Otomotiv & Dayanıklı Tüketim Sektörü Hisseleri İçin 2023 Hedef Fiyat Tahminleri / Yatırım Finansman – (27.01.2023)

Otomotiv hisseleri içerisinde tercihimiz TTRAK

Perakende hafif araç satışları 2022’de %6 büyüyerek 783 bin adete ulaştı. Yurt içi Hafif Araç(HA) pazarında ana tema arz-talep dengesizlikleri oldu. Küresel yarı iletken ve hammadde arz sıkıntıları nedeniyle arz kısıtlanırken, negatif reel faiz ortamı talebi yukarı çekti. Bu durum otomotiv şirketlerinin güçlü kar marjlarını sürdürmelerini sağladı. Türkiye HA pazarındaki satış hacminin, 2023 yılında da 2022 yılı ile paralel olarak yaklaşık 800 bin seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Marj görünümünün de kısa vadede olumlu kalmasını bekliyoruz.

Pazarla ilgili bir diğer bir önemli nokta, elektrikli araçlara geçiştir. Toplam HA pazarında hibrit ve elektrikli araç payı artmaya başlamıştır. Yerli bir elektrikli araç girişimi olan TOGG markasının ilk model lansmanının da toplam satışlar içindeki elektrikli araç payının artmasına katkıda bulunması beklenebilir. TOGG’un lansmanı ile birlikte binek otomobil pazarındaki rekabetin artması da muhtemeldir.

Öte yandan Traktör satışları, yıl başındaki düşük performansın ardından 2022’nin son çeyreğinde önemli ölçüde arttı. Bitkisel üretim 2022’de yüzde 9 artarken, tarımsal destek bütçesi 2022’de 24,1 milyar TL’den 39,8 milyar TL’ye çıkarıldı. Bütçeye göre bu rakam 2023’te 54,0 milyar TL olacak. Finansman tarafında ise Ziraat Bankası yerli traktörlere düşük faizli kredi vermeye devam ediyor. Güçlü hasat mevsimi ve devlet teşvikleri ile traktör pazarının büyümesini 2023 yılında da sürdürmesini bekliyoruz, ancak olası bir kuraklığı ana risk faktörü olarak görüyoruz. Fiyatlandırma tarafında, iç pazar 3Ç22 itibarıyla EUR bazında birim fiyat/karmada yıllık %43 artışla marjları desteklemektedir. Yüksek fiyatların da traktör firmalarının cirolarını desteklemeye devam etmesini bekliyoruz.

FROTO – Endeks Üzeri Getiri/ Hedef Fiyat: 612,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %19

Avrupa’daki ekonomik yavaşlamaya rağmen, Elektrikli araçlara geçiş ve Craiova fabrikasının etkisiyle FROTO’nun 2023’de güçlü bir hacim büyümesi sağlamasını bekliyoruz. Şirket, 2023 ve 2024’te yeni Elektrikli araç modellerini piyasaya sürerken, üretim kapasitesini 722 binden 900 bine çıkaracak. Ek olarak, karlı iç pazar ve kamyon işkolunun büyümesi, FROTO’nun marjlarını desteklemeye devam edecektir. Batı Avrupa’da artan penetrasyon ve Eskişehir fabrikasındaki olası kapasite artışı sayesinde Ford Trucks’ın önümüzdeki yıllarda şirket için potansiyel bir yeni büyüme katalizörü olabileceğini düşünüyoruz. Tavsiyemizi Endeks Üzeri Getiri olarak koruyor ve hedef fiyatımızı 612 TL/hisse’ye yükseltiyoruz.

TOASO – Endekse Paralel Getiri/ Hedef Fiyat: 190,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %16

TOASO, iç pazarda güçlü marjlardan yararlanmaya devam ederken amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek olan Egea modeli Türkiye’de en çok satan otomobil olmaya devam ediyor. Bununla birlikte ihracat düşmeye devam ediyor ve 2022’de ihracat için Doblo üretimi sona ereceğinden, 2023’ün ihracat için zayıf bir yıl olacağını düşünüyoruz. Doblo’nun yerini alacak yeni üretim anlaşmasının henüz açıklanmamış olması öngörülebilirliği sınırlandırıyor. Mevcut piyasa fiyatlamasında risk/getiri dengesinin çok çekici olmadığına inanıyoruz. %8,8’lik ptansiyel temettü getirisi (2022 kazançlarından ödenecek) yatırım tezinin en güçlü kısmı olarak yer almaktadır. Tavsiyemizi Endekse Paralel Getiri olarak koruyor ve yeni hedef fiyatımızı hisse başına 190,0 TL olarak belirliyoruz.

