Tarım Dışı İstihdam Özel Raporu / Dinamik Menkul – (06.09.2019)

Makro Bülten-Tarım Dışı İstihdam Özel Raporu

Küresel piyasaların odağında yer alan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi 6 Eylül Cuma günü TSİ 15:30 da açıklanacak. ABD tarım dışı verisinin tanımını yaparak başlayacak olursak,tarım sektörü dışında kalan son ay içinde ki çalışan insanların sayısında ki değişimin ifade edildiği ve makro ekonomik açıdan önem düzeyi yüksek olan veri beklentilerin üzerinde açıklanırsa dolar lehine pozitif bir etki yaratır.

FED’in faiz indirimine devam etme ihtimalinin masada bulunduğu ve Trump’ın sürekli olarak FED’i daha agresif bir şekilde faiz indirimine zorladığı bu süreçte kritik öneme sahip olan veri piyasaların yön arayışında etkili olacaktır. Geçtiğimiz ay 164 bin kişi ile beklentilerin altında açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi bu ay 160 bin kişi olarak beklenmektedir. ABD ekonomisi için resesyon ihtimalinin oluştuğu ve enflasyon hedefinin bir türlü istenilen seviyeye ulaşamadığı bu zaman diliminde tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamaması bir çok soru işaretini de beraberinde getirecektir.

ABD Tarım dışı istihdam verisinin öncü verileri arasında yer alan ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Değişimi beklentilerin üzerinde 195 bin kişi olarak açıklandı. Tam istihdam seviyesine yaklaşan ABD ekonomisi için açıklanan iş gücüne katılım oranları dikkat çekmeye devam etmektedir. Tarım dışı ile yüksek korelasyona sahip olan diğer PMI verilerine baktığımızda ise ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi 56.4 ile hem beklentilerin hem de bir önce ki seviyenin üzerinde açıklandı. ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 49.1 ile beklentileri altında açıklandı.

ABD tarım dışı istihdam verisi dışında ekonomik aktiviteyi ölçmede kullanılan diğer iki önemli veri ise işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verisidir. İşsizlik oranı geçtiğimiz ay %3.7 ile beklentilere paralel açıklanarak ABD ekonomisi için olumlu sinyaller vermişti. Bu ay ki piyasa beklentisinin tekrar %3.7 olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ortalama saatlik kazançlar verisi ise son dönemde ciddi anlamda dikkatle takip edilen diğer bir veri olarak piyasaların odağında yer almaktadır.

Ortalama saatlik kazançlar verisi için alt başlık açarak biraz daha detaylı incelemek gerekirse bu verinin artış göstermesi kişisel gelirlerin artmasına neden olur. Kişisel gelirlerde olan artış kişisel tüketimde artışın yaşanmasını tetikler. Bu sebepten dolayı da mallara olan talepte artış ve enflasyon seviyesinde hedeflenen düzeye yaklaşma gerçekleşir. Mallara olan talebin artması arzın artmasını ivmelendireceği için yeni istihdam katılımı artarken işsizlik oranı düşüş gösterir. Bu da doğrudan ekonomik büyümeyi etkileyen en önemli faktörlerin başında gelir.

Bu yüzden tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verisi hem küresel piyasaların hem de FED ‘in odağında yer alan en önemli veriler olarak göze çarpmaktadır. Tarım dışı istihdam verisinin ve ortalama saatlik kazançlar verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile işsizlik oranında gerileme görülmesi dolar lehine fiyatlamaların yaşanmasına neden olur.

EURUSD

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirse 1.1052 ana direnç seviyesi altında 1.0980 desteği gündeme gelebilir. Veri beklentilerin altında kalırsa 1.1052 ana direnç seviyesi üzerinde 1.1114 ve 1.1165 ilk dirençler.

ALTIN

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirse 1504 ve kritik 1493 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Veri beklentilerin altında kalırsa 1525 ana direnç seviyesi üzerinde 1541 ilk direnç.

USDTRY

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirse 5.7680 ana direnç seviyesi gündeme gelebilir.Bu seviye üzerinde ise 5.9760 ve 6.1470 dirençlerini takip edeceğiz. Veri beklentilerin altında kalırsa 5.6030 destek seviyesi altında 5.4540 ilk destek.