Savaşın 3. yılına girilirken Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri

17 Mart 2024’te Rusya’da genel seçimler var. Ve Putin’in olası Türkiye ziyaretini de bu tarihten önce yapacağı tahmin ediliyor.

Bundan tam 2 yıl önce 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan sıcak savaş, hemen tüm dünyadaki küresel ekonomiyi yeniden şekillendirdi. Bu sıcak savaş, arz kaynaklı (enerji ve gıda) bir enflasyonu başlatarak, hem küresel merkez bankalarının sıkılaşmasına hem de Batı’nın giderek dozu artan ambargolarıyla küreselleşme dışı çok kutuplu bir dünya ve ticaret düzeninin oluşmasına zemin hazırladı.

Bu süreçte ülkemiz Ukrayna’dan yana bir siyasi tavır benimsedi. Ama ticaret ambargolarına dahil olmadı. Hatta Batı ile Rusya arasında bir arabuluculuk rolü de üstlendi. Bu doğrultuda 2022 Temmuz’unda oluşturulan Karadeniz Tahıl Girişimi, Türkiye ve BM’nin Rusya ve Ukrayna ile ayrı ayrı imzaladığı mutabakat muhtıraları ile yaşama geçti. Ancak imzalanan bu muhtıralar Rusya’nın bazı gerekçeleriyle iptal edildi. Türkiye ise geçen sene iptal edilen girişim ile ilgili ikili temasları sürdürmeye çaba sarf etti. Ancak o dönemden bu güne BM’nin desteğini göremedi.

Şu aralar dünyanın gündeminde olan bir konu da Putin’in 12 Şubat için planlanan ancak daha sonra ileri bir tarihe ertelenen Türkiye ziyareti. Bilindiği üzere 17 Mart 2024’te Rusya’da genel seçimler var. Ve Putin’in olası Türkiye ziyaretini de bu tarihten önce yapacağı tahmin ediliyor.

Bu ziyaret neden bu kadar önemli?

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Putin’in ziyaretinin hem ikili hem de bölgesel konuların görüşülmesi açısından önemli olacağını vurguluyor. Tahıl konusunda Ukrayna bazı gemilerini hâlâ Karadeniz’den geçirebiliyor ancak güvenlik büyük sorun olmaya devam etmekte. Diğer taraftan Rusya’nın ise sattığı tahılın parasını alamadığı için sıkıntıları var. Her iki tarafın da tatmin edilmesi gereken bir çözüm gerekiyor ve Türkiye bunun için uğraşıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!