SISE: Yeni oyun sahası?

SISE – Daha az hacim, daha hızlı yükseliş riski ne olabilir?

SISE hissesi yılın ilk yarısına göre daha düşük hacim hareketiyle işaret ettiğimiz yükseliş döngüsüne girdi? Hacmin düşüklüğü tehlike midir? Yoksa toplanmış ve pozisyon almış tarafları mı gösterir? Bir başka deyişle bundan sonra olacak olan dağıtım mıdır? Haberlerin tasarı mı buna göre mi olacaktır?

Her varlık sınıfının kendi içinde dinamikleri vardır: fay hatları, katmanların hareketi belli enerji hareketleri sonucu oluşur. Bu enerji hareketlerini belirleyen değil ama tespit eden modeller vardır. Modellere sayısal bakış olarak tanım getirmek mümkündür Sözlü veya habere dayalı bakış değildir (en azından piyasasında çoğu model böyledir). Bu tespit eden modellerin büyük kısmı hareketlerin başlangıcını yani erken aşamasını ıskalar. Bu gecikmeyi önlemek için de tedbirler alınır: eniyileme (optimizasyon), makine öğrenmesi bu tedbir araçlarından önde gelenidir. Amaç aynıdır: piyasaya göre daha iyi reel getiri yakalamak, daha yüksek realite de diyebiliriz.

Bu yazıdaki vaka SISE olduğuna göre, üzerinden geçelim ve şu katmanların hareketlerini görmeye çalışalım.

Şubat yazımızda katman hareketin oluşmasını izliyorduk. Belli bir zaman noktasından geriye bakınca kırılımları görüp, arada biriken enerjinin gücüyle oluşacak sonraki hareketi yakalamaya çalışmak temel amaçtır. Elbette erken aşamada bunu yapmak kazancın önemli kısmına konmayı sağlar.

Geçmişin tekrarı mı?

İlkbahar 2020 tüm varlık sınıflarında “kırılım” üretmişti. Özellikle günlük ve haftalık bazda çok belirgin fay hatları oluştu. Peki bu hatların ne kadarı gelecekte prime yönelik enerji birikimi sağlamıştı?

Önemli kırılımlar aşırı şişkinliğin düzeltmesidir: bunlar her zaman oldu, oluyor, olacaktır. Önemli olan tektir: bu kırılım sonrası geriye bakıp fotoğrafı çekip sayılara dökmektir.

İlkbahar 2020 vakasına gelirsek: günlerce, haftalarca süren sert kırılımla son 1 yılın en düşüğü görülürken enerji ne durumdaydı? Yine aynı dönemin kırılımlar arası hareketlerden en belirgin olanına bakalım. Siz de grafikten görebilirsiniz: bahar 2020ye gelindiğinde yaşanan kırılma öncesi fiyat hareketleri önemli süre alarak 60 günlük ortalama üzerinde kaldı. Bu durumu bir pozisyonlanmanın, beklentinin işareti olarak görebiliriz. Bu da bizi bahar 2020 sonrası yol haritasına götürür: son 1 yılın son ayları 60 günlük ortalama üzerinde geçiyor ise bu beklenti karşılanacaktır.  Başka hikaye yorumlar da çıkarılabilir.

Artık yapmanız gereken nettir: kırılım içeren bölgeleri arayın ve prim enerjisi taşıyanları tespit edin. Burada yazıya da grafik üzerinden tekrar bakmakta fayda vardır. Daha kısa vadeli zaman ölçekleri de yaklaşım dahilinde, tutarlıdır.