Şekerbank Hisse Yorumu / Oyak Yatırım – (13.10.2014)

Şekerbank Hisse Yorumu

Şekerbank 2011 öncesinde elde ettiği pazar payı kazançlarını devam ettiremedi ve mevcut ortaklık yapısıyla bu trendin değişmesi zor gözüküyor.

Şekerbank Kazak Bankası BTA’nın bankaya ortak olmasıyla beraber gerçekleşen sermaye girişleri sayesinde, 2006-2010 döneminde pazar payını %0.73’den %1.31’e çıkardı. Ancak ortalamanın üzerinde gerçekleşen büyüme performansı yabancı ortağın finansal sıkıntıları sebebiyle sürdürülemedi. Bankanın ana yerli ortağı bankada %35 pay sahibi olan Sekerbank Munzam Vakfı’dır. Vakıf’ın defter değeri 2013 sonu itibariyle 706 milyon’dur. Bu rakamın %48’i vakfın Sekerbank’daki payından gelmektedir. Fonun defter değeri düşünüldüğünde, sürdürülebilir büyüme için gereken sermaye katkılarını bankaya sağlamakta zorlanacağını düşünüyoruz.

SKBNK’ın önümüzdeki bankacılık ortamında en çok zorlanacak bankalardan biri olacağını düşünüyoruz. Bunun sebepleri olarak aşağıdaki unsurları sıralayabiliriz:

(1) SKBNK’ın gücü KOBİ kredilerindedir, ama rakipler SKBNK’a bu alanda yaklaşmaktadır.

(2) Fonlama maliyeti sektördeki en yüksek bankalardan biridir.

(3) Yüksek fonlama maliyetiyle karşı karşıya kalan SKBNK, sektör üzerindeki net faiz marjını koruyabilmek için daha fazla yüksek verimli ama teminatsız kredi vermektedir.

(4) Daha yüksek orandaki teminatsız kredi, daha yüksek sorunlu kredi oranına yol açmaktadır.

Bankanın karlılığı şube ağının gücünü kullanabilirse artacaktır. Ancak, bu sadece bankaya yeni sermaye getirebilecek ve daha ucuz fonlamayı sağlayabilecek yeni bir ortağın gelmesiyle mümkün gözükmektedir.
Sekerbank şube ağı yatırımlarına devam ederek şube sayısını 1Y14 sonu itibariyle 312’e çıkarmıştır. Bu şube ağı, kredi hacmi Şekerbank’ın kredi hacminin iki katından daha büyük ING ve HSBC gibi bankaların şube ağı büyüklüğüne denk bir büyüklüktür. Bu krediler açısından bankanın akran grubuna göre çok daha düşük bir verimlilikle çalıştığına işaret etmektedir ( SKBNK: 44 milyon TL/şube, Akran grubu: 64 milyon TL/şube). Bireysel kredilerde ise aradaki makas daha da büyüktür. (SKBNK: 4 milyon TL/şube, Akran grubu: 11 milyon TL/şube) Bu fark bankanın komisyon gelirlerinin de düşük kalmasına sebep olmaktadır.

Öte yandan şube başına düşen mevduat miktarının 25.8 milyon TL ile akran bankaların ortalaması olan 26.1 milyona yakın olması, bankanın sahip olduğu kapsamlı banka ağını kullanabilecek müşteri tabanına sahip olduğunu göstermektedir. Eğer banka şube başına düşen kredi miktarında akran banka oranlarını yakalayabilirse, bankanın kredi büyüklüğü %45 kadar büyüyebilir.

Şirketle ilgili tavsiyemizi “ENDEKSE PARALEL GETİRİ” olarak koruyup, hedef fiyatımızı 1.90TL olarak belirliyoruz.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir