PETKM, SASA, Gram Altın

Asya-Pasifik dönemi bitti ve bu ülkeler göreceli olarak ABD’ye tehdit olmaktan çıktı. ABD’nin dize getiremediği Çin var. Enerjisiz Avrupa, Ukrayna savaşlı Rusya, Fransa’ya sömürülen Afrika, Avrupa’dan koparılmış İngiltere, göçmen akınına uğrayan Türkiye gibi bir konjonktürde Hint-Pasifik baskın tema haline geldi. Global anlamda aileyi parçalamak için LGBT ve pandemi de arasıra gündeme zorla getiriliyor. Geriye kalan veya güçsüz kalması gerektiğine inanılan Çin var. Çin ve ABD gerilimi 2023’te artabilir.

İki kıtasal güç olan Çin ve Rusya, APEC üyeliklerinde görüldüğü gibi, geleneksel olarak Asya-Pasifik bölgesine dahil edilmiştir. Ama şimdi Hint-Pasifik kavramının Asya-Pasifik kavramının yerini radikal bir şekilde politize edildiğini görmekteyiz.

TSLA grafiği, yüzde 1 yükselerek USD 123 fiyatında haftayı kapattı.

Grafik TradingView’den

PETKM maalesef kanalın içinde çok oyalandığı için henüz istenilen yükselişi yakalayamadı. Dip noktaları destek ile güçlendirdikten sonra 18 noktasında iyi bir hacim yakalamıştı. Fakat sonrasında 21 direncini haftalık anlamda kıramadığından 4 saatlik grafikte nötr ile al sinyalleri arasında gidip gelgitler görmekteyiz.

Grafik TradingView’den

SASA Sasa 110 gibi bir fiyattan kapandığından ve 2022’de en iyi performans gösteren şirketlerden sadece 70lerde olduğundan hayal kırıklığına uğrattı.

Zirveyi SASA gibi 56 senelik uzun bir yolculuğu olmayan gesan kontr gibi hisseler aldı. Bazı uzmanlar halka arzların devasa piyasa değerleri ile BIST ‘te işlem görmeye başlamaları sonucunda küçük mikro yatırımcıların bu büyük yıldız pazarda işlem gören hisselerde satış yaparak düşüşlere neden olduğunu savunuyor.

Grafik TradingView’den

Gram altın 1100TL seviyesine ilerlediğinden ve tekrar güvenli bir şekilde 1095TL’de demir atabildiğinden olumlu sinyaller alıyoruz.

Başta ABD ve Kanada aşırı para basmaya gittiğinden altının değeri her sene ister istemez artıyor. Haftaya 1150TL direnci ile 1040 desteği arasında bir kanal beklendiği belirtiliyor.

Sonuç itibarıyle, her zamanki gibi ABD liderliğindeki/zulmündeki Hint-Pasifik ile eski Asya-Pasifik bölgesi arasındaki çatışma her zamankinden daha görünür hale geldi. Demokrasi yerine bu sefer barış, güvenlik ve istikrar ile bölgesel savaşlar tetikleniyor. Türkiye de Çin ‘in yeni pandemisinden ve ABD – Çin gerginliğinden daha fazla etkilenebilir. Çünkü önümüzde seçim de var ve volatilite arttı.

Okan Özdemir