Petrol nereye?

Petrol: Fırtına öncesi sessizlik

Petrol fiyatlarına tarihsel pencereden bakarsak, giderek sönen hareketleri artık daha net görebiliyoruz. Bu durumu şöyle de ifade edebiliriz:  % 130 yükseliş yaşanan dönem 2000 yılı sonrası kaç kez yaşanmıştır? Bir kez yaşanan bu durum sonrası giderek sönen hareketlerin gelecekte yeni yükselişlere yol açtığını giderek daha fazla düşünmekteyiz. .

Dalgalı geçmiş istikrarlı ekonomiye götürür

Petrol ekonomisine bağlı sistemin ağırlığının azalması zaman alacağına göre geleceği fırsata çevirmeye devam etmek gerekiyor. 2000ler sonrası görülen tarihsel 4 dibin yakın seviyelerde görülmüş olması da iştahları arttırmaktadır. OPEC veya diğer oluşumların karar mekanizmaları arası kapışma sonucu da petrol fiyatlarında sıkışma görülecektir. Toplam refahı arttırma adına ve içine düşülen salgın ekonomisinden çıkma faktörü olarak da fiyatların hareket ettiğini görebiliriz. Sonuçta haber, gelişme ne olursa olsun ana eğilim değişmeyecektir ve araya sıkışan piyasa hareketlerinin gizlenmiş anlamı geleceği şekillendirecektir.

Yeni dip ama geometri düzeliyor

Yeni dip yeni fırsat demektir: 2020 sonrası görülen dip beklentileri bozmuş gibi görünse de uzun vadede faydalı anlamlar taşımaktadır. Son 4 önemli dip aylarının oluşturduğu algoritmik geometrileri kıyaslarsak ciddi şekilde iyileşme görülmektedir. Bir başka deyişle: gelecekte, yükseliş sonrası tekrar sert düşüş görülecekse bunun toparlanması daha kuvvetli olacaktır.

Bu yıl içinde mart-nisan-mayıs aylarında görülen diplere karşılık geometrinin giderek iyileşir halde olması, gelecek aylardaki hareketin canlanmasını sağlayacaktır. Düşük yakıt maliyetlerinin de ekonomiyi canlandıracağını düşünebiliriz.

Bozuk geometrinin şiddeti kadar zamansal uzunluğu da önemlidir.  Buna göre Ağustos-eylül dönemi fiyatların son 3 aya benzer dipte gitmesi halinde istikrarlı hareket algoritma gereği mümkün görünmektedir.

Yabancı yatırımcının sıcak para akışı tercihinde de, geçmişte olduğu gibi fiyat hareketlerinin etkisini görmeye devam edeceğiz. Zamanla bu tercihleri belirleyecek kurallar da değişebilir mi? Mümkündür çünkü ekonomik sistem artık eskisi gibi olmayacaktır. Eskiye benzemeyecek düzen eskiden kopuk anlamına gelmez sadece yeni döngünün eski davranışlarla daha az benzerlik taşıyacağına işarettir.