Ons Altın İçin Uyarılarım Var!

Aydın Eroğlu – 16.06.2016

FED de Brexit’den Korktu!

Beklendiği gibi FED haziran ayında da faizlere dokunmadı. Ama başkan Yellen, temmuz için faiz artışı imkansız değil diyerek önümüzdeki aylar için açık kapı bırakmayı sürdürdü. Ekonomide dalgalı seyir yaşandığını söyleyen Yellen, bu durumun geçici olduğunu, ılımlı büyümenin sürmesini beklediğini ifade etti. Büyümede aşağı yönlü revizelere rağmen, enflasyonda yukarı yönlü yükseliş beklentisinde olduklarını söyledi.

Yellen faiz kararlarını verirlerken, İngiltere’nin AB’den çıkma referandumunun etkilerini de tartıştıklarını, eğer brexit kararı çıkarsa, bundan tüm dünya ekonomileri ve finansal piyasaları gibi ABD’nin de etkileneceğine dikkat çekti. Bu nedenle 23 Haziran’daki İngiltere referandumundan brexit kararı çıkacak olursa, FED’in faiz artış ihtimali bu yıl için rafa kalkacaktır diye düşünüyorum. Brexit kararı çıkmaması halinde de yılın geri kalan döneminde en az iki FED faiz artışı beklentimi de koruyorum.

Yellen temmuz ayında faiz artışına açık kapı bıraktığı için, FED’in haziran faiz artışını pas geçmesi borsalara ekstra bir rahatlama yaşatmadı. Şimdi anlaşılan o ki, tüm gözler 23 Haziran’daki referandumda olacak. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, brexit kararı çıkarsa, borsalarda sert bir düşüş dalgasının yaşanmasını bekliyorum. Bu dalganın olası desteklerini yakın tarihli yazılarımdan biliyorsunuz. Ama brexit kararı çıkmazsa da, aynı şekilde hızlı bir yükseliş yaşanacaktır. Böyle bir yükseliş esnasında BIST’in 80.000 seviyelerini test etmesini bekliyorum.

Ons Altın İçin Uyarılarım Var!

Dünya genelinde ne zaman bir güvenli liman arayışı olsa, ilk adreslerden biri Alman tahvilleri, diğeri ve daha güçlüsü de ons altın oluyor. Geçen hafta İngiltere’de yapılan bir ankette çıkalım diyenlerin % 47, kalalım diyenlerin % 40 olduğu görülünce başlayan panik dalgası, Alman tahvillerinin faizlerini eksiye düşürmüş durumda. Almanlar bu işten gayet güzel yarar görüyorlar. Korkanların paralarına eksi faiz uygulayarak ekonomilerine ekstra kaynak yaratıyorlar.

Panik dalgası ons altın fiyatlarını da 1.304$ direncinin üstüne taşımış durumda. Şimdi bu seviye çok önemli. Eğer üstünde kalırsa ki, şu an zaten 1.309$ fiyatında bulunuyor. Brexit kararı halinde, ons altın fiyatlarının hızlı bir şekilde 1.344$ ve 1.392$ düzeyine yükseldiğini görebiliriz.

İşte burada altın yatırımcıları çok önemli bir karar vermek durumundalar! 23 Haziran brexit oylamasında birlikten çıkma kararı çıkması halinde ons altın 1.392$ olabileceği gibi, AB’de kalma yönünde karar çıkması halinde de, ons altın fiyatları ilk anda 1.247$ ve devamında 1.214$ seviyelerine doğru düşüş yaşayacaktır diye düşünüyorum. Hatta İngiltere AB’de kalıyorum dediği takdirde, çok kısa süre sonra FED faiz artışlarının yeniden gündeme taşınması ihtimalini de güçlü buluyorum. FED’in faiz artışlarına başlaması ons altını düşürecek, faiz artışı yapamaması ve-veya faizleri yeniden düşürmeye kalkışması ise ons altın fiyatlarını yükseltecek bir gelişmedir. Brexit kararı çıkmaz diyenler için 1.304$ üstündeki ons altın fiyatları satma fırsatı iken, brexit kararı çıkar diyenler için de ons altında yeni alım fırsatları bulunmaktadır.

İnanın ben de İngiliz halkının ne yapacağını kestiremiyorum. Ama son anket ve dünya genelindeki son ISİD eylemleri nedeniyle, İngilizlerin brexit kararı alma ihtimalini de eskisi kadar zayıf görmüyorum. Bu nedenle bu konuda bir strateji belirleyemedim. O nedenle sizlere her iki ihtimalin yansımalarını söyleyerek işin kolayına kaçtım ve zor olan karar kısmını sizlere bıraktım :)

Bir hafta öncesine kadar brexit konusu hiç aklımda yoktu. Şu an ise, bir çok öngörümü etkileyecek önemli bir gelişme halini almış durumda. Brexit kararı halinde, bir çok beklentimiz bozulabilir. Ya da en azından beklentilerin gerçekleşme zamanı ötelenecektir. Bu nedenle 23 Haziran oylamasına kadar izlemede kalma düşüncem nedeniyle yeni öngörülerde bulunmadığımı görüyorsunuz. Bu görüşümü korumaya çalışacağım. Belki tam oylama öncesinde o anki, tekniklere göre görüşüm değişebilir.

Fakat olası brexit kararının Türkiye için olumlu bir yansımasına da değinmek istiyorum!

Eğer İngiltere AB’den ayrılma kararı alacak olursa, dünya bir süre daha düşük faiz dönemine devam etmek zorunda kalır. Yani FED bu ortamda faiz artışı yapamaz. Bu da, Türkiye’nin üzerindeki kur ve faiz baskısını azaltacak, hatta TCMB’nın yeni faiz indirimleri yapmasına imkan verecek bir gelişmedir. Yani brexit kararı halinde endeks genelinde sert bir düşüş görülebilir belki ama bu düşüşü alım fırsatı olarak görmek gerekir, sonrasında bu kararın Türkiye’ye yarayan kısımlarına da dikkat çekilmeye başlanacaktır diyorum.

NOT: Yazı 11:10’da borsaanlizci.com‘da yayınlanmıştır!