Petrolde ortalamaya dönüş

Petrol fiyatları (BCOUSD): Ortalamaya dönüş veya 3 basamaklı fiyatlama nereye kadar?

Petrol fiyatları da ortalamaya dönüş vakalarından biri olarak devam ediyor. Anormal fiyatlamaların denge noktası arayışı geçmişin olduğu kadar geleceğin de konusu olacaktır. Mum grafik sevenler için haftalık çubuk boyundaki gelişme ilginç gelebilir ama modelimize göre anlamı daha derindir.  Benzersizliğini geçmişte görülmeyen hareketler üzerinden bakarak değerlendirmek gereklidir. Geçmişte olmayanın şimdi olması aslında ortalama gelişmenin değiştiği anlamına gelecektir ve ileride bunun üzerine medya epey “aslında bekleniyordu” tadında içerik üretecektir.

Problemi karşımıza küçük parçalara bölmeden önce yani derinliğe gitmeden önce kaba hesaplamalarla varılabilecek sonuçlar da vardır: yıllık enflasyon üzerinde önemli ağırlığı olan, ülkelerin servet dağılımlarını etkileyen emtia fiyatı için haftalık bazda bakarak da ilerleyebiliriz: buna göre son 5 yılın hikayesini, geçmişte olduğu gibi, haftalık değerlendirebiliriz: yaz dönemi yazımızla tutarlı şekilde yükseliş hareketini beklemeye devam ediyoruz. Arada geçen sürede 2 ana katman arası gerilimin artması düzeltme ihtimalini veya diğer sevenler için “ortalamaya dönüş” hareketi olarak da görebiliriz. Anormal hareketlerin düzeltmesi ayrı sorulara kapı açar: anormallik yüksek fiyat seviyelerinde midir, düşük fiyat seviyelerinde midir? Bu noktada teknik veya temel analiz “araç eksikliği” sebebiyle tıkanma gösterir. Çözmeyi de düşünmediklerini aynı tür içeriklerinden görebiliyoruz.

Yüksek fiyattan normalleşme süreci?

Bize göre anormal olan fiyatların düşüklüğüdür ve yüksek fiyatlamalarda normalleşme görme ihtimali giderek artmaktadır. Emtia fiyatlarının silah olarak kullanılıp kullanılmaması ve hangi aktörün aracı olduğu belirsizken yapılabilecek en iyi hamle geçmişte hangi şartlar altında neler olduğunu “farklı bakış” üzerinden görebilme çabası olacaktır.

İki parçalı grafik bakışı: enflasyonu katlayacak fiyatlama hamlesi?

Son 5 yıl veya 250 hafta üzerinden baktığımızda belli tür hareketlerinden geçmişe nazaran hızlı şekilde azalması ve sonra aniden hızlanmış olduğunu görüyoruz. Önceki 5 yıllar bu şekilde gelişmişken son 5 yıl ve gelecek 5 yıl neden böyle olmasın?

Grafiği 2 parçaya bölüp incelediğimizde: son 250 hafta ( ~5 yıl) 30 haftalık dönemlerinin belirleyiciliği de dikkat çekiyor. Bu 30 hafta (7-8 ay) üste uzak geçmişte daha sık görülürken, yakın geçmişte ciddi veya belirgin şekilde görülmemeye başlamıştı. Hatta 30 haftalık ortalama altı hareketlerin sıklığından da bahsedebiliyoruz. Durum bu olunca ortalamaya dönüşü 5 yıllık grafikte gördüğümüz gibi, 50 yıllıkta da görebiliriz.

Son durum: haftalık hareketlerle az kritik ortalamalara ziyaret başladı..

– az kritik ortalamalardan daha önemlilere geçiş için ilk adımlar olarak görülebilir mi?

– geçmişin düzeltici, onarıcı dalgalanmalarının artık azalması ve net yön belirlenmesi mümkün müdür?

Raporlama konusu

Boğa hareketi beklentisi geçmişte hangi öncü temaslarla oluşmuştu? Hangi ortalamaların “ilk kez” görülmesi önemliydi?