Orta Doğu Savaşı global resesyona neden olabilir mi?

Orta Doğu’da savaş her gün beklenmeyen gelişmelerle harlıyor. İran’ın İsrail’e saldırısı bekleniyordu, ama İsrail’in misilleme olarak İran’ın nükleer tesislerini bombalayacağına dair duyumlar beklenmedik gelişmeydi. Tahran, böyle bir saldırıya karşılık bölgedeki tüm petrol üretim ve nakil tesislerini “ateşe boğacağı” tehdidini savurdu, bu hiç beklenmeyen bir gelişme.

ABD Başkanı Biden’in Netanyahu’dan İran’ın nükleer tesislerini sakınması, ama petrol üretim alanlarını bombalamasını “meşru müdafa” sayacağını deklare etmesi de bu makalenin konusu olan global ekonomiye tehdidi misliyle yükseltti.

JP Morgan Eylül global bileşik PMI’a göre, dünya ekonomisi A/A bir miktar yavaşlasa da hala hatırı sayılacak bir hız olan %3 civarında büyüyor. Enflasyon baskıları düşük. Öte yanda, petrol fiyatlarında ani sıçramalar ve rezerv para merkez bankalarının parasal gevşemeden cayması yeni bir durgunluğun kapısını açabilir.

Bu riskler ne denli gerçekçi? Uzmanlara soralım:

Inc.com’a göre, Merkez Bankaları resesyona yol açmadan yüksek enflasyondan kurtuldukları için kendilerini tebrik ederken, Orta Doğu’da artan gerilimler küresel ekonomi için yeni belirsizlikler yaratıyor. İsrail’in iki haftadır süren yoğun hava saldırılarının ardından askerlerini Lübnan’ın güneyine göndermesi Ortadoğu’daki çatışmaları tırmandırdı.

Küresel ekonomi şu ana kadar çok az etkilendi

Yatırımcıların portföylerini güvenli limanlarda koruma altına almaları nedeniyle finansal piyasalarla sınırlı bir gerileme var, velakin savaş bölgesinin ötesinde pek bir şey yok. ABD doları, İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısından bu yana kazançlı çıktı. Dolar endeksi, altı haftanın zirveleri civarında işlem görüyor.

Petrol fiyatları Perşembe günü daha geniş bir çatışmanın bölgeden ham petrol akışını kesintiye uğratabileceği endişeleri üzerine %2 civarında yükseldi, ama Cuma sabahı Asya’da yatay.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!