Ticaret endeksi ortalamadan destek alıyor

XTCRT: Ticaret endeksi belirsizliklere direnir mi?

Eşiğe yaklaştıkça yükselişe geçen, uzaklaştıkça düşüşünü geçici olarak gerçekleştiren ticaret endeksi eğilimini bozmadı. Eşik ortalamalara göre hareketini ayarlıyor olması istikrarın korunması açısından önemlidir. Bu önemin de altını göstergeler üzerinden vurgulamayı sürdürüyor: 2023 başlarken geçmişe göre aşırı sapma göstermemeyi dalgalanmalarla ayarlıyor. Devam edecek bu eğilimi azalan dalgalanmalar üzerinden belirtebiliriz.

Endeks performansını ana piyasalarla kıyaslarsak:

  1 hafta (%) 1 ay  (%) 2023 (%) 1 yıllık (%) 3 yıllık (%)
Ticaret endeksi -3.09 5.56 -3.73 110.05 254.03
BIST100 endeksi -2.03 -0.53 -8.66 131.30 449.77
BIST 30 endeksi -1.57 -0.45 -6.85 129.51 404.65

Enflasyonist etkinin getirdiği döngü üzerinden düşünürsek 3 yıl performansının geri kalmış olması dikkat çekici oluyor. Her durumda tepki verip ana piyasa üstü getiriyi yakalaması kolay beklenti olarak görülecektir: gelişmeleri belirleyecek olan haberler, etkinlikler değil, son 3 yılda yaşanan dalgalanmalardır. Bu dalgalanmaların en yumuşak hali aylık bazda (36 ay dalgalanması), en şiddetli olanları ise günlük bazda görülecektir. Bir başka deyişle, 36 ay üzerinden strateji kurmak daha uygunsa, yaklaşık 750 gün üzerinden de taktik kurmak daha doğrudur. Haftalık dönem üzerinden işlem planını ise geçiş olarak görülebiliriz: günlük bazda gösterilecek başarı üzerinden haftalık, ardından aylığa geçmek daha gerçekçidir.

Günlük dalgalanmalardan daha az etkilenecek işlem tasarımı stres testi için de gösterge olacaktır: sık dalgalanmalara verilen cevabın gücünü gösterecektir.

Piyasa genleri değişiyor mu?

Dönemleri kıyaslarken yukarı yönlü dalgalanma dağılımı ve aşağı yönlü dalgalanma arası ilişkileri zaman sırasında inceleyerek bakıyoruz. Geçmişte oluşan dalgalanma değeri yakın döneme göre daha yüksektir. Bu da çok temel gerçeği ortaya dökmektedir:  kısa vadeli ortalamalar geçmişle bağları kopardığı için tek başlarına yeterli tespit üretmeye yeterli değildir. Üretilen tespitlerin isabet oranı da incelenirse bunu görmek mümkündür.

Geçmişten vaka vererek bakacak olursak:

– 2021 sonbahar döneminde kısa vadeli (2 ay) ortalamalar altında kalarak şiddetli düşüş dönemi yaşamıştı

– 2022 kış döneminde ise bu düşüş daha kısa sürmüştür

– 2 dönem arasında farklı davranışı belirleyen geçmişten gelen dalgalanmaların dağılımı olmuştur

– sezgisel olarak düşünürsek: 2022 kış dönemi düşüşünün daha kısa sürmesini sağlayan daha geriden gelen dalgalanma gücüdür. Bu dalgalanma gücü piyasanın “gerçek anlamda” desteği olmuştur.

2023: düşüşe direnç için geçmiş desteği artıyor

– Son 1 yılın başı ve sonu arası ilişkiyi dalgalanma dağılımı belirlemeye devam ediyor.

– Bu da düşüşlere direncin sonucu olarak ortalamalar altında daha az kalacağına götürmektedir.

– 40/50 gün ortalama altı seyir geçmişe göre güçlü gelişecektir

– yatay ortalama oluşumu bunu desteklemektedir.