Okuduğum Kitaplardan Seçmeler

Mahfi Eğilmez – 17.02.2016

Alaeddin Şenel, Kemirgenlerden Sömürgenlere İnsanlık Tarihi, İmge Kitabevi:

Blogu sürekli izleyenler daha önce Alaeddin Şenel’in İlkel Topluluktan Uygar Topluma adlı kitabına birkaç kez değindiğimi, analitik düşünceyi geliştirmek isteyenlere rehber kitaplar arasında bu kitaba yer verdiğimi hatırlayacaklardır. Ne var ki çoğu okur, yeni baskısı olmayan bu kitabı bulamamaktan şikayetçiydi. Şenel’in Kemirgenlerden Sömürgenlere İnsanlık Tarihi adlı kitabı, diğer kitaptan çok daha kapsamlı, çok daha ileri bir kitap. İnsanın ortaya çıkışından bugüne uzanan sosyal ve kültürel evrime Marksist bir yaklaşımla bakıyor. Oldukça kalın (notları ve kaynaklarıyla birlikte 1108 sayfa) ve okunması kolay olmayan bir kitap. Buna karşın özellikle analiz yeteneğini geliştirmek, farklı açılardan olaylara bakmak isteyenler için biçilmiş kaftan.

Yuval Noah Harari, Hayvanlardan Tanrılara Sapiens (İnsan türünün kısa bir tarihi), Kolektif Kitap yayınları:

Harari’nin insanın sosyal ve kültürel evrimini biyolojik evrimiyle harmanlayan 408 sayfalık bu kitabı hem bilgi dağarcığını geliştirmek hem de olaylara farklı bir açıdan bakmak isteyenler için son derece yararlı bir kitap. Bu kitapta da insanın analiz yeteneğini zorlayan, kabul sınırlarını aşan gerçekler yer alıyor. İnsanın nasıl bir sosyal ve kültürel gelişim serüveni geçirdiğini, çeşitli aşamalarda ve değişik yer ve koşullarda nasıl farklar oluştuğunu anlamadan ekonomi gibi bilimleri yerli yerine oturtmak kolay değil. Tarihi ikiye ayırarak incelemek mümkün: İlki milattan önce 3000’e kadar giden dönem (ki bunu milattan önce ve milattan sonra diye ikiye ayırıyoruz), ikincisi de milattan önce 3000’lerden daha gerilere giden dönem (ki buna zaman öncesi deniyor.) Harari bu kitabında bize insanın, zaman öncesinden yani ortaya çıkışından başlayarak bugüne kadar geçirdiği gelişimi anlatıyor. Bunu basit bir dille anlatırken de sosyal bilimlere ışık tutuyor. Piyasadaki ününü hak eden bir kitap ve kesinlikle okunmaya değer.

Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Dergâh Yayınları:

Ahmet Hamdi Tanpınar, babamın Kadıköy Maarif Lisesinde edebiyat öğretmeniydi. Çok severdi babam Tanpınar’ı, bütün kitaplarını okumuştu. Onu o kadar çok dinledim ki babamdan ben de Sartre, Camus, Dostoyevski, Steinbeck veya Solohov’un kitaplarına ara verip Tanpınar’ın bir kitabını okumam gerektiğini düşünür oldum. Babamın kitaplığında Tanpınar’ın bütün eserleri vardı. O kitapların arasından Saatleri Ayarlama Enstitüsünü seçtim. Lise birdeyim. Neden bu kitabı seçmiştim de örneğin Huzur’u ya da Beş Şehir’i seçmemiştim? Kitabın adı ilgimi çekmişti de ondan. Kitabı okudukça o kadar etkilendim ki öteki kitaplarının da bazılarını okudum Tanpınar’ın. Tabii bunları okuyacağım derken de derslerimi ihmal ettim. Ama hiç şikâyetçi değilim. Yaşamım boyunca bu kitaplar bana ufuk açtı. Geçtiğimiz günlerde yeni baskısını aldım Saatleri Ayarlama Enstitüsünün ve bir kez daha okudum. İnanılmayacak kadar özgün bir eser. İkinci okuyuşumda da aynı keyfi alarak okudum. Kitabın sonlarına gelirken eğer bugünkü olanaklar zamanında olsa da eserlerinin tanıtımı yapılsaydı Ahmet Hamdi Tanpınar Nobel edebiyat ödülünü alırdı diye düşündüm. Saatleri Ayarlama Enstitüsü bir başyapıt. Herkesin okuması gereken bir eser.

