Petrol Fiyatları – (15.08.2022)

Petrol piyasasında yeni haftanın ilk işlem gününde, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in ekonomik görünümüne ilişkin olumsuz fiyatlamaların sert kayıplara yol açtığı göründü-14:44

Petrol Çin etkisiyle yeni haftanın ilk işlem gününde sert düşüş kaydetti.

ABD ham petrolü ve Brent petrolde yüzde 5’e varan gerileme gerçekleşti. ABD ham petrolü 88, Brent petrol de 94 doların altını test etti.

Fiyatlamalar üzerinde Çin’e ilişkin beklentiler önemli rol oynadı.

Çin’de ekonomik toparlanma, Kovid-19 salgınlarının tüketici ve şirket harcamalarını etkilemesiyle Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde zayıfladı. Sanayi üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 3,8 arttı, Haziran’daki yüzde 3,9’dan ve ekonomistlerin yüzde 4,3’lük artış tahmininden daha düşük gerçekleşti.

Ülkede ekonomik aktivite gerilerken, Çin Merkez Bankası’ndan da sürpriz bir hamle geldi.

Banka, ekonomiye desteği arttırmak için faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde 10 baz puan düşürdü.

Singapur merkezli Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “Çin’de yenilenen Kovid karantinaları talebe baskı yaparken resesyon endişeleri de artıyor, arz endişeleri ise ortadan kalktı” dedi. Hari, İran arzının geri dönme ihtimalinin düşüş eğilimine katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Piyasalarda, İran’la nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma süreci de öne çıkıyor. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü yakın zamanda anlaşmanın imzalanabileceğini, son müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığını belirtti.

Petrol, Çin’e yönelik endişeler ve İran’dan daha fazla arz beklentisi nedeniyle yeni haftaya düşüşle başladı-10:01

ABD ham petrolü Cuma gününü yüzde 2,4 düşüşle tamamlamasının ardından varil başına 91 dolara düştü.

Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonomiye desteği arttırmak için faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde 10 baz puan düşürdü. Ülkenin petrol talebi geçen ay yıllık bazda yaklaşık yüzde 10 düştü.

Piyasalarda, İran’la nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma süreci öne çıkıyor. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü yakın zamanda anlaşmanın imzalanabileceğini, son müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığını belirtti.

Ham petrol fiyatları, ekonomik yavaşlama endişeleri üzerine son birkaç ayda düştü ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından elde ettiği tüm kazançları geri verdi. Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’na göre, para yöneticileri ham petrol üzerindeki yükseliş tahminlerini iki yıldan fazla sürenin en düşük seviyesine indirdi.

Singapur merkezli Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “Çin’de yenilenen Kovid karantinaları talebe baskı yaparken resesyon endişeleri de artıyor, arz endişeleri ise ortadan kalktı” dedi. Hari, İran arzının geri dönme ihtimalinin düşüş eğilimine katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Çin’de ekonomik toparlanma, Kovid-19 salgınlarının tüketici ve şirket harcamalarını etkilemesiyle Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde zayıfladı. Sanayi üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 3,8 arttı, Haziran’daki yüzde 3,9’dan ve ekonomistlerin yüzde 4,3’lük artış tahmininden daha düşük gerçekleşti. Tesislerin bakım nedeniyle kapanmasıyla petrol rafinerisi de düştü.

Kaynak: Bloomberg HT