DOAS – Endekse Paralel Getiri/ Hedef Fiyat: 170.0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %6

İç pazardaki arz-talep dengesizliğinin devam etmesi sayesinde DOAS’ın yüksek marj performansının 4Ç22 ve 1Y23’te de devam edeceğini düşünüyoruz. Öte yandan, pazardaki arzın normalleşmesindeki olası hızlanma, Elektrikli araçlara geçişte ürün portföyü değişiklikleri, regülatif değişiklikler ve artan rekabet (TOGG etkisi ile) DOAS için en önemli riskler olmaya devam etmektedir. 170 TL’lik yeni hedef fiyatımız ile Endekse Paralel Getiri tavsiyemizi koruyoruz.

TTRAK – Endeks Üzeri Getiri/ Hedef Fiyat: 700,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %23

3Ç22’de başlayan, tarım sektörüne yönelik finansman teşvikleri ve 2022’deki güçlü hasat mevsimi sayesinde 4Ç22 ve 2023’te devam etmesi beklenen yüksek satış hacimleri ve daha yüksek fiyat etkisi ile TTRAK’ta güçlü kar ivmesi görmeyi bekliyoruz. TTRAK, iç piyasada Tier IV motorlarla üretim yapabilen tek traktör üreticisidir ve bu durum TTRAK’a ek bir avantaj sağlamaktadır. Risk tarafında ise potansiyel bir kuraklık tehlikesini TTRAK için ana risk faktörü olarak görüyoruz. Tüm bu artıları ve eksileri göz önünde bulundurarak, 2023T’de %45 kar artışı beklerken, 12,5x F/K ile işlem gören ve %7,2 temettü verimi (2022 kazançlarından ödenecek) beklediğimiz TTRAK’ün mevcut fiyatını cazip olarak değerlendiriyoruz. Tavsiyemizi Endeks Üzeri Getiri olarak koruyor ve hedef fiyatımızı 700 TL/hisse’ye yükseltiyoruz.

ARCLK – Endeks Üzeri Getiri/ Hedef Fiyat: 160,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %38

Yüksek faiz oranlarının gelişmiş ülkelerde konut piyasasının zayıflamasına yol açması ve artan enerji fiyatlarının da isteğe bağlı tüketici harcamalarını olumsuz etkilemesi nedeniyle 2022’de ev aletlerine yönelik küresel talep yavaşladı. Türkiye beyaz eşya (MDA6) pazarı 2022’de %2 daralarak 8,5 milyon adede geriledi, ancak destekleyici maliye ve para politikaları nedeniyle pazar son aylarda toparlanma belirtileri gösterdi (MDA6 birim satışlar 4. çeyrekte +%12). Arçelik kısa bir süre önce Whirlpool ile Avrupa operasyonlarını birleştirmek için bir anlaşma yaptığını duyurdu. Modelimizi güncelliyoruz ve HF’mizi 105 TL’den 160 TL’ye yükseltiyoruz. Hisse senedi için Endeks Üzeri Getiri tavsiyemizi koruyoruz. ARCLK, 2023T’de 5,4x FD/FAVÖK ile işlem görmektedir. Bunun büyüme odaklı ve kârlı faaliyetler için cazip bir değerleme sunduğunu düşünüyoruz.

KORDS – Endeks Üzeri Getiri / Hedef Fiyat: 106,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %34

Kordsa, Türkiye’deki artan enerji ve işçilik maliyetleri nedeniyle 1Y’23’te bir miktar marj baskısıyla karşılaşmaya devam etmesi muhtemelken geçtiğimiz dönemde Şirket’in Asyalı rakipleri nispeten istikrarlı bir maliyet tabanına sahip olması fiyatlandırma üzerinde rekabetçi baskı yarattı. FAVÖK tahminlerimiz 4Ç’22T’de yıllık bazda 520 baz puan marj daralmasına işaret ediyor. Kompozit teknoloji segmentinde beklenen toparlanma ve potansiyel olarak daha elverişli kur ortamı sayesinde bu görünümün 2Y’22’de iyileşmeye başlayabileceğini düşünüyoruz. HF’mizi 106 TL/hisse olarak koruyoruz. Tahminlerimize göre KORDS, 2023T ve 2024T’de 6,4x ve 4,5x FD/FAVÖK çarpanlarında işlem görüyor.

Rapor için tıklayın.
Kaynak: Yatırım Finansman