Piyasalarda Normalleşme Hükümetin Atacağı Adımlara Bağlı

Yurt içi piyasalarda, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrasında piyasaların verdiği tepki beklendiği gibi olumsuzdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hafta sonu bankalar ile yaptığı toplantı ve gerekirse almayı planladığı önlemler ile finansal piyasaların işlerliğinde herhangi bir sorun yaşanmadı. 19 Temmuz toplantısında alınan “25 baz puanlık” üst bant faiz indirim kararının da piyasaların beklentisine paralel olduğunu söyleyebiliriz. Ancak artan “ülke risk primi” ve belirsizliğin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYIH) başta olmak üzere makroekonomik verileri olumsuz etkileyeceği endişesi ile piyasalarda sert bir satış dalgası yaşandı. 24 Haziran tarihinden bu yana nerede ise soluksuz yükselen hisse senedi piyasaları 15 Temmuz kapanışına göre yaklaşık yüzde 15 civarı değer kaybetti. Tahvil bono piyasasında ise 2 ve 10 yıllık tahvil faiz oranlarında bileşik faizler dün itibari ile yüzde 9,60 ve 10,25 seviyesine yükseldi.

USDTRY Opsiyon Piyasaları Eğilim

usd-try

Kaynak Bloomberg

Dolar/TL paritesine gelince, 1 aylık zımni (implied) ve tarihsel (historical) volatilite 15,97 ve 23,34 ile tarihi yüksek seviyelerinde seyrediyor. 25 Delta alım ve satım opsiyonları arasındaki farkı gösteren “Risk Reversal” eğrisi ise son iki günde opsiyon piyasasında “satım (put) opsiyon” talebinin bir miktar arttığını gösteriyor. Paritenin yeni direnç seviyesi “3,10” bu seviyenin aşılması Türk Lirası negatif havayı yeni bir boyuta taşıyabilir. Kısa vadede aşırı yüksek volatiliteyi parite taşımakta zorlanabilir ancak Brexit öncesinde Sterlin’de uzun süre yüksek seviyesini koruyan volatiliteyi düşününce dalgalanmanın devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

Önümüzdeki haftalarda yaşananların ekonomik olumsuz etkisini en aza indirmek için hükümetin atacağı adımlar piyasaların normalleşmesini sağlayabilir. Ayrıca Ağustos ayı başında ve ortasında “Moody’s ve Fitch” Türkiye değerlendirmeleri ve “kurumsal yatırımcıların tavrı” belirleyici olacak. Moody’s on yedi banka ve sekiz şirketi negatif izlemeye alarak ilk sinyali gönderdi. Bundan sonrasında dümeni kırmak ve yurt dışı platformda güveni tekrar tesis etmek hükümete bağlı görünüyor.

Küresel piyasaların ise geçtiğimiz haftalara göre durularak daha sakin bir seyir izlediğini görüyoruz. Amerika tarafında son dönem açıklanan olumlu ekonomik veri seti Dolar Endeksi’nin (DXY) değer kazanmasını sağlarken Sterlin’de düşüş hız kesmiş görünüyor. Önümüzdeki hafta yapılacak Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Japon Merkez Bankası (BoJ) toplantıları ile döviz piyasası hareketlenebilir.  Özellikle FED toplantısı sonrasında piyasalarda faiz artırım ihtimaline ilişkin fiyatlamalarda değişim ve doların yönü piyasalar için belirleyici olacak.

Arzu Toktay