Gündeme dair
- Canlanma, ihracat, kur savaşları…- 2-
1.Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme yoluyla,
2.Çin Merkez Bankası’nın devalüasyona başvurarak,
3.Japonya Merkez Bankası’nın faizi negatife çekerek
- Aynı şekilde Fed’de beklentileri etkileyerek ve yönlendirerek kur savaşlarına girmiş durumdalar.
IMF’nin temel misyonu; devalüasyonların ortaya çıkmasını ve bunun sonucunda dünya ticaret hacminin gerilemesini önlemekti. Nedeni ise “uluslararası ticaretin uluslararası refahı artıracağına” dayanmaktaydı.
Borsa ve Vadeli İşlemler
- Gelen satışların hızına ve iştahına baktığımızda, pek çok kez test edip döndüğümüz 69.500-70.000 aralığının bir hedef olduğunu söylemek, çok da zor değil. Olası yükselişleri bu seviyeye kadar, bir satış fırsatı olarak kullanıp, bahsi geçen bölgeden kapatmak bir strateji olarak kullanılabilir.
FX ve Türev Piyasalar
- Global piyasaların özellikle Bankacılık sektörüne yönelik endişelerin artması ile riskli varlıklardan kaçındığı bir haftaya başlangıç yaptık. Asya piyasalarının Japonya ve Avustralya hariç ağırlıklı tatil olması bu hareketin sertliğini bir nebze olsun yavaşlatıyor olsa da Avrupa tahvil piyasası oldukça karışık bir görünüm sergiliyor. Piyasanın geneline baktığımızda özellikle tahvile olan taleple birlikte Japon devlet tahvilleri uzun bir aradan sonra yeniden negatif bölgeye geçerken Japon Yeni’nin özellikle Amerikan Doları karşısında son 15 ayın zirvesine çıktığını görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise son bir yılın en düşük seviyesi olan % 1,73’ e gerilemiş durumda. Mevcut durumun açıkça söylemek gerekirse Avrupa’da yetkili makamların özellikle bankacılık sektörüne yönelik güven veren açıklamalar yapmadan durulmayacağını söyleyebiliriz.