Spor endeksi göreceli ucuzluğu koruyor

Spor endeksi: Piyasayı yenmeye devam ediyor, eşik yükselirse ucuz görülecektir

Temmuz yazımızda piyasa endeksi (BIST100) karşısında oranı 0.40 seviyesinde idi. Sonraki günlerde 0.50 -> 0.42 -> 0.50 -> 0.46 -> 0.51 -> 0.48 döngü adımları görüldü.  Bu dalgalı seyirde elbette kazançlar ve kayıplar yaşandı ama rastgele hareketler içinde olmadığımızı belirtmek isteriz. Ucuz algısının hangi seviyede olduğuna bağlı olarak hareketlerin destek direnç oluşturmasından bahsedebiliriz. Bir başka deyişle, referans olarak belli bir eşik tanımını aldıktan sonra destek-direnç çalışması içinde olabiliriz. Bu yaklaşım daha tutarlıdır. Destek ve direnç seviyesi rastgele değildir: kişisel bakışla da değişmemelidir. Herkesin kabul edebileceği referansa göre bunu belirlemek daha akılcı yaklaşımdır. Sonuçta temel soru çizgi çizmekten öte eşik tarifi üzerinden dönmektedir. Bu şekilde rasyonel hale getirilen piyasa hareketlerini geçmişle kıyaslamak daha doğru olacaktır. Daha iyisi de zamanla oluşacaktır.

Bir dönem: kıtlık/bolluk – yokluk/çokluk

Problem, dönemi tanımlamakla ilgilidir. Alım iştahı veya satım iştahı belirteçleri olan dönemleri nasıl tarif edebiliriz? Bir dönemden ucuzluktan bahsediyorsak, birikmeli bir duruma gönderme yapıyoruz demektir. Tersi de doğrudur: bir dönem pahalı kalınması satış baskısının artması demektir.

Temmuz ayı: eşik yükselmeye hazırlandığı için reel ucuzluk başlamak üzereydi

Bir tarife göre reel ucuzluk halinin artması bir süre sonra alış yönlü baskının artması demektir. Spor endeksinin de “o sebepten veya bu sebepten” sonuç olarak eşiğe göre ucuz kalması (eşikten pozitif sapmasını azaltması veya negatif sapmasının artması) piyasa üstü getiri potansiyelinin artıyor olduğunu göstermektedir. Tetiklenme noktası olarak da düşen dalgalanmayı görebilmekteyiz: dağılımda istikrar olarak da tarif edebiliriz.

Temmuz ayı etkisi sürüyor

O dönemde belirlediğimiz eşik referans üzerinden ucuz/pahalı algısını “tartışmasız” şekilde görebilmekteyiz. Bu çıpalamayı geriye doğru götürdükçe de doğrulandığını görebilmekteyiz: ortada doğrulanmış bir modelden bahsetmekteyiz.

Eşik düşüş belirtisi göstermedi: reel ucuz birikimsel olarak devam ediyor

– temmuz ayı yazısı için belirlediğimiz referans çizgisi altında kalan alana odaklanalım

– odaklanılan bu alanın büyüklüğü, “ucuzluğun büyüklüğü” hakkında sağlam fikir vermektedir

– bu alanın “yeterli” bulunup aşırı ucuzluk döneminden, ucuzluk dönemine geçişi dalgalanma belirler

– dalgalanma şekli veya F/K bakışıyla, kazanç parametresi pozitif değerleme aldıkça ucuzluk büyür

– F/K bakışıyla, fiyat görüntüde aynı kalsa da, K büyüyeceği için reel ucuz durum büyür