Rusya Sinop’ta nükleer santrala talip, ABD ve AB’den yaptırım baskısı artıyor

Soçi zirvesinden bu yana Putin ve Erdoğan himayesinde Türk-Rus ekonomik işbirliği her gün güçleniyor. Rusya’nın doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve Akdeniz’e sevketme önerisi ardından, bir açıklama da Rosatom’dan geldi. Genel Müdür Aleksey Lihaçev, Rus devlet kanalı Rossiya-24’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ikinci nükleer güç santralini Sinop’ta inşa etmeyi planladığını dile getirdi (BloombergHT).

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’a göre ise BOTAŞ Gazprom’dan bir kısım doğal gaz ödemelerinin 2024’e kadar kredilendirilmesini talep etti, müzakareler sürüyor.
İlk bakışta SADECE iki tarafın da yararına ve tasarrufunda olan bu yeni gelişmeler, ABD ve AB’de kaygıyla izleniyor. Niçin? Cumhuriyet Yazarı Jale Özgentürk köşesinde şu bilgiyi paylaştı:
“Putin’in verdiği destek, artan dış ticaret dengesi de hem ABD’yi hem AB’yi endişelendirmeye başladı. Önce ABD, Türk şirketleri uyardı. Şimdi de sekizinci yaptırım paketiyle AB….

AB bu kaygılarını Türkiye’ye de iletti ve önümüzdeki günlerde bir çalışma grubu oluşturma kararı alındı. Çalışma Grubu toplantısının en kısa süre içinde yapılması planlanıyor. Brüksel’deki bazı AB uzmanlarına sordum. Amacın Gümrük Birliği nedeniyle Rusya’nın üçüncü ülke kanalıyla bazı stratejik mallara ulaşmasını önlemek olduğunu söylüyorlar. Türkiye’ye yaptırım konusu şimdilik sadece tartışılıyor. Bu noktaya gelinmemesi için AB’nin her yolu deneyeceği belirtiliyor ve “Şu aşamada Türkiye’yi kaybetmek istemiyorlar” yorumu yapılıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!