Nigel Warburton, Felsefenin Kısa Tarihi, Alfa yayınları:

Bu kitabı okurken gençliğimde, Mülkiye’de öğrenciyken, Bertrand Russel’ın 3 ciltlik Batı Felsefesi Tarihiyle nasıl uğraştığım geldi gözümün önüne. Kelimelerin Türkçe karşılıklarını mümkün olduğunca kullanmaya çaba göstermeme karşın kitabın ağırlığı bir yana aşırı öztürkçe çevirisi ne kadar yormuştu beni. Bu kitap, felsefe gibi çoğumuza ürkütücü gelen bir alanda popüler bir sunum yapmayı başaran ender kitaplardan birisi ve piyasadaki ününü hak ediyor. Felsefe tarihi kitaplarını okumuş olanlar için hatırlamaya dönük bilgiler sunuyor. Felsefe tarihi okumamış, konuyla doğrudan ilgilenmeyen ama merak edenler için de öz ve kolay anlaşılabilir bilgiler sunuyor. Hızlıca okunabilecek ve insana yol gösterecek bir kitap (359 sayfa.)

Nazmi Karyağdı, Vergi Satan Adamlar, Maliye Hesap Uzmanları Derneği yayını:

Vergicilik mesleğinin en üst düzeyinden (Hesap Uzmanlığından) yetişmiş olan Nazmi Karyağdı, bir yandan mesleğini yaparken bir yandan da hobi olarak bir siteyi (Vergi Algı) yönetiyor ve yazıyor. Yazılarında vergi gibi sevimsiz bir konuya esprili bir yaklaşım yapıyor. Vergi Satan Adamlar adıyla bir kitap yazdığını ve benden de bir önsöz yazmamı istediğinde hiç şaşırmadım, çünkü sitede yazdığı yazıların sonunda böyle bir kitaba giden yolu açacağını biliyordum. Ekonomi, maliye, işletme, muhasebe, vergi gibi konularla masanın bu tarafında ya da öteki tarafında bulunanlar için çok güzel anekdotlar, saptamalar, rehberler olan bir kitap (156 sayfa.) Verginin soğuk yüzünün nasıl ısıtılabildiğini görmek için bu kitabı okumak gerekiyor.

Hüseyin Şen, İsa Sağbaş, Vergi Teorisi ve Politikası, Ankara (isasagbasotmail.com):

Şen ve Sağbaş son derecede iyi bir vergi kitabı yazmışlar (485 sayfa.). Okuduklarım içinde en iyilerinden birisi diyebilirim. Özellikle kamu maliyesi ve ilgili alanlarda görev yapanların, ekonomi, işletme ve maliye öğrencilerinin mutlaka okuması gereken bir kitap. Bununla birlikte kitabın popüler bir kitap değil bir ders kitabı niteliğinde olduğunu vurgulamam gerekiyor. Yani bir yandan çayınızı, kahvenizi içerken bir yandan da bilgisayarınıza veya televizyona bakarak okuyacağınız bir kitap değil. Zaman ayırıp ders çalışır gibi okumanız gerekiyor. Konuya çok yakın olmayanlar için önerim önce benim Kamu Maliyesi kitabımı okuyup sonra bu kitabı okumalarıdır. Zaman ayırdığınıza pişman olmayacağınız bir kitap.

Mehmet Aziz Ermer, Verimsizlik Tuzağından Çıkış, Bursa:

Özel kesimde birçok şirkette üst düzey görevler yapmış olan Mehmet Aziz Ermer, Türkiye’nin en ciddi sorunlarından birisi olan verimsizlik sorununa eğiliyor bu kitabında (220 sayfa.) Özel kesimde yaşadığı deneyimlerden hareketle Türkiye’nin içine düştüğü orta gelir tuzağının arkasında bu verimsizliklerin yattığı gerçeğinden yola çıkarak bu verimsizlik tuzağını aşmak için bir model öneriyor. Pek çok doğru teşhis ve önerinin yer aldığı, yılların deneyimini aktaran özel bir kitap.