Petrol dalgası

Petrol fiyatları: Boğalar baskın mı?

Petrol fiyatları üzerine haziran yazımıza vurguyu sürdürüyoruz: boğalar daha güçlü olmaya başladı. Ağustos 2020 yazımıza göre 3 basamaklı prim beklentisi devam etmektedir. 2020ye göre daha pozitif sinyal dağılımını önemsiyoruz: belli seviyelerden algının “daha pozitif gelişmesini sağlayacaktır.

Uzun vadeli ortalamalar halen düşük

Nisan 2020 düşüşünden bu yana gelen yükselişi haftalık bazda değerlendirince belli seviyelerin aşılmasına dek kırılımları  “ihmal edilebilir” düzeyde görüyoruz. Bunun sebebini algoritmik sinyallerin gücüne bağlayabiliriz.

Yeni dalganın başlaması halinde ne kadar güçlü olabilir? Son 5 yıl, son 1 yıl pencerelerinden bakmamız gelecekle ilgili fikir almayı sağlayacaktır.

Son 5 yıl penceresi

2021 girerken son 5 yıla dağılan algoritmik sinyaller azalarak da olsa negatif değerler taşımakta idi. Şimdi 2022ye girerken negatifliği daha da azaldığını görüyoruz: sinyal dağılımı ağırlıklı şekilde daha pozitif hale gelmiştir. Bu durum aa eğilimi güçlü tutmaktadır. Negatif veya pozitif seyir hakkında mutlak fikir sahibi olmanın sakıncasını tekrar görüyoruz: kıyaslamalı değerlendirme yapılmadığı sürece ana trendin gücü hakkında gerçeğe yakın değerlendirme yapamamaktayız. Uzun vadeli beklentiler, makro ekonomik modeller için bu veri penceresi giderek önem kazanmaktadır çünkü sinyallerin belirli eğilim kazanmaya başladığı dönemdir.

Son 1 yıl penceresi

Kasım ayına girilmesiyle birlikte daha pozitif günlük bazlı sinyaller almaya başladık: dağılım daha pozitif hale geldi. Bunun piyasada 2 temel karşılığı olabilir: trend güçlü ise korumasını sağlar veya trend zayıf ise güçlenmesini sağlar. Trendin gücü hakkında fikir almamızı sağlayan da model eşik seviyesi olmaktadır.

Geleceğe döngüden yansıyanlar

Brent petrol için 69.7x $ seviyesi yıllık pencerede model eşiği olmuştur. Bu seviyenin oldukça düşük tempoda yükseliyor olması piyasada kısa vadeli “ucuz” algısını canlı tutabilir. Bu beklentiyi algoritmik sinyallerin zamansal dağılımı sağlamaktadır, her zamanki temel dayanağımızdır. 

Matematiksel işlem için alternatif model

c = a – b (algoritma kara kutu modelin basit hali) – eşitlik

c = gelecekteki performans değişimi / değişim  (yerli/yabancı yatırımcı beklentisi, harekat planı özü)

—>  performans ivmesini belirleyen  a,b  üzerinden gelen değişimlerdir.

1)       a, b ters yönlü hareket ettikçe uzun/kısa pozisyon açma ihtimali artar

a.       a yükselirse, b düşerse uzun pozisyon açılır (alım yönü)

b.       a düşerse, b yükselirse kısa pozisyon açılır   (satım yönü)

2)       Kurallar silsilesi devam edecektir: sayısal modelin algoritmaya dönüşümünü sağlamaktadırlar

3)       Dramatik hata: sadece (b) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir