bir risk oluşsa da henüz Amerikan doları üzerinde fiyatlamalarda etkili olmadığını görüyoruz. GBPUSD paritesinde düşüşlerin devam etmesi halinde 1.3202 desteği önemli ve bu destek kırılabilirse hedef fiyat olarak 1.3050 seviyesi radarımızda olacaktır. Olası toparlanmalarda ise 1.3340 direncini takip ediyor olacağız.

USDTRY

Ramazan Bayramı dolayısıyla Türk seansları tatildeydi fakat FED ve Avrupa Merkez Bankası kararlarıyla birlikte diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında da olduğu gibi Türk Lirası tarafında güçlü kayıplar yaşandığını görüyoruz. Özellikle FED’ in gerçekleştirdiği toplantıda 2018 yılı için faiz artırım beklentisini 4’ e çıkarması ve bir faiz artırımı gerçekleştirmesi kararı Lira üzerinde baskıyı artıran en önemli unsurlardandı. Daha sonrasında Avrupa Merkez Bankası’nın 2018 yılı Aralık ayında net varlık alım programını bitireceğini açıklaması yine gelişen ülke para birimlerini satış yönlü baskılayan önemli bir gelişme oldu. Tüm bu etkiler ile birlikte USDTRY kurunda yükselişler 4.7500’ e dek devam etti. Gün içinde 4.7400 ve 4.7040 dirençleri radarımızda olacaktır. Olası geri çekilmelerde 4.6730 ve 4.6400 desteklerini takip ediyor olacağız.

Onur Erkan Yıldız