Tekfen Holding Hisse Yorumu / Halk Yatırım – (18.08.2014)

Tekfen Holding Hisse Yorumu

Net kar 41,6 milyon TL ile beklentilere paralel gerçekleşti. Tekfen’in net kar rakamı 2Ç14’te 41,6 milyon TL ile, piyasa beklentisi olan 45 milyon TL’ye paralel gerçekleşti. Şirket geçen yılın aynı döneminde inşaat tarafındaki maliyet artışları nedeniyle 141,3 milyon TL net zarar açıklamıştı. Tüm işkollarında karlılığın artması, net kardaki artışın temel nedenini oluşturuyor. Satış gelirleri inşaat grubunun desteğiyle yıllık bazda %9,7
arttı. 2Ç14’te net satış gelirleri 994 milyon TL ile, piyasa beklentisi olan 936 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bu çeyrekte, satış gelirleri inşaat grubunun desteğiyle yıllık bazda %9,7 artış gösterdi (2Ç13: 906 milyon TL). 2Ç14’te inşaat grubu %12, tarım grubu ise %7 büyüme sergiledi. 2Ç14’te gübre satış miktarındaki artış sebebiyle tarımsal grubun cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 artarak 307 milyon TL oldu. Gübre
hammadde ve satış fiyatları arasındaki denge 2013’ün ikinci çeyreğine göre daha olumlu geliştiğinden, tarımsal grubun kârlılığı 2Ç14’te 13 milyon TL’ye yükseldi (2Ç13: -18 milyon TL). Net kârdaki artışın bir sebebi de kur etkisi. 2Ç13’te TL ABD Doları karşısında değer kaybı eğiliminde olduğundan net kâr olumsuz etkilenmişti. 2Ç14’te ise kurun nispeten yatay seyretmesinin olumsuz etkiyi ciddi oranda düşürdüğünü söyleyebiliriz.

Tekfen’in son dönemdeki teslimatlarının ardından bekleyen iş yükü bir önceki çeyreğe göre %4 gerilese de, halen geçen yılın aynı döneminin %20 üzerinde. Taahhüt grubunda, 2013 yılı sonu itibariyle grubun kalan iş stoku 3 milyar ABD Doları düzeyinde iken, 2014 yılının ilk yarısında tamamlanan işlerin etkisi ile beraber 2,5 milyar ABD Doları düzeyinde gerçekleşti. 1Y14 itibariyle yurtdışındaki kalan iş miktarı tüm işlerin %88’ini oluşturuyor.

2Ç13’te 315 bin ton ile %25 pazar payına sahip Toros Tarım (Tekfen Holding’in %100 bağlı ortağı), 2Ç14’te 347 bin ton ile %35 pazar payına ulaştı. Kümülatif bazda baktığımızda ise, 1Y13’te 897 bin ton ile %27 olan pazar payı, 1Y14’te 936 bin ton ile %30’a yükseldi.

Pazar payındaki iyileşmenin ana sebebi azotlu gübre (amonyum nitrat, üre ve amonyum sülfat) satışlarındaki artış. Üretilen azotlu gübrelerde yurtiçi arz/talep dengesinin üretici lehine gelişmesi, ithal edilen azotlu gübrelerde ise rekabetçi fiyatlarla tedarik yapılabilmesi sonucu satışlar artmıştır.

Gübre tarafında hammadde fiyatları ile ürün fiyatları arasındaki olumlu bağ FAVÖK’te artışa neden oldu. Tekfen 2Ç14’te 73,4 milyon TL FAVÖK açıklarken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam negatif olarak açıklanmıştı (2Ç13: -105,7 milyon TL). Bu çeyrekte açıklanan FAVÖK rakamı, piyasa beklentisi olan 61 milyon TL’nin oldukça üzerinde geldi. FAVÖK Marjı ise, 2Ç14’te %7,4 seviyesinde gerçekleşti (2Ç13: %-11,7). Şirket,
2014 yılı için %6,8 olarak belirlediği FAVÖK Marjı beklentisini, yılın ilk yarısında gösterilen beklentinin üzerindeki performans nedeniyle yılın tamamı için %8,1 olarak revize etti. Ayrıca Şirket, 2014 yılında 4.252 milyar TL net satış geliri, 396 milyon TL FAVÖK ve 243 milyon TL net kar elde etmeyi hedefliyor.

Tekfen Holding için önerimiz “EKLE” yönünde. Şirket’in problemli projelerini tamamlaması ve daha önce çalıştığı büyük kuruluşlardan yeni projeler almasıyla, inşaat işkolunun mevcut iş durumunu daha sağlıklı bir yapıya kavuşturduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’deki projeler toplam büyüklüğün %16’sını oluştururken, en büyük paya %61 ile Azerbaycan sahip bulunuyor. Libya’da yaşanan ülke içi sorunlar ve olumsuz gelişmeler nedeniyle
projeleri durdurulan Libya’nın payı ise %4 seviyesinde.

Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi (540 milyon dolar), Çiftehan-Pozantı otoyolu (228 milyon dolar), Toros Tarım’ın Samsun Fabrikası yatırımı (161,3 milyon dolar) ve BTC boru hattı onarım işleri (136,2 milyon dolar)

Türkiye’deki öne çıkan projeler.

Tekfen Holding, Hazar bölgesinde aldığı yeni projeler sonucu inşaat tarafında güçlenmiş durumda. Son zamanlarda alınan projelerin hem gelire hem de marjlara katkısı 2015’te daha belirgin olacaktır. Tekfen Holding’in %100 bağlı ortaklığı Toros Tarım, 300 milyon dolarlık yatırımla, Samsun’da 726 bin ton kapasiteli sülfürik asit tesisi yatırımı yapıyor. 2015 yılında tamamlanması beklenen yatırımın, Şirketin hammaddede dışa olan bağımlılığını azaltmasının yanında marjlara da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.

Tekfen Holding, Star Rafineri’nin inşaası ve Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan TANAP projesinde boru hattı inşaası ile ilgileniyor. Ayrıca, Tekfen Holding TANAP projesi’nde, 1.810 kilometrelik kara kesimi boru hattı için ihaleye çağrılan 15 firma arasında yer alıyor. Bu projelerdeki gelişmelerin Tekfen Holding’e katma değer yaratacağını düşünüyoruz.

Tekfen Holding’in Ukrayna ve Rusya’da herhangi bir faaliyeti bulunmamakla birlikte, inşaat grubunda kalan iş miktarının %62’si Hazar bölgesinde Azerbaycan ve Türkmenistan’daki projelere ait. Ukrayna-Rusya gelişmelerinin bu bölgeye doğrudan etkisi olmasa da, belirsizlik nedeniyle projelerin yavaşlamasına veya bekletilmesine neden olabilir. Bu nedenle Ukrayna-Rusya gelişmeleri, Tekfen Holding için düşük de olsa risk taşıyor. Öte yandan, petrol fiyatlarının düşmesi taahhüt projelerine olan talebi düşürebilir. Gübre fiyatlarının düşmesi ve hammadde fiyatlarındaki ani yükselişler de, tarım iş kolunda marjlarda baskı oluşturabilir.

Açıklanan 2. çeyrek finansallar ve tüm bu belirtmiş olduğumuz bilgiler ışığında, Tekfen Holding için 6,90 TL hedef fiyat ile “EKLE” tavsiyesi veriyoruz.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir