Petrol beş ayın en düşük seviyesinde
Petrol, OPEC+’nın üretimi 2024’e kadar dizginleme planlarına rağmen küresel arzın talebi gölgede bıraktığına dair işaretlerin etkisiyle fiyatları Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine çeken beş günlük kayıp serisinin büyük kısmını elinde tuttu.
Küresel gösterge Brent, Şubat ayından bu yana en uzun kayıp serisinde yüzde 11 oranında düşüş yaşadıktan sonra varil başına 75 dolara yükseldi. ABD ham petrolü 70 doların altındaydı. Resmi ABD verileri, Cushing merkezindeki ham petrol stoklarında yeni bir artış olduğunu gösterirken ve petrol üretimi rekora yakın seyrederken, benzin talebi de yumuşadı. Yaygın olarak izlenen piyasa zaman aralıkları, yakın vadede bol miktarda arzın olduğunu gösteriyor.
Ham petroldeki düşüş, genel emtia göstergesinin 2021’den bu yana en düşük seviyesine çekilmesine yardımcı oldu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve müttefikleri tarafından geçen hafta üretim kesintilerinin derinleştirilmesi yönünde yapılan anlaşmaya rağmen geldi. Vadeli kontratlar, grup dışından artan üretimin talebi aşacağı endişesi üzerine Eylül ayındaki zirvesinden yaklaşık dörtte bir oranında düşerken, OPEC+ üyelerinin de kısıtlamalara tam olarak uymayabileceği yönünde spekülasyonlar var.
İttifakın yapımcılarından oluşan bir grup, son anlaşmalarının geçerli olacağını ve uzatılabileceğini öne sürdü. Suudi Arabistan bu hafta başında kesintilerin “kesinlikle” Mart ayına kadar kalabileceğini söylerken Rusya’dan da benzer açıklamalar geldi. Cezayir ve Kuveyt de katılırken, ham petrol baskı altında kalmayı sürdürüyor.
Singapur’daki aracı kurum Phillip Nova Pte’nin kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, “Piyasalar OPEC+ tedbirlerini tamamen göz ardı ediyor gibi görünüyor” dedi. Buna ek olarak Moody’s Investors Service tarafından Çin’in notunun düşürülmesinin, en büyük ham petrol ithalatçısının görünümündeki zayıflamaya katkıda bulunduğunu belirtti.
Kaynak: Bloomberg HT