Ticaret Endeksi (XTCRT): Mikro Panorama

XTCRT: Ticarette reel büyüme?

Ticaret endeksi (XTCRT) herhalde enflasyonun öncesini, kendisini ve sonrasını en fazla yansıtacak “tüketici oyun alanı” göbeğindeki en güçlü göstergelerden biridir. Enflasyonda beklentiler üzerinde canlanma başlayınca, gerçek anlamda doğru iş modeli olan, nakit akışını kademeli olarak planlamış olan gizli mücevherler ortaya çıkmaya başladı ve bu akım devam edecektir.  Daha önce endeks dahilindeki hisselerin bir kısmına değinmiştik, şimdi genel olarak endeksin kendisine bakabiliriz. Böylece mikroekonomi penceresinden görünenler hakkında “sahadan” kapsamlı ses almış olabiliriz.  Bu yazıda tarihsel duruma da değineceğiz: böylece tahmin edilebilir enflasyon hareketleri için ön fikrimizin olabilip olamayacağı konusunda yatırımcı farkındalığımızı da tartışmaya açmış olabileceğiz.

Basitçe sorarsak: artan enflasyonun grafikler üzerinde etkisi olur mu? Olur ise, hareketli ortalamaları daha farklı görmemizi sağlar mı? Tersten sorulardan biri: hareketli ortalamayla ilişkisi enflasyonun gecikmeli etkisiyle farklılaşan sektör endeksleri neler olabilir? Yani: enflasyon hızlı artarsa ve etkisini aynı tempoda yansıtacak sektörlerin endeksleri ortalamada nasıl davranır? Ortalamadan pozitif sapmaları geçmişe göre artar mı? Hangi endekslerde bunu adımları daha belirsiz görebiliriz, belirli görebiliriz, gecikmeli görebiliriz? Alın size tarihsel olarak izleyebileceğiniz bir yol haritası daha. Size sunulan raporların daha analitik olması halinde bu tür detayları kurumsal profilleri gereği daha sorumluca verebileceklerdir.

Teknoloji daha iyi bakış geliştirmeye devam ettikçe algoritmalar veya kural kitaplarının otomatik işleme dahil olması da sıklaşacaktır. Bu durumda araştırma ilişkili raporlamaların da doğası değişecektir: algoritmik davranışların değişen yapısına karşı yatırımcıların yapması gerekenleri çalışmak da mümkündür ve bu giderek elzem olacaktır.

Ufuk açıcı olmayı hatırlattıktan sonra ticaret endeksinin tarihsel durumu üzerinden yarına bakmaya çalışalım: aylık bazda tarihsel gelişmeleri ortalamalar üzerinden pratik şekilde tarif edebiliriz:

– 26 aylık (~2 yıllık)  ortalamalardan pozitif sapmalar ilk ne dönemde görülmeye başlandı: 2012 öncesinde çok belirgindi ama hızlıca söndü. Yani ortalamaya dönüş ve yapışma hali görüyoruz. Bunu o dönemki olaylarla ilişkilendirebiliriz. O dönemki hareketin günümüze elbette artık etkileri vardır. Sonraki dönemde olanların da etkisi vardır ama yazı uzamasın diye burada kesiyoruz.

Simülasyon: tarihsel gelişimin işaret ettikleri

– 2019 sonrası 2 yıllık ortalamalardan pozitif sapmaların artmış olması geleceği yüksek dalgalanmaya veya sapmaya götürecektir

– net sapma veya dalgalanma piyasa tercihini belirleyen algoritmaların sinyal seviyeleri olacaktır

– son durumda algoritmik seviyelerin giderek daha pozitif ortalamaya kayıyor olması, piyasada dalgalanmadan çok pozitif sapma görülecektir (net pozitif sapma).

– bu da bizi 2 yıllık ortalamadan uzak seyirli ayların devam edeceğini göstermektedir: bu olasılık giderek artmaktadır. Yerçekimi kuvveti değerinde “ortalamaya dönüş” üzerine farklı modelleme için kafa yorulmasında fayda vardır.