TEB 2014 Mali Tablo Sonuçlarını Açıkladı

TEB’in 31 Aralık 2014 tarihli mali tabloları 5 Şubat 2015 tarihinde Borsa İstanbul’da yayınlandı.

TEB’in aktif büyüklüğü 63 milyar TL’ye, kredi yoluyla ekonomiye desteği 45,4 milyar TL’ye ulaştı.

TEB, 2014 yılı faaliyetleri sonucunda 795 milyon TL vergi öncesi kâr elde etti, net kâr ise 622,6 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kârda sağlanan artış geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında %16’dır. 2014 yılında net bankacılık geliri ise %15 oranında artarak 3,300 milyon TL oldu. 2014 yılında artan ve verimlilikte sağlanan gelişmeye bağlı olarak TEB’in özkaynak ve aktif kârlılığı arttı.

TEB’in aktif toplamı yılın başından itibaren % 18 oranında artarak 63 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat ise %15 oranında arttı ve sektör ortalamasının üzerinde olan bu artış oranıyla TEB’in toplam mevduatı 39,4 milyar TL’ye ulaştı. Özkaynakları %12 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye ulaşan TEB’in sermaye yeterlilik rasyosu ise % 13,96 olarak gerçekleşti.

TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri, 2014 yılında % 19 oranında artarak toplam aktiflerin %72’sine ulaştı. Toplam 45,4 milyar TL’lik kredilerin içinde, KOBİ kredilerinin payı ise %46 oldu. Aktiflerinin kalitesini her zaman ön planda tutan TEB’in takipteki kredi oranı % 2,43 olarak gerçekleşti.
Hizmetlerinin yaygınlığını düzenli olarak artıran TEB, 2014 yılı sonu itibariyle 551 şubeye ulaştı. Internet şubesi kullanan müşteri sayısı 550 bini geçti, CEPTETEB Mobil Bankacılık uygulamasını kullanan müşteri sayısı ise 227 bini aştı. 2014 yılı sonu itibari ile TEB, 5 milyonu aşkın müşterisine, 72 ildeki toplam 551 şubesi, 10 bin çalışanı, 1,600’ü aşkın ATM’si, 115 bini aşkın POS ağı ve zengin alternatif dağıtım kanalları ile ürün, hizmet ve çözümler sunuyor.

TEB Aile Akademisi

Sorumlu Bankacılık anlayışıyla, milyonlarca aileye daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla hayata geçirilen finansal okuryazarlık ve erişim hareketi TEB Aile Akademisi ile Aralık 2014 itibarıyla 160 bin bireye ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimi sunuldu. Eğitimler gönüllü TEB çalışanları tarafından verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF’in yürüttüğü Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim projesi TEB’in desteği ile hayata geçirildi. Projeyle birlikte ilkokul ve ortaokulda okuyan 11 milyon öğrencinin müfredatına finansal okuryazarlık eklendi.

TEB, Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nde ikinci Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi düzenledi. Aynı Zirve’de Boğaziçi Üniversitesi ve TEB işbirliği ile gerçekleştirilen ikinci Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi açıklandı.

TEB Girişim Bankacılığı

Türkiye’de girişimciliği hem finansman hem de finansal olmayan ürün ve hizmetlerle desteklemek için çalışan TEB, İstanbul’da hayata geçirdiği Girişim Evi konseptini, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile işbirliğiyle TİM TEB Girişim Evi adıyla ülke çapında yaymak için adım attı. İhracat potansiyeli yüksek yenilikçi girişim projelerinin desteklenmesi için tasarlanan TİM TEB Girişim Evi’nin ilki Anadolu’da Gaziantep’te açıldı.
TEB Girişim Evi çatısı altında girişimcilere özel eğitim, seminer, müşteri ve yatırımcı buluşmaları, mentorluk gibi desteklerin sunmaya devam etmesinin yanı sıra TEB, KOSGEB’in öncülüğünde dünyanın en kapsamlı Girişimcilik Endeksi’nin açıklanmasına destek oldu.
Girişimcilerin teknolojik yatırım ve fikirlerini tartışabilmesi ve akademik dünyadan mentorluk alabilmesi için de üniversitelerle ve teknokentlerle de işbirliği halinde olan TEB, girişimcilere destek verdiği Girişim Evi noktalarını her geçen gün artırıyor.

TEB Özel çatısı altında da girişimcilere sermaye bulmak ve varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen TEB Özel müşterilerine farklı alanlarda yatırım imkanı sunmak amacıyla Melek Yatırımcılığa odaklanan TEB, ‘Melek Yatırımcı’ konseptini müşterilerine sunan ilk banka olarak çalışmalarını sürdürdü.
TEB; bu alanda sektör odaları, birlikler ve T.C. Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinin yer aldığı atölye çalışmalarına başladı. Anadolu’da girişimciliği varlıklı banka müşterilerinin de desteklediği bir model haline getirmenin amaçlandığı çalışmada ilk aşamada İzmir ve Ankara seminerleri tamamlandı.

Dış Ticaret Eğitimleri

TEB, 1980’lerden bu yana ihtisaslaşmış olduğu Dış Ticaret alanındaki birikimini, bu alanda özellikli hizmetler ve dış ticaret eğitimleri aracılığıyla müşterilerinin hizmetine sunuyor. Dış Ticaret ve ve yurtdışı yatırımlarla ilgili özel danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra; sektörel ve bölgesel İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla ile işbirliği yaparak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki firmaların ihtiyaçlarına özel dış ticaret uygulamaları eğitimleri ve dış ticaret seminerleri (trade learning) düzenlenmektedir. 2014 yılında 74 ayrı kurumda firma temsilcilerine dış ticaret eğitimi verildi.

31 Aralık 2014 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Net kar: 622,6 milyon TL Toplam mevduat: 39,4 milyar TL
Toplam aktifler: 63 milyar TL Toplam krediler: 45,4 milyar TL
Takipteki kredi oranı: % 2,43

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir