Petrol tekrar yükselir mi?

Ham petrol: inovasyon çağında petrodolar da faktördür

Eski metodlarla yeniyi anlamak giderek zorlaşırken, petrol piyasası gelirlerinin nereye akacağı giderek önemli soru olacaktır. Yeni raporlara göre büyük üreticiler karlarını katlayarak devam ettirecektir. Bu gidişatı anlamak adına dalgalanmaların yönünü bilmek yine önemlidir. Nisan 2022 yazımızda fiyat dalgalanması ve sıkışmadan bahsetmiştik. Bu hamlelerin ortalama hareketi ne şekilde etkilediği konusunda yeterince özgün içerik üretilmediğini görmek yeni döneme hazırlıksız olunmaya devam edildiğini gösteriyor. Böyle olunca da döviz de, faiz de eski tip metotlarla, modellerle yetersiz açıklamalarla tarif ediliyor. Değişim yavaş da olsa gelecektir. Fiyatların doğrusallığına dayalı düşünce tarzı tıkanmıştır. Doğrusal olmayan bakış açısı üretmek ve bunu matematik diliyle bezemek bir kültürel hizmet olarak da görülebilir. Sözlü ifadelerle gidemediğimiz yerlere gitmenin bir yolu, düşüncelerimizi daha analitik, ölçülebilir hale getirmekte yatıyor.

Düşüşü açıklayabilmek: 110 $ —> 30 $ veya klasik bakışa tutarlı modernizasyon

İleri düzeyde piyasa analiz metotları çalışanların karşısına artık farklı bakışların üretimi gelir: ortalamaya dönüş bakışı da bu türdendir. Bir yer çekimi kuvveti gibi, görünmez bir etki fiyatların belirleyicisi olmaktadır. Halbuki bu görünmez etki hep vardı ancak onu ortaya dökecek bakış açısı, formül, teori yok idi. Fizik yasaları gibi: onlar hep vardı ama yasalarla kural kitabı ortaya konmuş oldu.

Fiyatlara dönersek: 2011 yılında Brent petrol varili 110 $ seviyesine gelip de yaklaşık 30 $ band aralığı içinde hareket edince genel beklenti yeni yükseliş için kapı araladığı idi. Halbu ki hikayesine baktığımızda: parçalara bölünmüş bir hareketin kendini tekrar etme veya üstüne koyma gücünün giderek sönmeye başladığını görmekteydik. Kendini tekrar edemeyen veya yeni yükselişte bulunmayan piyasa hareketi bunu her ay biraz daha vurguluyordu: aylar ilerledikçe tempo üzerinden kurulabilecek algoritmalar ciddi kırılmaya işaret ediyordu. Hatta 36 ay gibi geçmişe göre önemli parça olan dönem boyunca sürmesi de “pozitif getiriyi kopyalama” gücü eksiğini vurgulamaya artan şiddette devam etmiştir.

Simülasyon: tarihsel gelişimin işaret ettikleri: boğalar daha güçlü

– gelecek geçmişin model bazlı formasyonunu kopyalar, taklit eder: seçtiğiniz modele göre taklit kalitesi yüksek olmayabilir.

–  tarihsel açıdan bakarsak: modelimiz gereği kopyalanacak, taklit edilecek dönem yükseliş eğilimini korumaktadır. Bu döneme baz etkisi sağlayan dönem diyebiliriz.

– baz etkisi dönemin kopyalanabilme gücü halen pozitiftir. Bu da her düşüşte yükseliş ihtimali artmaya başlayacak demektir. Bu yıl için haftalar ilerledikçe kopyalanabilme gücünün artış eğiliminde olacağını görüyoruz.

– Buna göre de temposu yüksek olacak, geçmişten daha güçlü boğa piyasası oluşabilecek demektir.

– Ortalamalar üzerinden geleceği tarif edersek: yükselişteki 28 aylık ve 56 aylık ortalamalarla fark tekrar açılmaya başlayacaktır: son 3 ayki gevşemeyle fark hafifçe kapanmıştı.

– Aylık ölçekten bakışın gösterdiğine göre: petrodolar gelirleri daha hızlı artmaya devam edecektir.