Parite düşer mi?

EURUSD paritesi için beklentimiz düşüş yönlü devam ediyor. Geçmişin dalgalanmaları ve oluşturduğu açılar geleceği belirliyor. Son durumda dolar endeksi için olumlu gelişen fiyat hareketleri parite aleyhine işlemektedir.

Haberler belirleyici değil doğrulayıcıdır
Takip etmiyoruz ama bazı haber etkileri söyleyen itibariyle değerlidir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı geçmişi itibariyle daha gerçekçi biridir. Parite için araç kutusunda yeterince çözüm kalmadığını belirtmesi önemlidir.

Hızlı yükseliş sonun başlangıcı oldu
2017 yılında başlayan ve 2018 yaza dek süren hızlı yükseliş yaşandı. Bu yükseliş geçmişe göre daha hızlı tempoda gerçekleşti. Kısa vadeli haftalık ortalamalar önemli değişimler gösterdi. Dengeyi performans aleyhine bozan dönemim başlangıcı olarak da görülebilirdi.

Bir kural ifadesiyle belirtirsek: yakınlaşan ortalamalar, göstergelerde biriken açısal enerjiyi bitirmiş oldu. Durağan piyasa döneminden gelen birikmiş enerjinin performansa dönüşmüş olması yeni sonuçların sebepleri olmuştur.

Bir tür kırmızı çizgi olarak görebileceğimiz bu durum sonucunda yeni denklemler yazılmaya başlandı. Performansın düşerek tekrar enerji birikmesi gerekliydi. Enerji nerede birikmeliydi, performansdan türeyen geometride. Yani göstergede birikmesini izlemek gerekliydi.

Son 5 yılın özeti: temellere dönüş
Bir başka deyişle de: döngü hareketinden kaçmak mümkün değildir.  Sayısal seviyelerden bahsetmek gerekirse: 1.03 – 1.04 hareketi mümkün müdür ? Bu seviyelerin döngü hareketi gereği tekrar görülmesi açısal enerjinin yetersizliği sonucu olabilecek midir?

Son 1 yılın özeti:  toparlanmak için dağılmak gerekir
Yılın ilk yarısında görülen toparlanmanın “abartılı” gerçekleşmiş olması düzeltmeyi beraberinde getirdi. Sebebi de bu toparlanmayı karşılayacak enerjinin yetersiz kalmaya başlamış olmasıydı. Belli bir dönemi incelerken ikiye bölerek geçmişin geleceğe etkisini görmeye çalışıyoruz. Yani biriken enerjinin yetersizliği, incelenen dönemin 2. yarısında olacakları belirler.

Buna göre de, 2019 şubat- haziran dönemi hareketlerindeki düzensiz açısal kırılımlar 2020 şubat – haziran dönemini olumsuz etkileyerek yeni dipleri beklemeye sebep olacaktır.

Piyasalarda işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için etkili vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Durgunlukda, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üreterek büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması:  http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html