Perakende ticaret endeksi gevşerken

Perakende ticaret endeksi (XTCRT): yükselişler neden sıklaştı?

Tamamen sayısal model tasarlanıp uygulamaya alınınca, yan ürünleri de faydalı olmaya başlıyor ve daha fazlası için derin çalışmalar devam ediyor. İlkbahar 2. yarısında kendini belli eden yükselişleri tanımlamak gerekirse, geçmişte yapmadığı hareketler olarak görebiliriz. Bu şaşırtıcı değildir çünkü uzun süre sapmadığı ortalamadan yukarı yönlü hareket veya pozitif sapma, belli dalgalanma koşullarının sağlanması halinde oluşmaktadır. Zaten mart ayı yazımızda bunun işaretlerinden bahsetmiştik. Burada sayısal verilere dayalı hareketten bahsettiğimizi vurgulayalım. Sayısallaştırıp, model gözüyle değerlendirilebilecek davranış kalıpları gelecek hakkında tutarlı fikir vermektedir. Ocak ayından bu yana gelen, çok da dalgalanma içermeyen seanslık hareketlere bakarsak: ilk dönemlerde görülen olumsuz dalgalanmanın geleceğe etkisinin giderek azaldığını görmekteyiz. Burada henüz ayı piyasasından çıkılmadığını görmek gerekir: pek çok endekse göre geri kalmış performanstan bahsetmekteyiz.

Sayısal bakışla: Seanslık hareketler ne anlatıyor?

Takibinin basitliği açısından bakarsak: 40-50 seanslık hareketleri blok halinde inceleyerek gelişme yönü hakkında görselliği vurucu olsun diye hareketli ortalamalara bakabiliriz: 40-50 seanslık ortalamalara baktığımızda, geçmişte görülen baskının düzeltmesi veya tepkisi olarak düşünebiliriz. Bu düzeltme hareketinin gücünü ise dalgalanma yapısı vermektedir.

Ortalamaların anlatımı bu açıdan değerlidir: geçmişte ortalamalar altında gelişen seyre karşılık, geçen haftalarda seans bazında ortalamalar üstü hareketleri daha sıkça gördük. Bir başka deyişle, geçmişe nazaran ortalama üstü hareketler daha net oluşmuş durumdadır. Bu tepkinin veya ortalama üstü hareketin nereye gidebileceği aslında denge problemini çözmekle eşdeğerdir. Bu da demektir ki ortalama üstü ilerleyişin belirleyicisi dalgalanma yapısıdır.

Ölçeklenebilir bakış

Yukarıda belirtilen seans bazlı hareketlerin irdelenişi dalgalanması artmaya başlayan piyasalarda daha hızlı karar vermeye yarar. Hatta, saatlik ölçeğe düşürerek olay ufkunu riskten kaçınacak şekilde yeniden tasarlayabiliriz. Riski düşük, iştahlı alımların yüksek olduğu boğa piyasalarında ise daha geniş vadeli ufuktan bakılabilir. O durumda ölçek 40-50 haftaya çekilebilir. Hatta, bitmekte olan uzun vadeli ayı piyasası veya döngü kırılma bölgesinde 40-50 ay ölçeğine geçilebilir. Otomatik yaklaşım için ilgili şartların oluşmuş olması yeterlidir. Bunu da zaten piyasa alt sesleriyle anlatmaktadır.

Seans bazlı ufuk bakışı

– nisan/mayıs seanslarında yakın geçmişe göre ortalama üstü hareketler daha belirgindi

– bu belirginlik bir sonraki piyasaya hazırlık anlamı da taşımaktadır

– bu anlamın oluşturduğu dalgalanma yapısına bakarak trendin sağlığı için fikir alabiliriz

– son oluşumlarla geçmişe göre dalgalanmalar hafifçe azaldı

– hafifçe daha istikrarlı hale gelen dalga yapısı gelecekteki satışlara daha sağlıklı tepki verecektir

– bu satışları, ortalama altına ilerleyiş olarak görselleştirebiliriz

– denge her zaman vardır, dalgalanma etkisi ağırlığı belirlemektedir.